PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 2 | 149--163
Tytuł artykułu

Energy Utilization in Residential Kitchens in Bauchi, Nigeria

Warianty tytułu
Wykorzystanie energii w kuchni w Bauchi w Nigerii
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Energy has remained essential for cooking services by households through their kitchen. The source of this energy has remained multiple in nature, with a concise order of it being Modern or Traditional. This study through a survey, using four points scale and chi-square test of association of energy utilization by households in the University staff quarters explored the cooking energy so as to acknowledge the energy type used by households. The incentive for use and its impact on users and established that with a high level of education, only 9% of the households use LPG as a modern form of energy while the choice for Electricity and Kerosene has remained foremost in use by the household. The household size was noted to encourage the quantum of energy consumed as well as the persistent use of inferior energy like firewood which was penultimate looked as a rural energy. The study concludes that household in the study area use multiple energy sources to support their cooking activities due to affordability and it being dependable and easily obtainable even though not very durable and effective. It is noted that the study area has not obeyed the theory of utilizing the energy ladder concept. (original abstract)
Energia pozostaje kluczową kwestią z punktu widzenia przygotowywania posiłków przez gospodarstwa domowe w ich kuchniach. W naturze istnieje wiele źródeł tej energii, z typowym podziałem na nowoczesne i tradycyjne. W niniejszym artykule zbadano rodzaje źródeł energii wykorzystywanych do gotowania przez gospodarstwa domowe pracowników uniwersyteckich w Bauchi w Nigerii, wykorzystując w tym celu badania ankietowe oraz czteropunktową skalę testu chi-kwadrat. Koncentrując się na bodźcach do wyboru oraz efektach wykorzystywania źródeł energii wśród osób z wysokim poziomem wykształcenia, ustalono, że jedynie 9% badanych gospodarstw domowych korzysta z LPG jako nowoczesnego źródła energii, natomiast głównym źródłem pozostaje elektryczność oraz nafta. Wielkość gospodarstw domowych wpływała na ilość zużywanej energii, a także na wykorzystywanie źródeł gorszej jakości, jak np. drewno. We wnioskach stwierdzono, że analizowane gospodarstwa domowe wykorzystują do gotowania różne źródła energii, zależnie od możliwości finansowych oraz dostępności, a mniejsza uwagę poświęcają ich trwałości oraz efektywności. Należy zauważyć, że w obszarze badawczym nie stosowano teorii wykorzystującej koncepcję drabiny energetycznej (ang.: energy ladder concept). (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
149--163
Opis fizyczny
Twórcy
  • Abubakar Tafawa Balewa University, Nigeria
autor
  • Abubakar Tafawa Balewa University, Nigeria
  • Abubakar Tafawa Balewa University, Nigeria
  • University of Jos, Plateau Nigeria
Bibliografia
  • Babanyara, Y. A.; Saleh, U. F. (2010). Urbanization and the Choice of Fuel wood as a Source of Energy in Nigeria. Journal of Human Ecology 31(1): 19-26.
  • Balakrishnan, K.; Sankar, S.; Parikh, J.; Padmavathi, R.; Srividya, K.; Venugopal, V.; Prasad, S.; Pandey V.L. (2002). Daily average exposures to respirable particulate matter from combustion of biomass fuels in rural households of southern India. Environmental Health Perspectives 110(11): 1069-1075.
  • Barnes, D. F. and Qian, Uu (1992). Urban Inter Fuel Substitution, Energy Use and Equity in Developing Countries. World Bank Industry and Energy Department Working Paper. Energy Series Paper 53. Washington, DC: World Bank.
  • Chikwendu, C.C. (2011). Change-Over from Kerosene to LPG Use - A Family Case Study Friends of the Environment and ENERGIA: International Network on Gender and Sustainable Energy.
  • ESMAP (2001). Sustainable wood fuel supplies from the dry tropical woodlands. ESMAP Technical Paper 13. Washington DC
  • Hosier, R; Kipondya, W. (1993). Urban household energy use in Tanzania: prices, Substitutes and poverty. Energy Policy 21: 453-73.
  • Heltberg, R. (2003). Household fuel and energy use in developing countries - a multi country study.
  • Bruce, J. (2014). A Case Study of Cooking Practices in Paraguay.
  • Jiang, R. T.; Bell, M. L. (2008). A comparison of particulate matter from biomass-burning rural and non-biomass-burning urban households in northeastern China. Environmental Health Perspectives 116(7): 907-914.
  • Leach, G. (1992). The energy transition. Energy Policy February: 116-123.
  • Omole, D.O.; Azubuike, T.U.; Ogbiye, A.S.; Ede, A.N.; Ajayi, O.O. (2016). Causative Factors of Indoor Air Pollution in Nigerian Households. 3rd International Conference on African Development Issues: 72-75
  • Pundo, M.O.; Fraser, G.C. . (2006). Multinomial logit analysis of household cooking fuel choice in rural Kenya: The case of Kisumu district. Agrekon 45(1): 511-523
  • Ramachandra, T.V.; Subramanian, D.K.; Joshi, N.V.; Gunaga, S.V.; Harikantra, R.B. (2000). Domestic energy consumption patterns in Uttara Kannada District, Karnataka State. India Energy Conversion & Management 41: 775-831. Available at: www.elsevier.com/locate/enconman. Accessed 20 January 2017.
  • Nwofe, P.A. (2013). Comparative Analysis of Domestic Energy Use in Nigeria -A Review. Continental Journal of Renewable Energy 4(1): 7-17.
  • Olufemi, O.D.; Ololade, O.O.; Ebenezer, K.A.; Tolutope, F.K.; Ayodele, I.O. (2011). A community Survey of the Pattern and Determinants of Household Sources of Energy for Cooking in Rural and Urban South Western Nigeria. The Pan African Medical Journal 12(2): 2. doi:10.11604/pamj.2012.12.2.1436.
  • Oyejola B. A.; Adebayo, D. (2004). Statistics for Biology and Agriculture students. Ilorin, Kwara State Nigeria: OLAD Publishers.
  • WHO (2002). World Health Report. Geneva: WHO.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171492144

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.