PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 486 The Development Challenges of Asia-Pacific Countries | 254--266
Tytuł artykułu

Changes in The Consumption Of Agri-Food Products And Food Self-Sufficiency In China

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Zmiany w konsumpcji i stopniu samowystarczalności żywnościowej Chin
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the article was to define changes in recent trends in consumption of agri-food products in China against the other countries, as well as to analyse the food selfsufficiency in China in the years 2003-2013. The results showed that the consumption of particular agri-food products of both plant origin (with exception of cereals and starchy roots) and animal origin increased in China. But the rate in consumption growth of the latter was higher than in case of plant origin products. In fact, rising socioeconomic status in China enables its population to change diets towards patterns observed in developed countries, which means a growing demand for animal origin products. The analysis of food selfsufficiency showed that only in terms of fruit, vegetables and eggs China produced enough to satisfy its domestic needs. On other markets a lack of self-sufficiency was observed. Relatively biggest shortages of production were noticed for vegetable oils, milk and sugar(original abstract)
Celem artykułu było określenie zmian w konsumpcji podstawowych produktów rolno-spożywczych w Chinach w odniesieniu do innych krajów, a także analiza samowystarczalności żywnościowej Chin w latach 2003-2013. Zaobserwowano wzrost spożycia produktów rolno-spożywczych pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Przy tym większą dynamiką charakteryzowała się konsumpcja tych ostatnich. Rosnący popyt na produkty pochodzenia zwierzęcego jest efektem wzrostu statusu społeczno-gospodarczego ludności w Chinach. Pociąga on bowiem za sobą zmiany w strukturze konsumpcji żywności w kierunku wzorców obserwowanych w krajach rozwiniętych. Analiza samowystarczalności żywnościowej Chin wykazała, że tylko w odniesieniu do owoców, warzyw i jaj Chiny produkują wystarczająco dużo, aby zaspokoić potrzeby rynku wewnętrnego. Na rynkach innych produktów rolnospożywczych zaobserwowano brak samowystarczalności. Stosunkowo największe braki w produkcji odnotowano w odniesieniu do olejów roślinnych, mleka i cukru(abstrakt oryginalny)
Twórcy
  • Poznan University of Life Sciences, Poland
  • Poznan University of Life Sciences, Poland
Bibliografia
  • Baer-Nawrocka A., 2014, Zmiany w spożyciu i stopniu samowystarczalności żywnościowej w Unii Europejskiej, [in:] Olszańska A., Szymańska J. (red.), Agrobiznes 2014 Problemy ekonomiczne i społeczne, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, pp. 19-27.
  • Cambpell C., 2016, China May Not Have Enough Arable Land to Feed Its People. But Big Changes Are Coming, 11.08.2016, http://time.com/4455462/china-agriculture-food-security (18.04.2017).
  • Carter A.C., 2011, China's agriculture: Achievements and challenges, ARE Update 14(5) University of California Giannini Foundation of Agricultural Economics, pp. 5-7, https://giannini.ucop.edu/publications/are-update/issues/2011/14/5/chinas-agriculture-achiev/ (10.04.2017).
  • Cieślik E., 2013, Rolnictwo w Chinach: rozwój, wyzwania i problemy, Zeszyty Naukowe SGGW: Problemy Rolnictwa Światowego, t. 13(XXVIII), z. 2, pp. 19-28.
  • Clapp J., 2017, Food self-sufficiency: Making sense of it, and when it makes sense, Food Policy, vol. 66, pp. 88-96.
  • FAO, 2003, Trade Reforms and Food Security: Conceptualizing the Linkages, Rome.
  • FAO-OECD, 2013, Agricultural Outlook 2013-2022, OECD Publishing, Paris.
  • FAOSTAT, 2017, http://www.fao.org/faostat/en/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171490177

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.