PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2018 | nr 11 (CD) | 452--461
Tytuł artykułu

Zrównoważona uprawa i pozyskiwanie kory dębu korkowego a jego przetwórstwo i wykorzystanie

Warianty tytułu
Sustainable Cultivation, Harvesting, Processing and Use of Cork
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiony jest aktualny stan rozwoju gałęzi przemysłu związanej z pozyskiwaniem i przetwórstwem kory dębu korkowego (Quercus suber). Korek jest bardzo wielostronnym tworzywem o licznych zastosowaniach i właściwościach, które nie ograniczają się wyłącznie do jego funkcji jako zatyczki do butelek. Przemysł korka naturalnego należy do strategicznych gałęzi przemysłu portugalskiego. Portugalia jest też czołowym producentem i eksporterem wyrobów z tego surowca na skalę światową. Uprawa w tzw. montados, pozyskiwanie i wykorzystanie korka naturalnego uznawane jest za wzorowy przykład zrównoważonej gospodarki w wymiarze ekologicznym, ekonomicznym i społecznym, albowiem korek jest naturalnym, odnawialnym, nietoksycznym i przetwarzalnym surowcem, cechującym się długim życiem użytkowym, zaś okorowane drzewo dębu korkowego nie traci swojej witalności, lecz przeciwnie zatrzymuje jeszcze większe ilości dwutlenku węgla w procesie jej odnowy. W artykule przedstawiony został szerszy kontekst, właściwy dla metodologii studium przypadku, albowiem stanowi on podsumowanie pierwszego etapu badań nad działaniami różnych interesariuszy w łańcuchu dostaw tego sektora gospodarki portugalskiej, starających się łączyć w jedną całość wymiar ekonomiczny, ekologiczny i społeczny. Przyjętą w pracy metodologią jest analiza literatury oraz studium przypadku. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper describes the current state of the development of the industry related to harvesting and processing of bark of the cork oak (Quercus suber). Cork is a very versatile material with numerous applications and properties, which are not limited to its functions as a bottle stopper. The cork industry belongs to the strategic sectors of Portuguese industry. Portugal is also a leading producer and exporter of products from this raw material on a global scale. Growing in the so-called montados, the harvesting and use of cork is considered a model example of a sustainable economy in the ecological, economic and social dimension, because cork is a natural renewable, non-toxic and recyclable raw material, characterized by a long useful life, while the barked cork-oak tree does not lose its vitality, but on the contrary retains even more carbon dioxide in the process of its renewal. The paper presents a broad context relevant to the case study methodology as it is a summary of the first stage of research on the activities of various stakeholders in the supply chain of this sector of the Portuguese economy, which tries to combine economic, ecological and social dimensions into one whole. The methodology used in the study is the analysis of subject literature and case study. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
452--461
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instituto Politécnico de Setúbal, Portugal
Bibliografia
  • APCOR (2018). Cork Yearbook 17/18. Santa Maria da Feira: Associação Portuguesa da Cortiça, http://www.apcor.pt/portfolio-posts/anuario-1718/ (08.01.2018).
  • Arosa, M.L., Bastos, R., Cabral, J.A., Freitas, H., Costa, S.R. i Santos, M. (2017). Long-term sustainability of cork oak agro-forests in the Iberian Peninsula: A model-based approach aimed at supporting the best management options for the 'montado' conservation. Ecological Modelling 343, 68-79. Doi: 10.1016/j.ecolmodel.2016.10.008.
  • Baskarada, S. (2014). Qualitative Case Study Guidelines. The Qualitative Report, 19(40), 1-18, http://nsuworks.nova.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1008&context=tqr (07.01.2016).
  • Branco, O., Bugalho, M., Silva, L.N., Barreira, R., Vaz, P. i Dias, F. (2010). Hotspot Areas for Biodiversity and Ecosystem Services in Montados. WWF Mediterranean - Portugal, Centre for Applied Ecology Prof. Baeta Neves, http://awsassets.panda.org/downloads/habeas_report2010.pdf (20.12.2017).
  • Bugalho, M.N., Dias, F.S., Briñas, B. i Cerdeira, J.O. (2016). Using the high conservation value forest concept and Pareto optimization to identify areas maximizing biodiversity and ecosystem services in cork oak landscapes. Agroforestry Systems, 90(1), 35-44.
  • Carvalho, L. i Williams, B. (2014). Let the cork fly: creativity and innovation in a family business. Entrepreneurship and Innovation, 15(2), 127-133. Doi: 10.5367/ijei.2014.0146.
  • Felismino, E. (2017, 12 lutego). Cortiça vive melhor ano de sempre. Eco - Economia Online. https://eco.pt/2017/02/12/cortica-vive-melhor-ano-de-sempre/ (15.03.2018).
  • Gil, L. (2014). Cork: a strategic material. Frontiers of Chemistry, 2, 16. Doi: 10.3389/fchem.2014.00016.
  • Kronenberg, J. i Bergier, T. (2012). Sustainable development in a transition economy: business case studies from Poland. Journal of Cleaner Production, 26, 18-27. Doi: 10.1016/j.clepro.2011.12.010.
  • Kudłak, R. i Low, K.Y.J. (2015). Special Issues Dedicated to CSR and Corporate Sustainability: A Review and Commentary. Long Range Planning, 48, 215-227. Doi: 10.1016/j.lrp.2015.03.002.
  • Lessard-Hérbert, M., Goyette, G. i Boutin, G. (1994). Investigação Qualitativa. Fundamentos e Práticas. Lisboa: Instituto Piaget.
  • Marques, A. F. (b.d.). Evolução histórica da indústria corticeira, http://naturlink.pt/article.aspx?menuid=3&cid=93808&bl=1§ion=3&viewall=true
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171536847

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.