PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1070, t. 2 Agrobiznes 2005 : zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. T. 2 | 50--54
Tytuł artykułu

Potencjał konkurencyjny rolnictwa polskiego w Europie

Warianty tytułu
The Competitive Potential of Polish Agriculture in Europe
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Włączenie Polski do struktur gospodarczych Unii Europejskiej doprowadziło do likwidacji większości barier ochronnych, które ograniczały bezpośrednią konfrontację ekonomiczną naszych gospodarstw rolnych z gospodarstwami pozostałych członków. Jednak zewnętrzna ochrona w ramach Unii nie wyeliminowała konieczności konkurowania z producentami spoza Unii Europejskiej. Stąd też celem niniejszego opracowania jest określenie potencjału konkurencyjnego w zakresie czynników wytwórczych polskiego rolnictwa w porównaniu nie tylko z krajami członkowskimi, ale również z pozostałymi krajami Europy. (fragment tekstu)
EN
The ability to compete on the European food market is the main economic challenge facing agriculture. Therefore, the study aims at estimating the competitive potential of Polish agriculture in terms of production factors, in comparison with both EU member states and the other European countries.
Polish agriculture is characterized by an average land supply, a comparatively good supply of fixed production assets, and excessive labor intensity. Working capital participation is relatively low, which means that increasing it gives scope for a significant rise in the productivity of agriculture. Improving the relation between labor and working capital should become the main direction of any measures taken to increase the competitiveness of Polish farms. (original abstract)
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu
Bibliografia
  • Poczta W., Prognoza zmian zasobów czynników produkcji i efektywności gospodarowania do roku 2002, [w:] Problemy integracji rolnictwa polskiego z Unią Europejską, red. A. Kwieciński, H. Runowski, J. Wilkin, Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa 1994.
  • "Rocznik Statystyczny 1991", GUS, Warszawa 1991.
  • "Rocznik Statystyczny 2001", GUS, Warszawa 2001.
  • "Rocznik Statystyki Międzynarodowej 2003", GUS, Warszawa 2003.
  • Woś A., Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego, Synteza, IERiGŻ, Warszawa 2003.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171531258

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.