PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 3(57) | 210--239
Tytuł artykułu

Wykorzystanie standardów usług żywieniowych oraz nowych technologii w cateringu lotniczym

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Use of the Standards of Food Services and New Technologies in In-flight Catering
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na wykorzystanie standardów usług żywieniowych oraz nowych technologii w cateringu lotniczym. Żywienie pasażerów lotniczych powinno uwzględniać dwa aspekty. Pierwszym i bezwzględnie podstawowym aspektem jest bezpieczeństwo pasażerów. Potrawy podawane na pokładzie powinny odpowiadać wymogom bezpiecznej produkcji żywności i uwzględniać restrykcje dietetyczne obowiązujące poszczególnych konsumentów. Szczególnie na dużej wysokości, na której odbywa się przelot samolotem, zarówno smaki, zapachy, jak również samopoczucie gości mogą zmieniać się na niekorzyść. Dlatego też tak ważne jest, aby zagwarantować pasażerom komfort względem podstawowej potrzeby zaspokojenia głodu i pragnienia. Drugim aspektem jest atrakcyjność oferty, jaką przygotowują linie lotnicze w celu zaspokojenia potrzeb. Specyfika spożywania posiłków podczas lotu wprowadza konieczność zastosowania pewnych zasad żywieniowych. W celu zapewnienia jakości żywienia, a co za tym idzie zadowolenia pasażerów, należy przestrzegać standardów dotyczących przygotowania oraz ekspedycji posiłków w samolotach. Do realizacji standardów potrzeba jest wykorzystywania nowych technologii przygotowywania, transportu, przechowywania i podawania potraw pasażerom na pokładzie samolotu. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the article is to pay attention to the use of the standards of food services and new technologies in in-flight catering. Air passengers catering should consider two aspects. The first and absolutely basic aspect is passengers' safety. The meals served aboard should meet the requirements of safety food production and take into account the dietary restrictions binding individual consumers. Especially at high altitude, where the flight takes place, both tastes, odours and guests' frame of mind may have changed to worse. That is why it is so important to guarantee the passengers comfort in terms of their primary need to satisfy hunger and thirst. The second aspect is attractiveness of the offer prepared by airlines in order to satisfy the needs. The specificity of eating meals inflight introduces the necessity to apply certain catering rules. To ensure the quality of nutrition and, consequently, passengers' satisfaction there should be observed the standards related to the preparation and despatch of meals on planes. The standards observation requires the use of new technologies of preparing, transporting, storing, and serving meals to passengers on the plane. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
210--239
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie
  • Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie
Bibliografia
  • Bujnik J. (2017), Sześć faktów o jedzeniu w samolocie , http://www.pasazer.com/ news/37004/szesc,faktow,o,jedzeniu,w,samolocie.html [dostęp: 05.12.2017].
  • Czarniecka-Skubina E. (2008), Obsługa klienta w gastronomi i cateringu , S G G W, Warszawa .
  • Dominik P. (2016), BHP w branży gastronomicznej , WSiP, Warszawa.
  • Dominik P. (2013), Gastronomia , DrukTur, Warszawa.
  • Dominik P. (2011), Zasady i organizacja żywienia w turystyce , DrukTur, Warszawa.
  • Dominik P., Szczepanowska E. (2017), Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej , Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji, Warszawa.
  • Feber C., Cabanac M. (1987), Influence of noise on gustatory affective ratings and preference for sweet or salt , "Appetite", No. 8.
