PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1070, t. 2 Agrobiznes 2005 : zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. T. 2 | 321--325
Tytuł artykułu

Rachunek kosztów w przedsiębiorstwach mleczarskich jako czynnik wzrostu konkurencyjności

Warianty tytułu
Cost Account at Dairy Plants as An Element of Increasing Competitive Capacity
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W analizowanym przedsiębiorstwie, tak jak w większości polskich przedsiębiorstw, stosuje się rachunek kosztów pełnych. Jednakże jakość informacji o kosztach tworzonych przez ten rachunek jest bardzo niska. Należałoby zbadać możliwość wprowadzenia w mleczarstwie rachunku kosztów procesów czy innych współczesnych systemów rachunku kosztów.
Stosowanie w przemyśle mleczarskim różnych metod rozliczania kosztów surowca na produkty gotowe powoduje zmiany w poziomie jednostkowych kosztów własnych. Rezultaty otrzymywane po zastosowaniu metody uwzględniającej interwencyjne ceny skupu masła i OMP wydają się być najbliższe rzeczywiście ponoszonym kosztom produkcji wyrobów. Takie zniekształcenia rachunku kosztów mają wpływ niemal na całą działalność firm. Poza bezużytecznością informacji pochodzącej z takiego systemu rachunku kosztów, może on prowadzić do niewłaściwej polityki asortymentowej przedsiębiorstw mleczarskich. Znane są przypadki zaniechania produkcji masła z powodu rzekomych strat w jego produkcji, oszacowanych w wyniku zastosowania metody tradycyjnej rozliczania kosztów surowca.
Skuteczna realizacja strategii kosztowej, mająca na celu wzrost konkurencyjności, jest uzależniona od właściwie stosowanego rachunku opłacalności w przedsiębiorstwie. Znając prawdziwą rentowność poszczególnych grup asortymentowych, dane przedsiębiorstwo może sobie pozwolić na różnicowanie ceny dla poszczególnych segmentów rynku w zależności od przyjętej strategii marketingowej. (fragment tekstu)
EN
In order to successfully compete on the EU market, Polish dairy plants can apply numerous strategies, including a cost strategy. The effectiveness of pursuing this strategy, aimed at achieving competitive edge, is directly related to the reliability of information provided by the cost account system at a given enterprise.
Results of this study show that cost accounts applied at dairy plants provide unreliable information on the production costs of particular assortments of goods. This concerns especially settlements of raw material costs and their allocation to individual cost categories. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • Gabrusiewicz W., Rachunkowość zarządcza, PWE, Warszawa 1998.
  • Góralczyk M., Cena a konkurencyjność, "Przegląd Mleczarski" 2004a, nr 8.
  • Góralczyk M., Konsumenci kształtują konkurencyjność, "Przegląd Mleczarski" 2004b, nr 5.
  • Kozłowski A., Pozytywne tendencje w mleczarskim handlu zagranicznym, "Przegląd Mleczarski" 2004, nr 7.
  • Pietrzak M., Analiza sytuacji konkurencyjnej przemysłu mleczarskiego przy zastosowaniu pięcioczynnikowej metody Portera, "Przegląd Mleczarski" 2001, nr 3-4.
  • Skawińska E., Warunki wzrostu konkurencyjności spółdzielni mleczarskich w Polsce, "Przegląd Mleczarski" 2000, nr 4.
  • Sobańska I., Tworzenie rachunkowości zarządczej, Infor, Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171532536

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.