PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | t. 18, z. 9, cz. 2 Przedsiębiorczość i zarządzanie w rozwoju ekonomicznym | 33--45
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo czy niebezpieczeństwo : w poszukiwaniu modelu krajowego systemu kontroli bezpieczeństwa żywności

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Safety or Danger : in the Search for a Model of the National Food Control System
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest analiza ram prawnych i instytucjonalnych systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce w przededniu reformy krajowych ram kontroli tego obszaru. Opracowane wnioski wskazują na szanse i ograniczenia działań reformatorskich, podejmowanych od ponad dekady. Artykuł składa się z dwóch części. Pierwsza poświęcona jest kwestiom definicyjnym oraz analizie uregulowań prawnych, druga stanowi przegląd dotychczasowych prób reformy instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności, ze szczególnym uwzględnieniem reformy przygotowywanej od 2016 r., której celem jest integracja inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w całym procesie "od pola do stołu". Cezurą czasową analizy jest przyjęcie dwóch projektów ustaw reformujących system przez Radę Ministrów w maju 2017 r. (fragment tekstu)
EN
The aim of the article is to describe and analyze the legal and institutional framework of the food safety system in Poland with particular focus on the forthcoming reform that has drafted since 2016. The conclusions show the opportunities and constraints of proposed institutional changes of the control system. (original abstract)
Twórcy
  • Społeczna Akademia Nauk
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Chmaj M. (2012), Administracja rządowa w Polsce, Difin, Warszawa.
  • Dani S. (2016), Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności, PWN, Warszawa.
  • Dzwolak W. (2009), Terroryzm żywnościowy - czynniki zagrożenia, "Przemysł Spożywczy", nr 9.
  • Ethics of Modern Development in Agriculture Technologies (2008), European Group on Ethic in Science and New Technologies to the European Commission, Opinion no. 24, December 17.
  • Gawęcki J., Krejpcio Z. (2014), Bezpieczeństwo żywności i żywienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań.
  • Gołuch A. (2013), Terenowe organy administracji rządowej, [w:] Zacharko L. (red.), Organizacja prawna administracji publicznej, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice.
  • Gulbicka B. (2014), Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce, seria Program Wieloletni 2011-2014, nr 116, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Hanning I.B., O'Bryan C.A., Crandall P.G., Ricke S.C., Food Safety and Food Security, "Nature Education Knowledge" 3 (10), http:www.nature.com/scitable/knowledge/library/food-safety-and-food-security-68168348, [22.08.2015].
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności wyzwaniem XXI wieku (2003), materiały z konferencji, Komisja rolnictwa i rozwoju wsi oraz Komisja obrony narodowej i bezpieczeństwa publicznego, Senat RP, Warszawa.
  • Kowalczyk S. (2016), Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN, Warszawa.
  • Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F., Zarządzanie jakością żywności, ujęcie technologiczno-menadżerskie, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
  • NIK (2016), Informacja o wynikach kontroli działania organów administracji rządowej na rzecz bezpieczeństwa żywności, nr 46/2016/P/15/050/KRR, https://www.nik.gov.pl/kontrole/P/15/050/, [26.05.2017].
  • Projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12287605, [26.05.2017].
  • Projekt ustawy Przepisy wprowadzające ustawę o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12287608, [26.05.2017].
  • Protokół rozbieżności projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (UD 110), https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12287605/12366694/12366695/dokument283312.pdf, [26.05.2017].
  • Szymaniak M. (2009), Systemy bezpieczeństwa żywności w Polsce - ochrona konsumenta przed zafałszowaniami żywności, [w:] Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, pod red. nauk. Kowalczyk S., Szkoła Główna Handlowa, Warszawa.
  • The World's Largest Online Science Dictionary, What is Food Safety?, http://thesciencedictionary.org/food-safety/, [02.08.2015].
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, [Dz.U. 2015, poz. 594].
  • Ustawa z dnia 23 stycznia 2009 r. o wojewodzie i administracji rządowej w województwie [Dz.U. 2009 Nr 31 poz. 206].
  • Wojciechowski P. (2006), Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, [w:] Studia z prawa żywnościowego, red. Korzycka-Iwanow M., Liber Sp. z o.o., Warszawa.
  • Wojciechowski P. (2016), Kontrola żywności po polsku, http://jagiellonski24.pl/2016/01/27/kontrola-zywnosci-po-polsku/, [13.05.2017].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171506889

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.