PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
23 (2016) | nr 6 (109) | 90--101
Tytuł artykułu

Charakterystyka składu chemicznego owoców porzeczki uprawianej w regionie Pomorza Zachodniego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Profile of Chemical Composition of Currant Fruits Grown in Western Pomerania Region
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Porzeczki należą do grupy owoców o wysokiej wartości odżywczej i korzystnej aktywności biologicznej. Celem pracy było porównanie składu chemicznego i określenie właściwości owoców trzech gatunków porzeczki: czarnej (Ribes nigrum L.) - odmiany 'Ruben', czerwonej (Ribes rubrum L.) - odmiany 'Rovanda' i białej (Ribes niveum L.) - odmiany 'Biała z Juteborg', uprawianych w regionie Pomorza Zachodniego i zebranych w fazie dojrzałości konsumpcyjnej z krzewów 4-letnich w 2015 roku. W owocach oznaczono zawartość: makro- i mikroskładników (N, P, K, Ca i Mg, S, Fe, Zn, Cu, Mn), cukrów redukujących i cukrów ogółem, polifenoli ogółem oraz witaminy C. Stwierdzono, że owoce badanych odmian porzeczek mogą być cennym źródłem składników mineralnych, cukrów, flawonoidów oraz witaminy C. Największą zawartością składników oznaczonych w suchej masie charakteryzowały się owoce porzeczki czarnej 'Ruben' (470,41 g/kg s.m.). Zawierały one istotnie najwięcej fosforu (2,96 g/kg s.m.), magnezu (685,87 mg/kg s.m.), siarki (647,30 mg/kg s.m.) i polifenoli ogółem (17,09 g/kg s.m.). Gromadziły one również wielokrotnie więcej witaminy C (204,96 mg/100 g ś.m.) niż owoce porzeczki czerwonej (40,73 mg/100 g ś.m.) i białej (32,02 mg/100 g ś.m.). W badaniach stwierdzono, że mniejsze owoce porzeczki czarnej charakteryzowały się większą zawartością witaminy C niż owoce większe. (abstrakt oryginalny)
EN
Currant fruits belong to a group of fruits showing a high nutritional value and beneficial biological activity. The objective of the research study was to compare the chemical composition and to determine the properties of three currant fruit species: 'Ruben' (Ribes nigrum L.) black currant cv., 'Rovanda' (Ribes rubrum L.) red currant cv., and 'Biała z Juteborg' (Ribes niveum L.) white currant cv.; all of them were cultivated in the Western Pomerania region and harvested when they were ripe and ready for consumption. They were picked from 4-year old shrubs in 2015. In the fruits, there were determined the contents of: macro- and micronutrients (N, P, K, Ca and Mg, S, Fe, Zn, Cu, and Mn), reducing and total sugars, total polyphenols, and vitamin C. It was found that the fruits of the currant species studied could be a valuable source of mineral components, sugars, flavonoids, and vitamin C. The 'Ruben' black currant fruits were characterized by the highest content of components assayed in dry matter (470.41 g/kg DM). They contained the significantly highest content of phosphorus (2.96 g/kg DM), magnesium (685.87 mg/kg DM), sulphur (647.30 mg/kg DM), and total polyphenols (17.09 g/kg DM). They also accumulated several times more vitamin C (204.96 mg/100 g of FM.) than the red currant (40.73 mg/100 g FM) and white currant (32.02 mg/100 g FM) fruits. Based on the analyses performed, it was reported that the smaller fruits of black currant contained more vitamin C than the bigger fruits. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
90--101
Opis fizyczny
Twórcy
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bibliografia
  • [1] Ambrożewicz E., Skrzydlewska E.: Antyoksydacyjne właściwości czarnej porzeczki. Far. Przegl. Nauk., 2009, 10, 30-34.
  • [2] Bieniek A., Kopytowski J., Piłat B.: Wartość odżywcza owoców ukraińskich i litewskich odmian porzeczki czarnej w porównaniu z odmianą Titania. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol., 2009, 536, 33-43.
  • [3] Cosmulescu S., Trandafir I., Nour V.: Mineral composition of fruit in black and red currant. South Wes. J. Hortic. Biol. Environ., 2015, 1 (6), 43-51.
