PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 19 | z. 6 | 51--55
Tytuł artykułu

Efektywność gospodarstw rodzinnych utrzymujących świnie w zależności od cyklu produkcji

Warianty tytułu
Efficiency of Family Farms Keeping Pigs Depending on Production System
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest określenie efektywności ekonomicznej, produkcyjnej i technicznej gospodarstw rodzinnych utrzymujących świnie. Badania przeprowadzono w 40 gospodarstwach wyspecjalizowanych w produkcji żywca wieprzowego (20 gospodarstw produkowało tuczniki w cyklu zamkniętym oraz 20 w cyklu otwartym). Porównano dwie grupy gospodarstw utrzymujących świnie z zakresu wskaźników produkcyjnych oraz ekonomicznych. Stwierdzono, że w gospodarstwach produkujących tuczniki w cyklu otwartym odnotowano wyższy dochód z działalności w przeliczeniu na 1 kg żywca wieprzowego oraz wyższy wskaźnik efektywności względnej w porównaniu z gospodarstwami produkującymi tuczniki w cyklu zamkniętym.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the study was to determine the economic, production and technical efficiency of family farms maintaining pigs. The research was carried out in 40 farms specializing in the production of pigs (20 farms produced fatteners in the closed cycle and 20 in the open cycle). The study was performed in 2015-2016. The economic efficiency of production was calculated based on the division of costs into direct and indirect costs. The economic categories conform with the FADN terminology. DEA (Data Envelopment Analysis) model was used for the calculation of technical efficiency. It was found that on farms producing fatteners in the open cycle there was a higher income from activity per 1 kg of pork and a higher rate of relative effectiveness.(original abstract)
Rocznik
Tom
19
Numer
Strony
51--55
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • Borecka Anna. 2016. Produkcja świń w gospodarstwach rodzinnych w warunkach zrównoważonego rozwoju (Pork production on family farms under the conditions of sustainable development). Roczniki Naukowe SERiA XVIII (6): 17-21.
  • Czyżewski Andrzej, Katarzyna Smędzik. 2010: Efektywność techniczna i środowiskowa gospodarstw rolnych w Polsce według ich typów i klas wielkości w latach 2006-2008 (Technical and environmental efficiency of farms in Poland in 2006-2008, according to their types and sizes). Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 97 (3): 61-71.
  • Poczta Walenty, Natalia Bartkowiak. 2012. Regionalne zróżnicowanie rolnictwa w Polsce (Regional differentiation of agriculture in Poland). Journal of Agribusiness and Rural Development 1 (23): 95-109.
  • Stępień Sebastian. 2006. Optymalna skala produkcji żywca wieprzowego w aspekcie zrównoważonego rozwoju rynku (Optimal scale of pork production in the aspect of sustainable market development). Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Rolnictwo LXXXVII (540): 501-507.
  • Stępień Sebastian. 2011. Mikroekonomiczne determinanty opłacalności produkcji żywca wieprzowego w Polsce (Pork market in the world under conditions of globalization). Roczniki Naukowe SERiA XIII (3): 47-64.
  • Szymańska Elżbieta. 2009. Zastosowanie metody DEA do badania efektywności gospodarstw trzodowych (The DEA method application for examining the effectiveness of pigs households). Journal of Agribusiness and Rural Develpoment 2 (12): 249-255.
  • Szymańska Elżbieta. 2013: Znaczenie chowu trzody chlewnej w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich (Importance of pig breeding in sustainable rural development). Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stietinensis. Oeconomica 299 (70): 225-236.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171501525

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.