PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 2 (48) | 311--321
Tytuł artykułu

Wykorzystanie normy ISO 10015 w doskonaleniu kompetencji personelu w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności

Autorzy
Warianty tytułu
The Use of ISO 10015 in Improving Competences of the Personnel in Food Safety Management Systems
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Czynnikami determinującymi skuteczność systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności są kompetencje, świadomość i zaangażowanie personelu. Personel realizujący zadania w systemie powinien podlegać systematycznej ocenie oraz doskonaleniu przede wszystkim przez uczestnictwo w szkoleniach wewnętrznych. Celem artykułu jest analiza wytycznych zawartych w normie ISO 10015 dotyczących szkoleń oraz ocena możliwości ich wykorzystania jako narzędzia doskonalenia kompetencji personelu realizującego działania w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności. W artykule omówiono wymagania norm dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi oraz wytyczne normy ISO 10015 dotyczące szkoleń w aspekcie ich wykorzystania w procesie planowania, organizowania, przeprowadzania i oceny szkoleń wewnętrznych w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
The factors determining the effectiveness of food safety management systems are competences, awareness and involvement of the personnel. Personnel with system-related tasks needs to be regularly assessed and they should have the constant opportunity to grow professionally, firstly through regular participation in in-house training courses. The paper aims at analyzing guidelines for training contained in the ISO 10015 and at assessing the possibilities of using these guidelines as a tool for improvement of competences of staff with tasks in food safety management systems. The paper discusses requirements of standards for food safety management systems in terms of human resources management as well as ISO 10015 guidelines on training in terms of their use in the planning, organization, provision and assessment of in-house training in food safety management systems. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
311--321
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Morska w Gdyni, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Bibliografia
  • Armstrong, M. (2002). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Kraków: Oficyna Ekonomiczna.
  • Dzwolak, W. (2005). GMP/GHP w produkcji bezpiecznej żywności. Olsztyn: BD Long.
  • Dzwolak, W., Żuraw, I. (2003). Zarządzanie dokumentacją HACCP w małych i średnich firmach przemysłu spożywczego. Olsztyn: Studio 108.
  • Ejdys, J. (2007). Zarządzanie wiedzą - czynnikiem doskonalenia systemów zarządzania. Problemy Jakości, 5, 12-16.
  • Kołożyn-Krajewska, D., Sikora, T. (2010). Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Warszawa: Wydawnictwo C.H. Beck.
  • Pocztowski, A. (2008). Zarządzanie zasobami ludzkimi. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
  • Rybak, M. (2000). Rozwój potencjału pracy. W: A. Sajkiewicz (red.), Zasoby ludzkie w firmie. Organizacja, kierowanie, ekonomika. Warszawa: Wydawnictwo Poltext.
  • Sitko-Lutek, A. (2005). Doskonalenie kompetencji współczesnego menedżera. W: E. Masłyk-Musiał (red.), Zarządzanie kompetencjami w organizacji. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Wyższej Szkoły Menedżerskiej.
  • Trafiałek, J., Pawłowska, J. (2013). Analiza efektów szkolenia pracowników firmy cateringowej z wdrożonym systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności, zgodnym z normą ISO serii 22000. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (86), 217-229.
  • Trybuch, D. (2012). Szkolenia jako działania zapobiegawcze w systemie zarządzania jakością. Problemy Zarządzania, 10, 2 (37), 245-257.
  • Wojtyńska, J. (2008). Norma PN-ISO 10015:2004 wsparciem dla szkoleń i rozwoju pracowników. Problemy Jakości, 2, 17-20.
  • Żebrowska, E. (2004). Zarządzanie zasobami ludzkimi w systemie zarządzania jakością. Problemy Jakości, 9, 24-30.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171510295

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.