Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Standards for Sensory Analysis
Języki publikacji
Abstrakty
Ocena sensoryczna jest jednym z elementów badania każdego produktu spożywczego. Za pomocą naszych zmysłów, po przeprowadzeniu odpowiednich szkoleń, przygotowaniu miejsca do przeprowadzenia analizy, zastosowaniu odpowiedniego słownictwa i metod możemy przeprowadzić analizę sensoryczną, której wynik będą wiarygodne i zrozumiałe. W niniejszym opracowaniu przedstawiono obowiązujące normy dotyczące analizy sensorycznej z krótkim opisem ich zawartości i przeznaczenia. (abstrakt oryginalny)
Sensory evaluation is one of the elements of testing each food product. By using our senses, after conducting appropriate training, preparing a place for analysis, using vocabulary and methods appropriately, we can conduct a sensory analysis that will be reliable and understandable. This document outlines the applicable sensory analysis standards with a brief description of their contents and intended use. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
- Politechnika Koszalińska
Bibliografia
- Drzazga, B. (1999). Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, ISBN: 9788302066658. www.pkn.pl
- PN-EN ISO 5492:2009 Analiza sensoryczna. Terminologia.
- PN-EN ISO 8589:2010 Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej.
- PN-EN ISO 8586:2014-03 Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania wybranych oceniających i ekspertów oceny sensorycznej.
- PN-ISO 11035:1999 Analiza sensoryczna. Identyfikacja i wybór deskryptorów do ustalania profilu sensorycznego z użyciem metod wielowymiarowych.
- PN-EN ISO 11132:2017-08 Analiza sensoryczna. Metodyka. Wytyczne do monitorowania sprawności ilościowego zespołu sensorycznego.
- PN-ISO 5496:1997 Analiza sensoryczna. Metodologia. Wprowadzenie i szkolenie oceniających w wykrywaniu i rozpoznawaniu zapachów
- PN-ISO 3972:2016-07 Analiza sensoryczna. Metodyka. Metody badania wrażliwości smakowej.
- PN-ISO 5497:1998 Analiza sensoryczna. Metodologia. Wy-tyczne dotyczące przygotowywania próbek, dla których bezpośrednia analiza sensoryczna nie jest możliwa.
- PN-ISO 11036:1999 Analiza sensoryczna. Metodologia. Profilowanie tekstury.
- PN-EN ISO 5495:2007 Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda parzysta.
- PN-EN ISO 4120:2007 Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda trójkątowa.
- PN-EN ISO 10399:2010 Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda duo-trio.
- PN-EN ISO 11136:2017-08 Analiza sensoryczna. Metodyka. Ogólne wytyczne przeprowadzania testów hedonicznych z konsumentami na obszarze kontrolowanym.
- PN-ISO 22935-3:2013-07 Mleko i przetwory mleczne. Analiza sensoryczna. Część 3: Wytyczne do oceny zgodności właściwości cech sensorycznych ze specyfikacjami produktu z zastosowaniem metody punktowej.
- PN-ISO 6668:1998 Kawa zielona. Przygotowanie próbek do analizy sensorycznej.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171503287