  • Granecka-Wrzosek B. (2013), Usługi żywieniowe w hotelarstwie , WSiP, Warszawa.
  • Gostkiewicz M. (2013), Jedzenie w samolocie. Podniebna uczta dla podniebienia czy piekło 10 tys. metrów nad poziomem morza? , http:// podroze.gazeta.pl/podroze /56,114158,10514382,Jedzenie_w_samolocie__Podniebna_uczta_dla_podniebienia.html [dostęp: 13.05.2013].
  • HACCP na okrągło (2005), "Przegląd Gastronomiczny", nr 10.
  • Jackson S. (2014), Why do we drink tomato juice an planes , "The Pluse", No. 10.
  • Kmiołek A. (2013), Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna , WSiP, Warszawa.
  • Krzywda S., Wosik L. (2006), Organizowanie przyjęć okolicznościowych , WITE-PIB, Radom.
  • Legieć M. (2017), Kto gotuje na pokładzie samolotu?, http://www. kuchnia.wp.pl/ kto-gotuje-w-samolocie-6054906397975681a [dostęp: 15.02.2018].
  • PARP (2009), Obrót żywnością a zdrowie - praktyczny poradnik dla przedsiębiorców , Warszawa, 2009.
  • Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE, Polskie wydanie specjalne R. 13, T. 34, s. 319-337).
  • Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE, Polskie wydanie specjalne R. 3, T. 45, s. 14-74).
  • Sawicka B. (2014), Hotelarstwo, cz. IV Usługi żywieniowe , Format-AB, Warszawa.
  • See J.B. (2014), Why airplane food is so bad , The Atlantic, https:// www.theatlantic.com/ health/archive/2014/05/the-evolution-of-airplane-food/371076 [dostęp: 15.02.2018].
  • Sevenson K. (2007), What's cooking i/n First Class? Eating and indulding, you can bet it's not peanuts , "The New York Times", 16.04.
  • Smith B. (2014), Drinking at 30 000 feet , "Prospect Magazine", July.
  • Spence C. (2018), Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu , Świat Książki, Warszawa.
  • Spence C., Michel C., Smith B. (2014), Airplane noise and the teaste at umami , "Flavour", No. 3.
  • Taylor E., Taylor J. (1990), Mastering Catering Theory , Mac Millan Education Wtd, New York.
  • Turlejska H., Pelzner U., Konecka-Matyjek E., Wiśniewska K. (2003), Przewodnik do wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HCCCP w zakładach żywienia zbiorowego , Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, FAPA, Warszawa.
  • Yan K.S., Dando R. (2015), A crossmodal role for audition in taste perception , "Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance", Vol. 41(3).
  • (www1) http:// www.tanie-loty.com.pl/czytelnia/poradnik/czego-nigdy-nie-powinienes- zamawiac-w-samolocie-np-kawy/ [dostęp: 15.04.2018].
  • (www2) http:// www.funf ly.pl/menu-na-pokladach-samolotow-polskich-linii- lotniczych-lot.html [dostęp: 15.05.2018].
  • (www3) http:// www.lot.com/pl/pl/posilki-i-napoje-na-pokladzie [dostęp: 20.06.2018].
  • (www4) https://www.esky.pl/porady-dla-podroznych/loty/dziecko-w-samolocie/menu -dla-dzieci-w-samolocie [dostęp: 15.01.2018].
  • (www5) https://www.lot.com/pl/pl/posilki-i-napoje [dostęp: 15.01.2018].
  • (www6) https://www.iata.org/pages/default.aspx [dostęp: 15.01.2018].
  • (www7) http:// www.doco.pl [dostęp: 15.02.2018].
  • (www8) http:// www.funf ly.pl/menu-na-pokladach-samolotow-polskich-linii- lotniczych-lot.html [dostęp: 15.06.2015].
  • (www9) https://www.iata.org/pages/default.aspx [dostęp: 15.02.2018].
  • (www10) https://www.crazynauka.pl/tajemnica-mdlego-jedzenia-w-samolotach-w- halasie-smakuje-inaczej/ [dostęp: 15.02.2018].
  • (www11) http://podroze.dziennik.pl/swiat/artykuly/421574,ktore-linie-lotnicze-karmia-najlepiej.html [dostęp: 15.01.2018].
  • (www12) http://podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,18978931,jedzenie-w-samolocie -ndash-o-czym-warto-pamietac-poradnik.html [dostęp: 15.01.2018].
  • ---
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171539949

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.