PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
21 (2017) | nr 1 (161) | 59--68
Tytuł artykułu

Evaluation of the Moisture Change Ability of Selected Crop Seeds

Warianty tytułu
Ocena zdolności zmiany wilgotności wybranych nasion roślin uprawnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The objective of the paper was to investigate the moisture change ability of bean, broad bean, pea, lupine, radish, beetroot, winter wheat, maize, cucumber, pumpkin and sunflower seeds. Seeds absorbed water in the system for measurement of the water absorption kinetics with the capillary and weighting method. The research results were presented in the form of plots of the relation of kinetics of the moisture change of seeds in the time for the first and second stage of the process which precedes germination. Moreover, the water content in seeds for the time of the end of the second stage of water absorption was determined and the maximum water absorption speed coefficient and the time of its obtaining was calculated. The water content for the end of the 2nd stage of its collection was the highest for seeds which include a hard caryopsis and for broad bean plant seeds. The maximum water absorption speed coefficient was the highest for seeds with low initial moisture - radish, beetroot, cucumber and pumpkin. The measurement of the water absorption speed with the use of the capillary and weighting method enabled investigation of seeds with a varied size, construction of a seed coat and chemical composition for a long period of time to the moment seedlings were obtained.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
59--68
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • Bello. M., Tolaba. M.P.. Suarez ,C. (2004). Factors affecting water uptake of rice grain during soaking. Food Science and Technology', 47(8). 811-816.
  • Ciemiewska, A. (1978). Drogi wnikania wody do ziamiakow zboz. Przeglqd Zbozowo-Mlynarski 2(78). 15-16.
  • Daoud, A. Jankowski, S. (1977). Prędkosc wnikania wody do ziama pszenicy - zalezna od niektorych jego Cecil. Przeglqd Zbozowo-Mlynarski, 1(17), 12-15.
  • Genkawa. T.. Tanaka. F" Hamanaka. D.. Uchino, T. (2011). Incidence of open crack formation in short-grain polished rice during soaking in water at different temperatures. Journal of Food Engineering 103,457-463.
  • Grzesik, M., Janas, R., Romanowska-Duda, Z. (2011). Stymulacja wzrostu i procesow mctabolicznych slazowca pcnsylwanskicgo [Sida hermaphrodite! L. Rusby) za pomoc^ kydrokondyejonowania nasion. Prohlemy Inzynierii Rolniczej 4, 81-89.
  • Grzesik, M., Nowak, J. (1998). Effect of matriconditioning and hydropriming on Helichrysum bracteatum L. seeds germination, seedling emergence and stress tolerance. Seed Science and Technology\ 26(2), 363-376.
  • Grzesik, M., Janas, R. (2011). Wptyw hydrokondyejonowania na aktywnosc mctaboliczn^ oraz kidkowanie nasion i wschody siewck marchwi. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 66(3), 127-132.
  • Grzesiuk, S., Kulka, K. (1981). Fizjologia i Biochemia Nasion. Wyd. PWRiL, Warszawa, 606.
  • Horigane, AK., Suzuki, K., Yosliida, M. (2013). Moisture distribution of soaked rice grains observed by magnetic resonance imaging and physicochemical properties of cooked rice grains. Journal of Cereal Science 57, 47-55.
  • Kopcewicz, J., Lewak, S. (2002). Fizjologia roslin. Praca zbiorowa. PWN, Warszawa, 806.
  • Kornarzynski, K., Pietruszewski, S. (2000). Mctody pobicrania wody przcz nasiona roslin uprawnych. Inzynieria Rolnicza, 4(15), 87-94.
  • Kornarzynski, K., Pietruszewski, S., Lacck, R. (2001). Metoda wagowo-wyporowa pomiaru szybko- sci pobicrania wody przcz nasiona roslin uprawnych. Inzynieria Rolnicza, 2(22), 137-142.
  • Kornarzynski, K., Pietruszewski, S., Lacck, R. (2002a). Measurement of the water absorption rate in wheat grain. International Agrophysics 16, 33-36.
  • Kornarzynski, K., Lacck, R. (2002b). Zastosowanie metody kapilamo-wagowcj do pomiaru szybkosci pobicrania wody przcz micszancowe ziarniaki pszcnzyta. Inzynieria Rolnicza, 7a(40), 135-142.
  • Kubala, Sz., Wojtyla, L., Garnczarska, M. (2013a). Fizjologiezne i biochenuczne podstawy kondyejonowania nasion. Postfpy Biologii Komorki, 40(2), 199-214.
  • Kubala, Sz., Wojtyla, L., Garnczarska, M. (2013b). Kondycjonowanie jako strategia uszlachetniania nasion. Postfpy Biologii Komorki, 40(2), 215-230.
  • Lucas, T., Le Ray, D., Mariette, F. (2007). Kinetics of water absorption and solute leaching during soaking of breakfast cereals. Journal of Food Engineering 80, 377-384.
  • Miano, A.C., Garcia, J.A., Pedro Esteves, P., Augusto, D. (2015). Correlation between morphology, hydration kinetics and mathematical models on Andean lupin [Lupinus mutabilis Sweet) grains. LWT - Food Science and Technology, 61, 290-298.
  • Milthorpe, F.L., Moorby, J. (1979). Wstfp do fizjologii plonowania roslin. PWRiL, Warszawa, 138- MO.
  • Nawaz, J., Hussain, M., Jabbar, A., Nadeem, G.A., Sajid, M., U1 Subtain, M., Shabbir, I. (2013). Seed priming a technique. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 6(20), 1373-1381.
  • Reichert, D. (2003). Solid-state NMR spectroscopy and its application in analytical chemistry. Analytical andBioanalytical Chemistry 376, 308-310.
  • Resio, A.C., Aguerre, R.J., Suarez, C. (2005). Analysis of simultaneous water absorption and water- starch reaction during soaking of amaranth gram. Journal ofFoodEngineenng, 68, 265-270.
  • Verma, R.C., Prasad, S. (1999). Kinetics of absorption of water by maize grains. Journal of Food Engineering 39, 395-400.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171489593

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.