PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 17(32) | z. 4 | 161--171
Tytuł artykułu

Changes in Consumer Food Preferences in EU Countries from 2001-2013

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
This paper attempts to rank EU countries according to changes in consumer food preferences between 2001 and 2013. The size of these changes was determined using a synthetic rate created for this purpose. This rate was intended to accommodate changes in consumption levels in 9 product groups per capita. It turns out that we may use the greatest possible measure of the structure's dissimilarity as an analogy to the Gini coefficient, to express this rate. Using the "ar" measure to compare structures of food consumption in two separate three-year time periods for each country, scientists may rank and group the countries according to the value of changes in consumer food preferences. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
161--171
Opis fizyczny
Twórcy
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
autor
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • Arnold, B.C. (1987). Majorization and the Lorenz Order: A Brief Introduction, Lecture Notes in Statistics, v. 43, Springer-Verlag, Berlin.
  • Balanza, R., García-Lorda, P., Pérez-Rodrigo, C., Aranceta, J., Bonet, M. B., Salas-Salvadó, J. (2007). Trends in food availability determined by the Food and Agriculture Organization's food balance sheets in Mediterranean Europe in comparison with other European areas. Public health nutrition, 10(2),168-176.
  • Binderman, Z., Borkowski, B., Szczesny, W. (2013). Zastosowanie metryki Minkowskiego do pomiaru zmian koncentracji. Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 14(3), 27-38.
  • Binderman, Z., Koszela, G., Szczesny, W. (2014). Zmiany w strukturze gospodarstw rolnych w krajach Unii Europejskiej w latach 2003-2010 (aspekty metodyczne). Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 14(3), 15-26.
  • Borkowski, B., Szczesny, W. (2005). Metody wizualizacji danych wielowymiarowych jako narzędzie syntezy informacji, Roczniki Naukowe SERIA, 7(5), 11-15.
  • De Amorim, R.C., Mirkin, B. (2012). Minkowski metric, feature weighting and anomalous cluster initializing in K-Means clustering. Pattern Recognition, 45(3), 1061-1075.
  • Dudek, H., Or􀃡owski, A. (2006). Clustering of European Countries with Respect to Food Consumption. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 196, 217-228.
  • Food and Agriculture Organization of the United States. Accessed 06 November 2017 from: http://www.fao.org/economic/ess/en
  • Gastwirth, J.L. (1971). A general definition of the Lorenz curve, Econometrica, 39, 1037-1039.
  • Gini, C. (1914). Sulla misura della concentrazione e della variabilitŕ dei caratteri, Atti del R. Istituto Veneto di Scienze Lettere ed Arti.
  • Glasser, G.J. (1962). Variance formulas for the mean difference and coefficient of concentration, Journal of the American Statistical Association, 57, 648-654.
  • Grzelak, A., Gałązka, M. (2013). Tendencje konsumpcji żywności w Polsce na tle uwarunkowań globalnych. Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, 6, 223-241.
  • Jain, A.K., Dubes, R.C. (1988). Algorithms for Clustering. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, NJ, USA
  • Koszela, G. (2016). Wykorzystanie gradacyjnej analizy danych do klasyfikacji podregionów pod względem struktury agrarnej. Wiadomości Statystyczne, 6, 10-30.
  • Kukuła, K. (red.) (2010). Statystyczne studium struktury agrarnej w Polsce, PWN, Warszawa
  • Kukuła, K. (2012). Propozycja budowy rankingu obiektów z wykorzystaniem cech ilościowych oraz jakościowych. Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 13(1), 5-16.
  • Kukuła, K. (2014a). Budowa rankingu województw ze względu na wyposażenie techniczne rolnictwa w Polsce, Wiadomości Statystyczne, 7, 62-76.
  • Kukuła, K. (2014b). Wybrane problemy ochrony środowiska w Polsce w świetle wielowymiarowej analizy porównawczej. Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 13(3), 276-287.
  • Małysa-Kaleta, A. (2003). Konsumpcja i zachowania konsumentów w Polsce w warunkach integracji europejskiej: wybrane zagadnienia. Prace Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Katowicach.
  • Notarnicola, B., Tassielli, G., Renzulli, P.A., Castellani, V., Sala, S. (2017). Environmental impacts of food consumption in Europe. Journal of Cleaner Production, 140, 753-765.
  • Ząbkowski, T., Szczesny, W. (2012). Badanie atrakcyjności oferty dostępu do Internetu za pomocą analizy gradacyjnej. Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych, 15(3), 169-188.
  • Zimmermann, W. (1968). The power counting theorem for Minkowski metric. Communications in Mathematical Physics, 11(1), 1-8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171509575

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.