PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 2 | 75--85
Tytuł artykułu

Shelf-life Monitoring of Food Using Time-temperature Indicators (TTI) for Application in Intelligent Packaging

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Monitorowanie okresu trwałości żywności z wykorzystaniem wskaźników czasu i temperatury (TTI) do zastosowania w opakowaniach inteligentnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Shelf-life of products, their safety and quality is strictly dependent on storage time and temperature especially when fresh and minimally-processed food is concerned. The paper presents issues concerning food products deterioration due to temperature abuse in the distribution chain and possibilities of monitoring them using time-temperature indicators (TTIs). It focuses mainly on fresh or minimally-processed chilled and frozen food products and different TTIs for monitoring their shelf-life. It also gives commercial examples of TTIs applications and mentions legal regulation regarding active packaging. The paper also shows the studies on the 3M Monitor MarkTM responses/colour changes under different temperature conditions and on different packaging materials (cardboard, polystyrene trays). (original abstract)
Okresy trwałości produktów, ich bezpieczeństwo oraz jakość w dużej mierze uzależnione są od czasu i temperatury przechowywania, zwłaszcza w przypadku świeżej i minimalnie przetworzonej żywności. Artykuł porusza kwestie związane z pogorszeniem jakości żywności wynikającej z nieprawidłowości w reżimie temperaturowym w łańcuchu dostaw, a także możliwego ich monitorowania przy wykorzystaniu wskaźników czasu i temperatury (TTI). Praca skupia się głównie na wskaźnikach TTI zastosowanych do monitorowania okresu trwałości świeżych i minimalnie przetworzonych produktów przechowywanych w warunkach chłodniczych oraz mroźniczych. W pracy znalazły się także przykłady komercyjnych zastosowań wskaźników TTI oraz wspomniano o regulacjach prawnych dotyczących opakowań inteligentnych. Artykuł prezentuje ponadto wyniki badań wizualnych zmian odpowiedzi/zabarwienia wskaźników Monitor MarkTM (3M) w różnych warunkach temperaturowych oraz na różnych materiałach opakowaniowych (tektura, tacki polistyrenowe). (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
75--85
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business
Bibliografia
  • [1] Eden M., Raab V., Kreyenschmidt, Hafliðason T., Olafsdóttir G., Bogason S.G. (2011) Continuous temperature monitoring along the chilled food supply chain. In: Food Chain Integrity. A Holistic Approach to Food Traceability, Safety, Quality and Authenticity, 115-129. Woodhead Publishing Ltd.
  • [2] Fu B., Labuza T.P. (1992) Considerations for the application of time-temperature integrators in food distribution. Journal of Food Distribution Research, 23 (1), 9-17.
  • [3] Kou L., Luo Y., Park E., Turner E.R., Barczak A., Jurick II W.M. (2014) Temperature abuse timing affects the rate of quality deterioration of commercially packaged ready-to eat baby spinach. Part I: Sensory analysis and selected quality attributes". Postharvest Biology and Technology, 91, 96-103.
  • [4] Badia-Melis R., Mc Carthy U., Uysal I. (2016) Data estimation methods for predicting temperatures of fruit in refrigerated containers. Biosystems Engineering, 151, 261-272.
  • [5] Koutsoumanis K.P., Gougouli M. (2015) Use of Time temperature integrators in food safety management. Trends in Food Science & Technology, 43, 236-244.
  • [6] Taoukis P.S. (2010) Commercialization of time-temperature integrators for foods, [in:] Case studies in novel food processing technologies. Innovations in Processing, Packaging, and Predictive Modelling. Woodhead Publishing Ltd., 351-366.
  • [7] Pereira Jr. V.A., Queiroz de Arruda I.Z., Stefani R. (2015) Active chitosan/PVA films with anthocyanins from Brassica oleraceae (Red Cabbage) as Time-Temperature Indicators for application in intelligent food packaging. Food Hydrocolloids, 43, 180-188.
  • [8] Kim K., Kim E., Lee S.J. (2012) New enzymatic time-temperature integrator (TTI) that uses laccase. Journal of Food Engineering, 113, 118-123.
  • [9] Lee S.J., Rahman A.T.M.M. (2014) Intelligent packaging for food products, [in:] Innovations in Food Packaging. Elsevier Ltd., 171-209.
  • [10] Ghaani M., Cozzolino C.A., Castelli G., Farris S. (2016) An overview of the intelligent packaging technologies in the food sector. Trends in Food Science & Technology, 51, 1-11.
  • [11] Park H.R., Kim K., Lee S.J. (2013) Adjustment of Arrhenius activation energy of laccase-based time-temperature integrator (TTI) using sodium azide. Food Control, 32 (2), 615-620.
  • [12] Ellouze M., Augustin J-C. (2010) Applicability of biological time temperature integrators as quality and safety indicators for meat products. International Journal of Food Microbiology, 138, 119-129.
  • [13] Brizio A.P.D.R., Prentice C. (2015) Development of an intelligent enzyme indicator for dynamic monitoring of the shelf-life of food products. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 30, 208-217.
  • [14] Yam K.L. (2012) Intelligent packaging to enhance food safety and quality, [in:] Emerging Food Packaging Technologies. Principles and Practice. Woodhead Publishing Ltd., pp. 137-152.
  • [15] Sharrock K.R. (2012) Advances in freshness and safety indicators in food and beverage packaging. [in:] Emerging Food Packaging Technologies. Principles and Practice. Woodhead Publishing Ltd., pp. 175-197.
  • [16] Masson M. Delarue J., Blumenthal D. (2017) An observational study of refrigerator food storage by consumers in controlled conditions. Food Quality and Preference, 56, 294-300.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171473864

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.