PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2018 | nr 2 | 178--188
Tytuł artykułu

Innowacje marketingowe a problem marnowania żywności

Autorzy
Warianty tytułu
Marketing Innovation and Food Waste Problem
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest naświetlenie skali problemu marnowania żywności, eksploracja istniejących typologii innowacji, próba identyfikacji uwarunkowań socjo- -kulturowych przyczyniających się do marnowania żywności oraz opis innowacyjnych działań przedsiębiorstwa Intermarche. Artykuł powstał na podstawie studiów literaturowych, analizy treści dziesięciu najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych oraz studium przypadku. Uzyskane wyniki badań wskazują, że skala i powaga problemu marnowania żywności nie koresponduje z liczbą badań naukowych nad innowacjami, które mogłyby przyczyniać się do ograniczenia tego zjawiska. Badania wskazały także, iż potencjalni liderzy opinii - blogerzy kulinarni w zasadzie nie podejmują tematu problemu marnowania żywności. Analiza kampanii Intermarche, będącej próbą ograniczenia marnowania żywności poprzez zachęcenie konsumentów do nabywania owoców i warzyw nie spełniających współczesnych norm estetycznych wskazuje na innowacyjny charakter oraz wysoką skuteczność takich działań. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the article is to highlight the scale of the problem of food waste, to explore the existing innovation typologies, to identify socio-cultural conditions contributing to food waste and to describe innovative activities of the Intermarche company addressing the problem of food waste. The article was based on literature studies, content analysis of ten most popular Polish culinary blogs and a case study. The obtained research results indicate that the scale and seriousness of the food waste problem does not correspond to the amount of scientific research on innovations that could contribute to the reduction of this phenomenon. Research has also indicated that potential opinion leaders - culinary bloggers basically do not address the problem of food waste. The case study of the Intermarche campaign, attempting to reduce food waste by encouraging consumers to purchase fruit and vegetables that do not meet modern aesthetic standards, indicates the innovative nature and high efficiency of such activities. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
178--188
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Alex (2017), Top Sites in Poland, http://www.alexa.com/topsites/countries/PL [dostęp: 17.10.2017].
  • Banki Żywności (2015), Raport Federacji Polskich Banków Żywności Nie marnuj jedzenia 2015, http://bankizywnosci.pl/_Resources/Persistent/586eff95ee603ea3003a690f1715e500665281a8/Raport_Nie_marnuj_jedzenia_2015.pdf [dostęp: 23.09.2016].
  • Christensen C.M., Raynor M. (2003), The innovator's solution, Harvard Business School Press, Boston.
  • Crockett D., McGee J.E., Payne Tyge G. (2013), Employing New Business Divisions to Exploit Disruptive Innovations: The Interplay between Characteristics of the Corporation and Those of the Venture Management Team, "Journal of Product Innovation Management", No. 30(5).
  • Food Loss and Waste Protocol (2017), FLW Protocol, http://flwprotocol.org/about/the-flw-protocol/ [dostęp: 15.10.2017].
  • García-Segovia, P., Harrington, R.J., Seo, H.-S. (2015), Influence of table setting and eating location on food acceptance and intake, "Food Quality and Preference", No. 39.
  • Holt D. (2002), Why Do Brands Cause Trouble? A Dialectical Theory of Consumer Culture and Branding, "Journal of Consumer Research", Vol. 29.
  • Intermarche (2014), Inglorious Fruits and Vegetables Campaign, http://itm.marcelww.com/inglorious/ [dostęp: 15.10.2017].
  • McQuarrie E.F., Miller J., Phillips B.J. (2013), The Megaphone Effect: Taste and Audience in Fashion Blogging, "Journal of Consumer Research", No. 40.
  • Michel C., Velasco C., Gatti E., Spence C. (2014), A taste of Kandinsky: assessing the influence of the visual presentation of food on the diner's expectations and experiences, "Flavour", No. 3.
  • Michel C., Velasco C., Fraemohs P., Spence C. (2015a), Studying the impact of plating on ratings of the food served in naturalistic dining contexts, "Appetite", No. 90.
  • Michel C., Velasco C., Spence C. (2015b), Cutlery influences the perceived value of the food served in a realistic dining environment, "Flavour", No. 4.
  • Morgan A. (2009), Eating Big Fish. How Challenger Brands Can Compete Against Brand Leaders, John Wiley & Sons Inc., New York.
  • Narvanen E., Mesiranta N., Hukkanen A. (2013), From Waste to Delicacy - Collective Innovation in Food Disposition Practices Through Blogging, "Advances in Consumer Research", No. 41.
  • Niedzielski P., Rychlik K. (2006), Innowacje i Kreatywność, Uniwersytet Szczeciński, Szczecin.
  • Podręcznik OSLO (2005), Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, OECD, Komisja Europejska i Eurostat.
  • Polska blogosfera 2014 (2014), raport http://www.brief.pl/artykul,2383,polska_blogosfera_-_raport_2014.html [dostęp: 15.10.2016].
  • Putranto L. (2015), The Top Ten Most Popular Food Hashtags, 16.09, https://www.bookculinaryvacations.com/news/the-top-ten-most-popular-food-hashtags [dostęp: 15.10.2016].
  • Ritzer G. (2009), Magiczny świat konsumpcji, Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA SA, Warszawa.
  • Scaraboto D., Fischer E. (2013), Frustrated Fatshionistas: An Institutional Theory Perspective on Consumer Quests for Greater Choice in Mainstream Markets, "Journal of Consumer Research", No. 40.
  • "The Guardian" (2016), French law forbids food waste by supermarkets, https://www.theguardian.com/world/2016/feb/04/french-law-forbids-food-waste-by-supermarkets [dostęp: 15.10.2016].
  • United Nations, Sustainable Development Goals (2017), http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/ [dostęp: 15.10.2017].
  • Van der Laan L.N., De Ridder D.T.D., Viergever M.A., Smeets P.A. (2011), The first taste is always with the eyes: a meta-analysis on the neural correlates of processing visual food cues, "Neuroimage", No. 55.
  • Verganti R. (2009), Design-driven innovation. Changing the Rules of Competition by Radically Innovating What Things Mean, Harvard Business Review Press Woods A.T., Michel Ch., Spence Ch. (2016), Odd versus Even: A Scientific Study of the 'rules' of Plating, Ed. Luca Tommasi. PeerJ 4 e1526. PMC.
  • YPulse (2015),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171528320

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.