PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 11 | 203--214
Tytuł artykułu

Examples of Integrated Fruit and Vegetable Producers

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Przykłady kooperacji zintegrowanych producentów owoców i warzyw
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aid of this article was to present the forms of cooperation established by groups / organizations of fruit and vegetable producers. On the basis of the literature and market observation, it was noted that groups / organizations of fruit and vegetable producers cooperate with each other to form associations, consortia or clusters. Cooperative activities are undertaken to increase the competitiveness of fruit and vegetable producer groups / organizations on a more demanding market. Some of them are supported by the policy of EU and national agendas. There were also not only horizontal but also vertical links between producers on the market. If they want to use their raw material to a greater extent and increase the range of products offered, the groups / organizations of fruit and vegetable growers expand their activity by cooperating with processors. Considering the change in shopping habits of consumers, it can be stated that this is one of the ways of development for the sector. (original abstract)
Celem niniejszego artykułu było przedstawienie form nawiązywanej współpracy przez grupy/organizacje producentów owoców i warzyw. Na podstawie literatury przedmiotu oraz obserwacji rynku zauważono, że grupy/organizacje producentów owoców i warzyw kooperują ze sobą tworząc zrzeszenia, konsorcja czy klastry. Działania kooperacyjne są podejmowane w celu zwiększenia konkurencyjności grup/organizacji producentów owoców i warzyw na co raz to bardziej wymagającym rynku. Część z nich jest wspierana prowadzoną polityką agend unijnych i krajowych. Na rynku zaobserwowano także powiązania nie tylko poziome, ale i pionowe pomiędzy producentami. Chcąc w większym stopniu wykorzystać posiadany surowiec i zwiększyć asortyment oferowanych produktów grupy/organizacje producentów owoców i warzyw poszerzają swoją działalność kooperując z przetwórcami. Biorąc pod uwagę zmianę nawyków zakupowych konsumentów można stwierdzić, że jest to jedna z dróg rozwoju dla sektora. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
203--214
Opis fizyczny
Twórcy
  • Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa w Bydgoszczy
Bibliografia
  • 1. Bieniek-Majka M., Matuszczak A., 2017, Integracja pozioma na rynku owoców i warzyw na przykładzie województwa kujawsko-pomorskiego, Wydawnictwo KPSW, Bydgoszcz.
  • 2. Brodzicki T., Szultka S., 2002, Koncepcja klastrów a konkurencyjność przedsiębiorstw, "Organizacja i kierowanie" nr 4(110).
  • 3. Chlebicka A., 2013, Diagnoza rozwoju i perspektywy wsparcia grup producenckich w Polsce, "Economic and Regional Studies Studia Ekonomiczne i Regionalne" T. VI, No 4, p. 31-36.
  • 4. Chorób R., 2013, Wybrane uwarunkowania ekonomiczne rozwoju innowacyjnych struktur integracyjnych w agrobiznesie, "Problemy Rolnictwa Światowego. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie" T. 13 (XXVIII), Z. 3, s. 36-45.
  • 5. Chrząszcz A., 2013, Konsorcjum oraz inne wybrane formy współpracy przedsiębiorstw, "Economic and Regional Studies. Studia Ekonomiczne i Regionalne" T. VI, No 4, s. 43-47.
  • 6. Gałązka M., 2013, Próba oszacowania stopnia zaspokojenia potrzeb żywnościowych w gospodarstwach domowych w Polsce, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" no 2, s. 85-102.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171544218

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.