PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 20 | z. 5 | 29--35
Tytuł artykułu

Przemiany struktury podmiotowej przemysłu spożywczego w Polsce w XXI wieku

Warianty tytułu
Transformation of the Subjective Structure of the Food Industry in Poland in the 21st Century
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest ocena kierunków i przyczyn przemian struktur podmiotowych przemysłu spożywczego w Polsce w XXI wieku. Dokonano analizy statystycznej i opisowej zmian struktury podmiotowej, wolumenu produkcji, zatrudnienia i wydajności pracy. Porównano struktury podmiotowe przemysłu spożywczego oraz wybranych mierników koncentracji przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce i UE. Wyodrębniono okresy, w których różne przyczyny miały istotny wpływ na zmiany struktur w przemyśle spożywczym. Proces koncentracji struktur w przemyśle spożywczym w Polsce przebiegał szybciej niż w UE. Istotny wpływ na to miały procesy integracji z UE oraz globalizacji, a zwłaszcza wzrost znaczenia firm zagranicznych (głównie korporacji transnarodowych). Do analizy wykorzystano dane Eurostatu oraz dane pochodzące z roczników statystycznych przemysłu GUS.(abstrakt oryginalny)
EN
Based on the analyzes carried out, it can be concluded that changes in the subjective structure of the food industry in Poland were much faster than in the EU. The progressive concentration of the food industry favored the growth of labor productivity, creating a chance to improve its international competitiveness. It should be noted, however, that the observed increase in production and exports was carried out mainly by the largest companies. Therefore, there is a high probability that concentration processes will take place in the food industry in Poland in the coming years, and large enterprises, including transnational corporations, will become more and more important. However, there is a chance that with the increase in the level of affluence of the society in Poland and the consumer lifestyle, this trend may be expected to slow down. Because frequent changes of consumers' fashion and tastes as well as increasing demand will favor the creation of market niches, used and managed by the smallest companies. It is already noticeable that in the sectors threatened by oligopolisation, eg of brewing, spirits, the number of micro, small and medium-sized companies is increasing, which contributes to the diversity of the assortment and innovation of production.(original abstract)
Rocznik
Tom
20
Numer
Strony
29--35
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Chechelski Piotr. 2017a. Ocena procesów koncentracji struktur podmiotowych w branżach przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce (Evaluation of processes of concentration business entities in processing of animal-based products in Poland). Roczniki Naukowe SERiA XIX (6): 62-67.
  • Chechelski Piotr. 2017b. Procesy koncentracji struktur podmiotów gospodarczych w branżach przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego w Polsce (Processes of concentration of business entities in processing of plant-based products in Poland). Roczniki naukowe SERiA XIX (1): 14-19.
  • Chechelski Piotr, Agnieszka Judzińska. 2011. Wpływ kryzysu na polski przemysł spożywczy. Komunikaty, raporty, ekspertyzy (Impact of the crisis on the Polish food industry). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Czyż Michał. 2011. Wpływ integracji z Unią Europejską na funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. [W] Procesy formowania więzi organizacyjnych we współczesnej gospodarce, integracja, kooperencja, klastering (Impact of integration with the European Union on the functioning of small and medium-sized enterprises in Poland. [In] Processes of forming organizational ties in modern economy, integration, co-operation, clustering), ed. R. Borowiecki, T. Rojek, 19-29. Kraków: Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego.
  • Eurostat. 2018a. Annual detailed enterprise statistics for industry and construction. https://data.europa. eu/euodp/data/dataset/hVEPsB0XIdBfx9oXmOPg, access: 08.05.2018.http://ec.europa.eu/eurostat/ web/products-datasets/product?code=sbs_sc_sca_r2, access: 08.05.2018.
  • Eurostat. 2018b. Annual enterprise statistics by size class for industry and construction, http://ec.europa. eu/eurostat/web/products-datasets/product?code=sbs_sc_sca_r2, access: 08.05.2018.
  • GUS. 2004-2017. Roczniki statystyczne przemysłu (Statistical yearsbooks of industry). Warszawa: GUS.
  • Pawlak Karolina. 2016. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w przemyśle spożywczym krajów Unii Europejskiej (Foreign Direct Investment in the Food Industry of European Union Countries). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 16 (2): 242-257.
  • Szczepaniak Iwona, Jadwiga Drożdż, Mirosława Tereszczuk. 2016. Zmiany struktury podmiotowej przemysłu spożywczego w Polsce (Changes of subjective structures of the Polish food industry). Przemysł Spożywczy 6 (70): 8-11.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171532930

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.