PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | nr 1005 | 29--38
Tytuł artykułu

Przetwórstwo ryb w Polsce i jego problemy

Warianty tytułu
Processing of Fish in Poland and Its Problems
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W żywieniu człowieka wykorzystuje się kilka tysięcy gatunków ryb. Mięso ryb zawiera 63-78% wody, 15-19% białka, 3-30% tłuszczu, ok. 0,1% sacharydów. Wartość energetyczna produktów rybnych jest niska. Jedną z najważniejszych cech żywieniowych ryb jest to, że zawarte w nich lipidy mają działanie korzystne, nawet lecznicze. Na skutek niegospodarności w dysponowaniu zasobami mórz minimalnie przyrastają połowy morskie, wzrasta natomiast dostawa ryb z akwakultury. Polska po okresie wysokiego tempa wzrostu połowów ryb morskich, odnotowuje systematyczny ich spadek. Wzrasta natomiast pozyskiwanie ryb słodkowodnych, ale nie rekompensuje on ubytku połowów morskich. Spożycie ryb w Polsce jest niskie - 6,5 kg na 1 mieszkańca, dlatego też znaczna część (ok. 35%) przetworów rybnych przeznaczona jest na eksport, który ma charakter koniunkturalny. (fragment tekstu)
EN
In nourishment of man uses itself some thousands' species of fish. Meat of fish contains 63-78% of water, 15-19% of white, 3-30% of fat, ca about 0,1% sacharids. Energetic value of fish products is low. One from most important features of nutritional fish is this, that contain in them lipids have profitable working, even heal. In consequence of uneconomical management in administering starve supplies sea halves increase slightly, it grows up however delivery of fish from aqua-areas. Polish after period of high pace of height of fishing's of sea fish, systematic them fall notes down. It grows up however sourcing of fresh-water fish, but not he of decrease of sea fishing's makes up. Consumption of fish in Poland is low - 6,5 of kg onto 1 occupant and therefore considerable part (35% about ) products fish design is of an economic situation character has on export. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
29--38
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Backiel Т., Akwakultura, [w:] Wielka encyklopedia PWN, t. l, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2001.
  • Bykowski P.J., Problemy rybołówstwa światowego, "Przemysł Spożywczy" 2001 nr 5.
  • Kołakowska A., Kołakowski E., Szczególne właściwości żywieniowe ryb, "Przemysł Spożywczy" 2001 nr 6.
  • Kołodziej K., Hillar J., Dostosowanie przetwórstwa rybnego do wymagań międzynarodowych, "Przemysł Spożywczy" 2001 nr 5.
  • "Rocznik Statystyki Międzynarodowej", GUS, Warszawa 2000.
  • "Rocznik Statystyczny", GUS, Warszawa 2001.
  • Szczerbowski J.A., Tendencje w połowach, produkcji i spożyciu ryb, "Przemyśl Spożywczy" 1998 nr 7.
  • Urban R., Przemysł rybny, [w:] Encyklopedia agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna, Warszawa 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171458821

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.