  • [4] FAOSTAT: The Food and Agriculture Organization of the United Nations Statistical Database, 2016. [on line]. Dostęp w Internecie [15.09.2016]: http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E
  • [5] Fischbach J.: Yield, fruit chemistry, and consumer preference of red and white currants in Bayfield, WI. Res. Bull., 2014, 28, 1-6.
  • [6] Grajkowski J., Ochmian I., Skupień K., Chełpiński P., Mikiciuk G.: Wpływ dwóch wysokości cięcia odnawiającego porzeczki czarnej odmiany 'Titania' na wzrost, jakość plonu oraz skład chemiczny owoców. Folia Univ. Agric. Stetin., Agricultura, 2004, 242 (98), 57-62.
  • [7] Hegedűs A., Balogh E., Engel R., Sipos B.Z., Papp J., Blázovics A., Stefanovits-Bányai E.: Comparative nutrient element and antioxidant characterization of berry fruit species and cultivars grown in Hungary. Hort. Science, 2008, 6 (43), 1711-1715.
  • [8] Karabela M.: Czarna porzeczka. Panacea, 2008, 1 (22), 30-31.
  • [9] Kazimierczak R., Hallmann E., Rembiałowska E.: Zawartość antyoksydantów w wybranych odmianach czarnych porzeczek pochodzących z różnych upraw w kontekście profilaktyki prozdrowotnej. Postępy Tech. Przetw. Spoż., 2008, 2, 26-32.
  • [10] Klepacka A.: Przeciwglikacyjne właściwości ekstraktów roślinnych bogatych w polifenole. Post. Fitoter., 2013, 2, 127-131.
  • [11] Koss-Mikołajczyk I., Kusznierewicz B., Bartoszek A.: Comparison of the content of phenolic compounds and antioxidant activity of white, red and black currants (Ribes sp.) extracts. Cam. Sep., 2014, 1 (6), 5-10.
  • [12] Krełowska-Kułas M.: Badanie jakości produktów spożywczych. Wyd. PWE, Warszawa 1993.
  • [13] Mikulic-Petkovsek M., Schmitzer V., Slatnar A., Stampar F., Veberic R.: Composition of sugars, organic acids, and total phenolics in 25 wild or cultivated berry species. J. Food Sci., 2012, 10 (77), 1064-1070.
  • [14] Młodecki H., Piekarski L.: Zagadnienia zdrowotne żywności. PZWL, Warszawa 1982, ss. 134.
  • [15] Nour V., Trasindafir I., Ionica M.E.: Ascorbic acid, anthocyanins, organic acids and mineral content of some black and red currant cultivars. Fruits, 2011, 5 (66), 353-362.
  • [16] Ochmian I., Dobrowolska A., Strzelecki R., Kozos K.: Porównanie jakości owoców trzech odmian porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) w zależności od wielkości owoców. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. Agric. Aliment. Pisc. Zootech., 2013, 304 (26), 97-106.
  • [17] Ożarowski A., Jaroniewski W.: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Wyd. Inst. Wyd. Związków Zawodowych, Warszawa 1987, ss 306-307.
  • [18] Pluta S.: Porzeczki czarne i kolorowe. Wyd. Hortpress Sp. z o.o. i Hortus Media Sp. z o.o., Warszawa 2013, ss.7-27.
  • [19] PN-A-04019:1998. Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości witaminy C.
  • [20] Rymuza K., Grużewska A., Brzozowski P., Majchrowski K.: Rachunek opłacalności uprawy czarnej porzeczki przy różnym poziomie plonów i cen. Zesz. Nauk. Rol., 2011, 4 (98), 77-84.
  • [21] Stuper-Szablewska K., Ostrowska A., Góral T., Matysiak A., Perkowski J.: Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium. Biul. IHAR., 2015, 276, 9-18.
  • [22] Szajdek A., Borkowska J.: Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) Supl., 5-28.
  • [23] Werner T.: Krzewy jagodowe - nowe odmiany. Hasło Ogrod., 2006, 8, 86-89.
  • [24] Wojdyło A., Oszmiański J., Milczarek M., Wietrzyk J.: Phenolic profile, antioxidant and antiproliferative activity of black and red currants (Ribes ssp.) from organic and conventional cultivation. Int. J. Food Sci. Tech., 2013, 48, 715-725.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171457341

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.