PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 3 (66) | 83--92
Tytuł artykułu

Spatial Variability and Economic and Environmental Consequences of Agricultural Acidification of Soils in The Province of Warmia and Mazury

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of this study has been to identify the spatial variability in the acidification of soils and the liming needs as well as the soil availability of fertiliser components in the Province of Warmia and Mazury (województwo warmińsko-mazurskie). The soil spatial variability has been analysed according to the division into administrative districts. The choice of this spatial division pattern was justified by the availability of data and the research subject. The data were obtained from Reports on the Environmental Conditions in the Province of Warmia and Mazury, the database of the Regional Agricultural Chemical Station in Olsztyn and from the Programme for Environmental Protection in the Province of Warmia and Mazury until 2020. The research results showed large differences between the districts, which were mostly due to natural conditions. Because of the high demand for nutrients, it would be advisable to prepare fertilisation plans and to adhere to Good Agricultural Practice recommendations, as this would control the causes and alleviate the consequences of soil acidification induced by farming. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
83--92
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • Blake L. et al. (1999), Changes in soil chemistry accompanying acidification over more than 100 years under woodland and grass at Rothamsted Experimental Station. UK. European, "Journal of Soil Science" No. 50, p. 400 .
  • Boguszewski W. (1980), Wapnowanie gleb, Warszawa, p. 176.
  • Brodzińska K. (2009), Środowiskowe uwarunkowania konkurencyjności rolnictwa Warmii I Mazur, "Roczniki Naukowe SERIA" No. 4, p. 37-42.
  • Filipek T. (2001), Przyrodnicze i antropogeniczne przyczyny oraz skutki zakwaszenia gleb, "Nawozy i Nawożenie" No. 8, p. 5-26.
  • Filipek T. (2005), Dynamika antropogenicznych przyczyn zakwaszenia gleb w Polsce w ostatnich latach, "Nawozy i Nawożenie" No. 23, p. 67-68.
  • Filipek T., Skowrońska M. (2009), Optymalizacja odczynu gleby i gospodarki składnikami pokarmowymi w rolnictwie polskim, "Postępy Nauk Rolniczych" No. 1, p. 25-37.
  • Filipek T., Skowrońska M. (2013), Aktualnie dominujące przyczyny oraz skutki zakwaszenia gleb użytkowanych rolniczo w Polsce, "Acta Agrophysica" No. 20(2), p. 283-294.
  • Fotyma M., Zięba S. (1988), Przyrodnicze i gospodarcze podstawy wapnowania gleb, Warszawa, p. 250.
  • Gaj R. (2013), Efektywne wykorzystanie nawozów mineralnych we współczesnym rolnictwie, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu, p. 42.
  • Grzebisz W., Szczepaniak W., Diatta J.B (2005), ABC wapnowania gleb uprawnych, Poznań, p. 36.
  • Grzebisz W., Szczepaniak W., Diatta J.B. (2008), ABC wapnowania gleb uprawnych, Poznań, p. 49.
  • Harasim A. (2006), Przewodnik ekonomiczno-rolniczy w zarysie, IUNG-PIB Puławy, p. 171.
  • Hołubowicz-Kliza G. (2006), Wapnowanie gleb w Polsce, Puławy, p. 3.
  • Igras J. et al. (2010), Zużycie nawozów mineralnych w Polsce w układzie regionalnym, "Studia i Raporty" No. 25, p. 9-19.
  • Kaczor A., Kozłowska J. (2000), Wpływ kwaśnych opadów na agroekosystemy, "Zesz. Nauk. AR w Szczecinie", p. 55.
  • Klepacki B. (1997), Wybrane pojęcia z zakresu organizacji gospodarstw, produkcji i pracy w rolnictwie, Warszawa, p. 148.
  • Kopiński J. (2011), Tendencje zmian intensywności produkcji rolniczej w Polsce w aspekcie oddziaływań środowiskowych, "Zeszyty Naukowe SGGW" No. 11(4), p. 95-104.
  • Kopiński J. (2013), Stopień polaryzacji intensywności i efektywności produkcji rolniczej w Polsce w ostatnich 10 latach, "Roczniki Naukowe SERiA" No. 15(1), p. 97-103.
  • Kopiński J., Nieróbca A., Ochal P. (2013), Ocena wpływu warunków pogodowych i zakwaszenia gleb w Polsce na kształtowanie produkcyjności roślinnej, "Woda - Środowisko - Obszary wiejskie" No. 2(42), p. 53-63.
  • Krasowicz S. (2009), Regionalne zróżnicowanie zmian w rolnictwie polskim, "Studia i Raporty IUNGPIB" No. 15, p. 9-36.
  • Ochal P. et al. (2017), Środowiskowe aspekty zakwaszenia gleb w Polsce, Puławy, p. 43.
  • Program Działalności Ośrodka Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie (2010), M. Micińska M (ed.), p. 63.
  • Program Ochrony Środowiska Województwa Warmińsko-Mazurskiego do roku 2020, (2016), Zarząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, p. 306.
  • Raport o stanie środowiska województwa warmińsko-mazurskiego w 2016 roku, Inspekcja Ochrony Środowiska. Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Olsztynie, http://www.wios.olsztyn.pl/fileadmin/user_upload/monitoring/raporty/Raport_WIOS_2016_internet.pdf [30-09-2018]
  • Siebielec G. et al. (2017), Raport z III etapu realizacji zamówienia monitoring chemizmu gleb ornych w Polsce w latach 2015-2017, praca finansowana ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, IUNG, p. 190.
  • Ziętara W. (2009), Uwarunkowania rozwoju gospodarstw wielkotowarowych w Polsce, "Roczniki Naukowe SERIA" No. 9(1), p. 490-496.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171533939

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.