Czasopismo
2005
|
nr 1070, t. 1 Agrobiznes 2005 : zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. T. 1
|
224--230
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Contemporary Dillemas of Food Quality
Języki publikacji
Abstrakty
Przystąpienie do Unii Europejskiej zobowiązało nowe kraje członkowskie do przestrzegania wspólnych reguł oraz przepisów. UE wprowadza wiele uregulowań prawnych, by chronić bezpieczeństwo i prawa wszystkich uczestników rynku. Regulacjami takimi zostały objęte również jakość, bezpieczeństwo oraz autentyczność żywności w całym łańcuchu dystrybucji, od gospodarstwa rolnego aż do konsumenta. Producenci żywności i pasz są odpowiedzialni za to, jakie produkty wprowadzają na rynek. Produkty niezgodne z wymaganiami unijnymi winny być wycofane z rynku. Regulacja 178/2002 wprowadza też analizę ryzyka (traceability) całej żywności, dodatków oraz pasz używanych w łańcuchu żywnościowym.
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority - EFSA) powołany został, aby czuwać nad ochroną konsumenta rynku unijnego. Do zadań EFSA należy ustalenie zasad monitoringu oraz procedur badania i analizowania danych i dodatkowych informacji w celu identyfikacji ryzyka a także opracowanie systemu szybkiego ostrzegania. EFSA zajmuje się też niezależną informacją naukowo-techniczną związaną z problematyką jakości żywności. (fragment tekstu)
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority - EFSA) powołany został, aby czuwać nad ochroną konsumenta rynku unijnego. Do zadań EFSA należy ustalenie zasad monitoringu oraz procedur badania i analizowania danych i dodatkowych informacji w celu identyfikacji ryzyka a także opracowanie systemu szybkiego ostrzegania. EFSA zajmuje się też niezależną informacją naukowo-techniczną związaną z problematyką jakości żywności. (fragment tekstu)
The EU countries are obliged to observe regulations which aim is to protect safety and quality of food for all participants of the common market. Insufficient knowledge about so called modem methods of improvement of food (GMO and irradiation of food) is able to cause a significant problem in the area of quality of life. (original abstract)
Rocznik
Strony
224--230
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Uniwersytet Śląski w Karwinie, Czechy
Bibliografia
- Gabryšová M., Teorie jakosti, OPF, Karviná 2004.
- Zawisza S., Uwarunkowania zrównoważonego rozwoju wsi i rolnictwa, [w:] Zarządzanie zrównoważonym rozwojem obszarów wiejskich, red. S. Zawisza, ATR, Bydgoszcz 2004.
- http://www.haccp.rig.com.pl/haccp3.html.
- http://www.chpr.szu.cz/vedvybor/dokumenty/zpravy/vyz_2003_2_deklas_gfk.pdf.
- http://www.swr.de/report/archiv/sendungen/031208/05/frames.html.
- http://www.uspet.cz/aktuality/0212ozar_potr.html.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171530270