PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | nr 1005 | 7--15
Tytuł artykułu

The Use of Redox Potential Measurements for Identification of Aspergillus niger Metabolic State During Submerged Citric Acid Production in Defined Media

Warianty tytułu
Zastosowanie pomiaru potencjału oksydacyjno-redukcyjnego do identyfikacji stanu metabolicznego Aspergillus niger w czasie produkcji kwasu cytrynowego w podłożach definiowanych metodą wgłębną
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Testowano przydatność pomiarów potencjału oksydacyjno-redukcyjnego do identyfikacji zmian metabolizmu hodowanych drobnoustrojów Aspergillus niger w warunkach tlenowej hodowli wgłębnej. Zmiany stanu metabolicznego kultury były odzwierciedlane w zmianach potencjału redoks wyrażonego wartością rH2. W oparciu o nie, możliwe było rozpoznanie zmian w metabolizmie grzybni wynikających z zakończenia fazy wzrostu i rozpoczęcia fazy intensywnej nadprodukcji kwasu cytrynowego. Pozwoliło to na dostosowanie warunków środowiskowych hodowli do warunków optymalnych, zależnych od fazy procesu i uzyskanie wydajności substratowej produkcji zbliżonej do wartości teoretycznej. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
7--15
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wrocław University of Economics, Poland
Bibliografia
  • Berović М., Roselj М., Wondra М. (2000), Possibilities of Redox Potential Regulation in Submerged Citric Acid Bioprocessing on Beet Molasses Substrate, Food Technol. Biotechnol., 38 (3), 193-201.
  • Herwig C., Marison I.W., von Stocker U. (1998), On-line Identification of Metabolic State in Dynamic Process Conditions Using Elemental Balances - an Efficient Tool for Bioprocess Development, Bioprocess Eng. Course, Abstracts, European Federation of Biotechnology. Supetar. Isiand of Brac, Croatia, 27 September - 2 October 1998.
  • Jacob H.E. (1970), Redox Potential. In Methods in Microbiology, London and New York, Academic Press., (2), 91-123, ed. by J.R. Norris and W. Riblons.
  • Kaiser K.P., Hupf H. (1979), Isotachophorese in der Lebensmittelanalytik. I. Prinzip der Isotachophorese. Nachweis und Bestimmung von Saeuren, Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 75, (10), 300-304, (11), 346-349.
  • Kwong S.C.W., Randers L., Rao G. (1992), On-Line Assessment of Metabolic Activities Based on Culture Redox Potential and Dissolved Oxygen Profiles during Aerobic Fermentation, Biotechnol. Prog., 8, (6), 576-579.
  • Podgórski W., Leśniak W., Gruszka R. (2001), The Role of Redox potential in Citric Acid Synthesis on Different Media., 28th Conference SSCHE, Proceedings on CD ROM, Tatranske Matliare (SK), 21-25 May 2001, 1-7.
  • Podgórski W., Pietkiewicz J., Leśniak W. (1993), Możliwości zmniejszenia zużycia energii w procesie biosyntezy kwasu cytrynowego na podłożach syntetycznych. XXIV Sesja Naukowa KTiChŻ PAN. Jakość żywności - uwarunkowania surowcowe i technologiczne. Referaty, AR Wrocław, 297-301.
  • Podgórski W., Pietkiewicz J., Owoc М., Leśniak W. (1996), An Intelligent System Supporting Biotechnological Processes, III KK Kowban '96. Proceeding, WTN, Wrocław, 77-82. (in Polish).
  • Podgórski W., Leśniak W. (2000), On-Line Monitoring of Mould's Activity in Submerged Citric Acid Production, Chem. Pap., 54 (6A), 355-360.
  • Sonnleitner B. (1996), New Concepts for Quantitative Bioprocess Research and Development, Adv. Biochem. Eng. Biotechnol. 54, 155-188.
  • Wimpenny J.W.T. (1976), Can Culture Redox Potential Be a Useful Indicator of Oxidation Metabolism by Microorganism? J. Appl. Chem. Biotechnol., (26), 48-49.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171458811

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.