PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
25 (2018) | nr 2 (115) | 139--151
Tytuł artykułu

Ocena spożycia owoców i warzyw przez dzieci uczęszczające do żłobków na terenie Zakopanego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Assessment of Fruit and Vegetables Consumption by Children in Crèches in Zakopane
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była ocena częstotliwości spożycia owoców i warzyw przez dzieci w wieku 1 - 3 lat na podstawie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród matek tych dzieci. W kwestionariuszu zawarto pytania dotyczące częstotliwości spożycia owoców i warzyw, a także wiedzy na temat właściwego odżywienia małych dzieci pod względem podawania im tych produktów. Badania ankietowe przeprowadzono wśród 300 matek chłopców i dziewczynek w wieku 1 - 3 lat w kilku żłobkach na terenie Zakopanego. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej testem χ2 (Pearsona). Jak wskazały respondentki, aż 93 % matek biorących udział w badaniu interesowało się zasadami zdrowego żywienia dotyczącymi spożycia owoców i warzyw przez dzieci. Spośród dzieci uczęszczających do żłobków na terenie Zakopanego (zgodnie z deklaracją ankietowanych) 85 % chętnie spożywało owoce i warzywa, a do ulubionych należały: jabłka, banany, truskawki oraz pomidory, marchew i ogórki. Według niespełna 30 % respondentek dzieci spożywały owoce i warzywa 2 - 3 razy dziennie, natomiast ok. 20 % ankietowanych zadeklarowało, że ich dzieci konsumują tego typu produkty tylko raz dziennie. Zdecydowana większość matek podawała owoce zamiast słodyczy. Zaobserwowano, że wraz ze wzrostem poziomu wykształcenia tendencja ta miała charakter rosnący. Mamy zachęcały dzieci do jedzenia owoców i warzyw najczęściej przez wspólną konsumpcję oraz zabawę. Jak deklarowały ankietowane, ponad połowa dzieci spożywała głównie owoce i warzywa w stanie surowym, rzadziej gotowane i smażone. Ponadto kobiety serwowały dzieciom różnego typu soki owocowe i warzywne. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the research study was to assess the consumption frequency of fruit and vegetables by children aged 1-3 on the basis of the results of questionnaire survey conducted amongst the mothers of those children. The questionnaire comprised the questions on the consumption frequency of fruit and vegetables as well as on the knowledge of how to properly feed small children in terms of providing them with fruit and vegetables. The questionnaire survey was conducted amongst 300 mothers of the boys and girls aged 1 - 3 in several crèches in Zakopane. The results obtained were statistically analysed using χ2 Pearson test. It was found that 93 % of the responding mothers were interested in the principles of healthy eating in terms of fruit and vegetable consumption by children. Of all the children attending crèches in Zakopane (according to the statements made by the surveyed) 85 % eagerly ate fruit and vegetables; apples, bananas, raspberries, and tomatoes, carrots, and cucumbers were their favourite fruits. Almost 30 % of the respondents declared that their children ate fruit and vegetables 2 - 3 times a day, whereas 20 % of the mothers surveyed declared that their children ate that type of products only once a day. The vast majority of the mothers provided their kids with fruit instead of sweets. It was found that this tendency increased with the increasing level of mothers' education. The mothers encouraged their children to eat fruits and vegetables through games or eating in the company of other kids. As declared by the mothers, over half of the children consumed mainly raw fruit and vegetables and rarely the cooked and/or fried fruits and vegetables. Also, the women surveyed provided their children with different types of fruit and vegetable juices. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
139--151
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
autor
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
autor
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Gacek M.: Sposób żywienia dzieci przedszkolnych ze środowiska wielkomiejskiego. Roczniki PZH, 2012, 63 (4), 477-482.
  • [2] Jarosz M. (Red.): Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. IŻŻ, Warszawa 2008.
  • [3] Kolarczyk E., Janik A., Kwiatkowski J.. Zwyczaje żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym. Probl. Hig. Epidemiol., 2008, 89 (4), 527-532.
  • [4] Kozioł-Kozakowska A., Piórecka B., Schlegel-Zawadzka M.: Program edukacji żywieniowej dla dzieci w wieku przedszkolnym i ich rodziców realizowany w Krakowie. Studia Med., 2008, 11, 65-69.
  • [5] Kozioł-Kozakowska A., Piórecka B., Schlegel-Zawadzka M.:. Wpływ postaw rodzicielskich na sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym w Krakowie na tle uwarunkowań socjodemograficznych. Zdrowie Publiczne i Zarządzanie, 2014, 12 (11), 82-89.
  • [6] Newerli-Guz J., Kulwikowska K.: Zachowania żywieniowe i preferencje dzieci w wieku przedszkolnym. Zesz. Nauk. Akademii Morskiej w Gdyni, 2014, 86, 80-89.
  • [7] Łukasik R., Waksmańska W., Gawlik K., Woś H., Mikulska M.: Stan wiedzy rodziców na temat żywienia dzieci od urodzenia do 3 lat. Nowa Pediatria, 2014, 2, 56-62.
  • [8] Pituch A., Matczuk P., Nieścioruk M.: Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. W: Gastroenetrologia dziecięca - poradnik lekarza praktyka. Wyd. Czelej, Warszawa 2014, ss. 305-316.
  • [9] Roszko-Kirpsza I., Olejnik B.J., Kulesza M., Jabłoński R., Czerech E., Maciorkowska E.: Żywienie dzieci wiejskich w 2. i 3. roku życia. Probl. Hig. Epidemiol., 2012, 93 (3), 605-612.
  • [10] Sadowska J., Krzymuska A.: Ocena uzupełniania przedszkolnej racji pokarmowej przez rodziców u dzieci w wieku przedszkolnym. Bromat. Chem. Toksykol., 2010, 43 (2), 203-211.
  • [11] Szczepaniak B., Górecka D., Jędrusik-Golińska A.: Nutrition preferences among children at presschool age. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2002, 1 (2), 101-107.
  • [12] Urban S., Michałowska M.: Czynniki wpływające na zachowanie konsumentów w zakresie wyboru targowisk jako miejsca zakupu produktów konsumpcyjnych na przykładzie województwa lubuskiego. Rocz. Ekonomii Rol. i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013, 100 (2), 108-118.
  • [13] Wądołowska L.: Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie. W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Red. J. Gawęcki i W. Roszkowski. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2009, ss. 81-89.
  • [14] Weker H., Zamułka J., Więch M., Głowacki K.: Analysis of nutrition of children in Warsaw day nurseries in view of current recommendations. J. Pre-Clin. Clinic. Res., 2010, 4 (1), 063-067.
  • [15] Weker H., Barańska M., Riali A., Wiech M., Strusińska M., Kurpińska P., Dyląg H., Rowicka G., Klemarczyk W.: Źródła składników odżywczych w dietach dzieci w wieku 13 - 36 miesięcy - badania ogólnopolskie. Bromat. Chem. Toksykol., 2011, XLIV (3), 233-239.
  • [16] Weker H., Strucińska M., Barańska M., Więch M., Riahi A.: Modelowa racja pokarmowa dziecka w wieku poniemowlęcym - uzasadnienie wdrożenia. Standardy Med. Pediatria, 2013, 10, 815-830.
  • [17] Wierzejska R.: Znaczenie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. W: Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach. Red. J. Charzewska. IŻŻ, Warszawa 2011, ss. 9-15.
  • [18] Woś H., Staszewska-Kwak A.: Żywienie dzieci. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2012.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171527319

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.