PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 4 (23) | 26--39
Tytuł artykułu

Vegetable as a Source of Carotenoids

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Warzywa jako źródło karotenoidów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Plants are rich and still unexploited sources of bioactive compounds, attractive for their therapeutic properties and as the raw material for the formulation of pharmaceutical and food products. The colour of the plants, especially comestibles as vegetables or fruits, results from chemical compounds whose metabolic activity is the aim of many studies nowadays. The carotenoids, a group of organic compounds with an unsaturated skeleton of hydrocarbons, results in the colours of yellow, orange and red. Having antioxidant activity and, for some of them, being the precursors to vitamin A in the animal organisms are willingly used in very different medical applications. The article describes the current state of knowledge regarding the types and quantities of carotenoids in vegetables, the advancement of knowledge of their metabolic impact, their possible applications in medicine, as well as the desired directions for further research. Also, the scope of their industrial use and the prospects of carotenoids' market development are included. This work is carried out in the framework of the COST Action - EUROCAROTEN CA15136, with the aim of the exchange and development of knowledge between European researchers working on carotenoids.(original abstract)
Rośliny są bogatymi i wciąż niewykorzystanymi źródłami związków bioaktywnych, atrakcyjnymi ze względu na swoje właściwości terapeutyczne i stanowiącymi surowiec do tworzenia produktów farmaceutycznych i spożywczych. Kolor roślin, zwłaszcza produktów spożywczych, takich jak warzywa czy owoce, wynika z obecności związków chemicznych, których aktywności metaboliczne są obecnie celem wielu badań. Karotenoidy - grupa organicznych związków o nienasyconym szkielecie węglowodorów - powoduje barwy żółtą, pomarańczową i czerwoną. Mają aktywność przeciwutleniającą, a niektóre z nich, będąc prekursorami witaminy A w organizmach zwierzęcych, są chętnie stosowane w medycynie. W artykule przedstawiono obecny stan wiedzy na temat rodzajów i ilości karotenoidów w warzywach, postęp wiedzy na temat ich wpływu metabolicznego, możliwych zastosowań w medycynie, a także pożądanych kierunków dalszych badań. Ponadto omówiono ich wykorzystanie przemysłowe oraz perspektywy rozwoju rynku karotenoidów. Praca ta jest prowadzona w ramach działania COST - EUROCAROTEN CA15136, mającego na celu wymianę i rozwój wiedzy między europejskimi badaczami zajmującymi się karotenoidami.(abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
EN
PL
Twórcy
  • Wrocław University of Economics
  • Wrocław University of Economics
Bibliografia
  • Amitava D., Kimberly K., 2014, Antioxidant vitamins and minerals (Chapter 15), Antioxidants in Food, Vitamins and Supplements, pp. 277-294.
  • Andersson S.C., 2009, Carotenoids, Tocochromanols and Chlorophylls in Sea Buckthorn Berries (Hippophae rhamnoides) and Rose Hips (Rosa sp.), Doctoral Thesis Swedish University of Agricultural Sciences, Alnarp, pp. 15-20.
  • Baranski R., Cazzonelli C.I., 2016, Carotenoid Biosynthesis and Regulation in Plants, [in:] Carotenoids in Nutrition, Therapy, Spectroscopy and Technology, Wiley Blackwell, pp. 159-189.
  • Belter A., Giel-Pietraszuk M., Oziewicz S., Chomczyński P., Barciszewski J., 2011, Lycopene-occurrence, properties and applications [Likopen-występowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie], Postepy Biochemii, vol. 57(4), pp. 372-380.
  • Beyer P., Al.-Babili S., Ye X., Lucca P., Schaub P., Welsch R., Portykus I., 2002, Introducing the β-carotene biosynthesis pathway into rice endosperm by genetic engineering to defeat vitamin A deficiency, Journal of Nutrition, 132, 506S-510S.
  • Boon C.S., Mcclements D.J., Weiss J., Decker A., 2010, Factors influencing the chemical stability of carotenoids in food, Critical reviews in Food Science and Nutrition, 50, pp. 515-532.
  • Carotenoids Market by Type (Astaxanthin, Beta-Carotene, Canthaxanthin, Lutein, Lycopene and Zeaxanthin), Source (Synthetic and Natural), Application (Supplements, Food, Feed, and Cosmetics), and by Region - Global Trends and Forecasts to 2021, 2016, marketsandmarkets.com.
  • Chanda S., Dave R., 2009, In vitro models for antioxidant activity evaluation and some medicinal plants possessing antioxidant properties, An overview, African Journal of Microbiology Research, 3(13), pp. 981-996.
  • Chen G., Djuric Z., 2001, Carotenoids are degraded by free radicals but do not affect lipid peroxidation in unilamellar liposomes under different oxygen tension, FEBS Letters, 505, pp. 151-154.
  • Chilczuk B., Perucka I., Materska M., Buczkowska H., 2014, Zawartość luteiny, zeaksantyny, i β-karotenu w liofilizowanych owocach wybranych odmian Cucurbita Maxina D, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(93), pp. 139-150.
  • Dasgupta A., Klein K., 2014, Antioxidants in Food, Vitamins and Supplements, Prevention and Treatment of Disease, Elsevier, 209-235.
  • De la Rosa L., Alvarez-Parrilla E., Gonzalez-Aquilar G.A., 2010, Fruit and Vegetable Phytochemicals, Chemistry, Nutritional Value and Stability, Wiley-Blackwell, pp. 187-192.
  • Dłużewska E., Bednarek P., 2005, Wpływ wybranych czynników na stabilność ß-karotenu w napojach bezalkoholowych, ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 4(2), pp. 59-69.
  • Fernández-García E., Carvajal-Lérida I., Jarén-Galán M., Garrido-Fernández J., Pérez-Gálvez A., Hornero-Méndez D., 2012, Carotenoids bioavailability from foods, From plant pigments to efficient biological activities, Food Research International, 46, pp. 438-450.
  • Fratianni A., Cinquanta L., Panfili G., 2010, Degradation of carotenoids in orange juice during microwave heating, LWT-Food Science and Technology, 43, pp. 867-71.
  • Geens A., Dauwe T., Eens M., 2009, Does anthropogenic metal pollution affect carotenoid colouration, antioxidative capacity and physiological condition of great tits (Parus major)?, Comparative Biochemistry Physiology, Part C, 150, pp. 155-63.
  • Grajek W., 2007, Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., 2011, Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki, Postępy Fizjoterapii, 2, pp. 127-143.
  • Harrison E., 2012, Mechanisms involved in the intestinal absorption of dietary vitamin A and provitamin A carotenoids, Biochimica et Biophysica Acta, 1821, pp. 70-77.
  • Hininger I.A., Meyer-Wenger A., Moser U., Wright A., Southon S., Thurnham D., Chopra M., van der Berg H., Olmedilla B., Favier A.E., Roussel A.M., 2001, No significant effects of lutein, lycopene or beta-carotene supplementation on biological markers of oxidative stress and LDL oxidizability in healthy adults subject, Journal of American College of Nutrition, 20, pp. 232-238.
  • http://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_online-exclusives/2010-12-13/the-carotenoid-market-beyond-beta-carotene
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171489987

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.