PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 461 Wybrane zagadnienia z bioekonomii | 42--54
Tytuł artykułu

Powietrze na liniach produkcyjnych zakładu mięsnego jako źródło zanieczyszczenia mikrobiologicznego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Air on Production Lines of A Meat Processing Plant as A Source of Microbial Contamination
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy określono koncentrację aerozolu bakteryjnego i grzybowego w powietrzu hal produkcyjnych zakładu mięsnego. Szczególną uwagę zwrócono na występowanie potencjalnie patogennych bakterii Listeria spp. i Escherichia coli. Badania wykonano w 7 punktach pomiarowych wyznaczonych na różnych etapach procesu produkcji oraz w holu wewnętrznym zakładu. Próbki powietrza pobierano metodą zderzeniową za pomocą impaktora MAS-100 Eco. Wykazano większą koncentrację bakterii i grzybów pleśniowych w powietrzu hal produkcyjnych w strefie niskiego ryzyka niż w strefie wysokiego ryzyka. W badanym powietrzu sporadycznie występowały pałeczki E. coli, natomiast inne bakterie grupy coli stwierdzono w sześciu punktach pomiarowych. Ponadto wykazano obecność bakterii z rodzaju Listeria, a identyfikacja molekularna potwierdziła wśród wyizolowanych szczepów L. monocytogenes. Powietrze może stanowić zatem źródło skażenia zarówno drobnoustrojami saprofitycznymi, jak i patogenami na różnych etapach produkcji(abstrakt oryginalny)
EN
This paper presents the results of the microbiological air purity assessment. Concentrations of bacterial and fungal aerosols were determined. Particular attention was paid to the presence of potentially pathogenic bacterium Listeria spp. and E. coli. The study was conducted for 7 sampling points located at the consecutive stages of the production line and hallway of the meat processing plant. Air samples were collected with the compaction method using the MAS - 100 Eco type impactor. The results show higher concentrations of bacteria and mould fungi in the low risk area air than in the high risk area air. E. coli occurred sporadically, other coliform bacteria were isolated from the samples collected from 6 sampling points. Moreover, the presence of Listeria spp. was discovered, and confirmed with the use of PCR technique as L. monocytogenes. Thus, it was proven that air can be a source of microbial contamination with the saprophytes and pathogens at each and every production stage(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Bibliografia
  • An H.R., Mainelis G., Yao M., 2004, Evaluation of a high-volume portable bioaerosol sampler in laboratory and field environments, Indoor Air, 14, s. 385-393.
  • Barazi A., Erkmen O., 2008, Survival of Listeria monocytogenes in sucuk during manufacturing and storage periods at different modified atmosphere, Roumanian Biotechnological Letters, 13(5), s. 49-58.
  • Breza-Boruta B., 2015, Zanieczyszczenia mikrobiologiczne powietrza hal produkcyjnych zakładu przetwórstwa mięsnego jako potencjalne zagrożenie pracowników, Medycyna Środowiskowa, 4, s. 37-42.
  • Dobeic M., Kenda E., Micunovic J., Zdovc I., 2011, Airborne Listeria spp. in the red meat processing industry, Czech Journal of Food Sciences, 29(4), s. 441-447.
  • Domsch K.H., Gams W., Anderson T.H., 1990, Compendium of Soil Fungi, Academic Press, New York.
  • Dyrektywa 2000/54/WE Parlamentu Europejskiego oraz Rady Unii Europejskiej z dnia 18 września 2000 r. w sprawie ochrony pracowników przed ryzykiem związanym z narażeniem na działanie czynników biologicznych w miejscu pracy, Official Journal of the European Communities, L. 262/21, Bruksela.
  • Gahan C.G.M., Hill C., 2014, Listeria monocytogenes: survival and adaptation in the gastrointestinal tract, Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 4(9), s. 1-7.
  • Galińska E., Knap J.P., Stroczyńska-Sikorska M., 2010, Listerioza - mało znana, niebezpieczna choroba zakaźna, Medycyna Ogólna, 16(4), s. 516-527.
  • Gąska-Jędruch U., Dudzińska M., 2009, Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w powietrzu wewnętrznym, Monografie Komitetu Inżynierii Środowiska, 59, s. 31-40.
  • Gibbons I., Adesiyun A., Seepersadsingh N., Rahaman S., 2006, Investigation for possible source(s) of contamination of ready-to-eat meat products with Listeria spp. and other pathogens in a meat processing plant in Trinidad, International Journal of Food Microbiology, 23, s. 359-366.
  • Górny R.L., 2004, Biologiczne czynniki szkodliwe: normy, zalecenia i propozycje wartości dopuszczalnych, Podstawy Metody Oceny Środowiska Pracy, 3(41), s. 17-39.
  • Kornacki J., 2014, Airborne contamination: A microbiologist's perspective, Food Safety Magazine 20(4), s. 14-19.
  • Kręgiel D., 2006, Zanieczyszczenie mikrobiologiczne powietrza hali technologicznej a jakość produkowanych opakowań, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(46), s. 52-58.
  • Krzysztofik B., 1992, Mikrobiologia powietrza, Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
  • Kuan C.H., Wong W.C., Pui C.F., Mahyudin N.A., Tang J.Y.H., Nishibuchi M., Radu S., 2013, Prevalence and quantification of Listeria monocytogenes in beef offal at retail level in Selangor, Malaysia, Brazilian Journal of Microbiology, 44(4), s. 1169-1172.
  • Ławniczek-Walczyk A., Górny R.L., Golofit-Szymczak M., Niesler A., Wlazło A., 2013, Occupational exposure to airborne microorganisms, endotoxins and beta-glucans in poultry houses at different stages of the production cycle, Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 20(2), s. 259-268.
  • Liu D., Lawrence M.L., Ainsworth A.J., Austin F.W., 2007, Toward an improved laboratory definition of Listeria monocytogenes virulence, International Journal of Food Microbiology, 118, s. 101-115.
  • Lues J.F.R., Theron M.M., Venter P., Rasephei M.H.R., 2007, Microbial composition in bioaerosols of a high-throughput chicken-slaughtering facility, Poultry Science, 86(1), s. 142-144.
  • Muskalska K.B., Szymczak B., 2015, Postępy badań nad bakteriami rodzaju Listeria, Postępy Mikrobiologii, 54(2), s. 123-132.
  • Pałkowska A., 2013, Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 80, s. 43-50.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki (Dz.U. 2005, nr 81, poz. 716 z późn. zm.: Dz.U. 2008, nr 48, poz. 288).
  • Shale K., Lues J.F.R., 2007, The etiology of bioaerosols in food environments, Food Reviews International, 23, s. 73-90.
  • Stetzenbach L.D., Buttner M.P., Cruz P., 2004, Detection and enumeration of airborne biocontaminants, Current Opinion in Biotechnology, 15, s. 170-174.
  • Szosland-Fałtyn A., Królasik J., Krępska M., Polak E., 2012, Wpływ poziomu zanieczyszczeń mikrobiologicznych urządzeń produkcyjnych i rąk pracowników na jakość bakteriologiczną gotowego produktu spożywczego, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 67(3), s. 115-127.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171459181

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.