PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | nr 499 Nauki ekonomiczne w XXI wieku - wyzwania, dylematy, perspektywy. Ekonomia, finanse, nauki o zarządzaniu | 232--242
Tytuł artykułu

Apetyt na ryzyko a implementacja CSR w organizacji

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Risk Appetite vs. Implementation of CSR in an Organization
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Kultura organizacyjna i aspekty behawioralne kadry zarządzającej wpływają na działalność przedsiębiorstwa i implementację koncepcji społecznie odpowiedzialnego biznesu w organizacji. Jednym z jej aspektów jest apetyt na ryzyko, wskazujący, w jaki sposób członkowie organizacji odnajdują się w nowych, nieznanych lub niepewnych sytuacjach. W momencie wdrażania kolejnych zmian w przedsiębiorstwie pracownicy przyjmują konkretną postawę, będącą konsekwencją apetytu organizacji na wdrażanie innowacyjności w zarządzaniu, w tym również CSR. Celem badawczym prezentowanego artykułu jest określenie, w jaki sposób poziom akceptacji ryzyka w organizacji wpływa na proces wdrażania CSR w przedsiębiorstwie. Poprzez wykorzystanie metody krytycznej literatury przedmiotu, metody analizy i krytyki piśmiennictwa oraz metody porównawczej wykazane zostanie, że niska tolerancja ryzyka wiąże się z większą niechęcią organizacji do implementacji działań prospołecznych i proekologicznych.(abstrakt oryginalny)
EN
Organizational culture influences the company's business and the implementation of the concept of business social responsibility in the organization. One of its aspects is the risk appetite which indicates how members of the organization find themselves in the face of new situations. The research objective of this article is to determine how the level of risk acceptance in an organization influences the process of implementing CSR in an enterprise. By using the method of critical literature on the subject, methods of analysis and criticism of the literature and the comparative method, it will be demonstrated that low risk tolerance is associated with a higher reluctance of the organization to implement pro-social and pro- -ecological activities.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Buła P., 2015, System zarządzania ryzykiem w przedsiębiorstwie jako element nadzoru korporacyjnego, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
  • Esbensen J., 2014, From CSR to social risk management - experience from mining MNCs in Armenia, European Scientific Journal November.
  • Gasiński T., Pijanowski S., 2011, Zarządzanie ryzykiem w procesie zrównoważonego rozwoju biznesu, publikacja przygotowana na zlecenie Ministerstwa Gospodarki.
  • Korombel A., 2013, Apetyt na ryzyko w zarządzaniu przedsiębiorstwem, WPCZ, Częstochowa.
  • KPMG International, 2011, Developing a Strong Risk Appetite Program.
  • Lloyds Market_Risk Management, 2016, https://www.lloyds.com/~/media/files/the-market/operatingat- lloyds/minimum-standards/minimum-standards-2/ms4--risk-management.pdfLloyds.
  • Ministerstwo Skarbu Jej Królewskiej Mości, 2004, Pomarańczowa księga. Zarządzanie ryzykiem - zasady i koncepcje, http://www.mf.gov.pl/c/document_library/get_file?uuid=2bcfc596-5099-4d9d- 8c95-cbf9305efbfb&groupId=764034.
  • Panasiewicz A., 2015, Zarządzanie ryzykiem ekologicznym jako narzędzie równoważenia rozwoju organizacji, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 377.
  • Podlewski J., 2012, Apetyt na ryzyko, Ryzykonomia.
  • Reform in the Financial Services Industry: Strengthening Practices for a More Stable System, 2009, The report of the IIF Steering Committee on Implementation (SCI), Institute of International Finance, s AIII.2.
  • Stachowicz-Stanusz A., 2001, Kultura marketingowa przedsiębiorstw, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Strandberg C., 2016, Report: Risk Management's New Tool: Corporate Social Responsibility. Standard Zarządzania Ryzykiem, 2003, FERMA, Bruksela.
  • Szwajca D., 2013, Źródła i determinanty ryzyka w reputacji firmy, Marketing i Rynek, 10.
  • Underwood A., Ingram D., 2010, The full spectrum of risk attitude, The Actuary Society of Actuaries, vol. 7, iss. 4, August/September.
  • Zapłata S., Kaźmierczak M., 2011, Ryzyko, ciągłość biznesu, odpowiedzialność społeczna. Nowoczesne koncepcje zarządzania, Wolters Kluwer Polska.
  • Zielona księga Komisji Europejskiej, 2011, Green Paper: Promoting framework for Corporate Social Responsibility, Bruksela, 18.07.2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171534621

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.