Warianty tytułu
Temporary Analysis of Distortion in the Process of Budgeting in Enterprises of Food Industry
Języki publikacji
Abstrakty
W niniejszym artykule autor skupił się na ostatnim etapie procesu kontroli budżetowej, tj. określeniu odchyleń oraz analizie ich powstawania. Zawarte w nim uwagi powstały na bazie obserwacji i badań wykonanych w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego i w dużej mierze odnoszą się do specyfiki występującej w tym przemyśle. (fragment tekstu)
The article presents basic information about measuring and analyzing differences between a budget and data taken from the financial accounting system. There is not only information about differences but also about specific factors that cause those distortions. (original abstract)
Rocznik
Strony
349--358
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
- Jarugowa A. (red.). Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza, Stowarzyszenie Księgowych w Polsce. Warszawa 1998.
- Malc W., Rachunek kosztów postulowanych w przedsiębiorstwie przemysłowym, PWE, Warszawa 1963.
- Sołtys D., Przestanki metodyczne realizacji funkcji rachunku kosztów w warunkach produkcji aparaturowej, "Prace Naukowe AE we Wrocławiu" nr 557, Wrocław 1991.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171510940