PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo

---

316--323
Tytuł artykułu

Organizacja i funkcjonowanie podmiotów gospodarczych cukrownictwa polskiego

Warianty tytułu
Organization and Functioning of Enterprises of Polish Sugar Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania jest ukazanie organizacji i funkcjonowania podmiotów gospodarczych ze sfery produkcji surowca i jego przetwórstwa w intensywnie przekształcającym się cukrownictwie polskim. W opracowaniu wykorzystano pierwotne i wtórne źródła wiedzy faktorialnej, które zostały opracowane i zinterpretowane za pomocą metody analizy porównawczej w formach wertykalnej i horyzontalnej. Przedmiotem analizy były zmiany organizacji cukrownictwa, liczby pracujących cukrowni, organizacji bazy surowcowej, organizacji dostaw surowca i dystrybucji produktów cukrowni (podstawowych i towarzyszących, tzw. pozostałości). Zagadnienia te będą analizowane we wzajemnym związku. (fragment tekstu)
EN
Sugar industry is functioning within a regulated market and demands specific sort of organization and management. Organization of Polish sugar industry has changed and at the beginning of the 21st century it took the form of companies and holding companies functioning as an integrated net.
Companies and capital groups, having limited scope of production and prices (of finished products and basic raw materials) concentrate their efforts on increasing the gain through perfection of processing organization and through cost cuts. Although each company and capital group develops a unique strategy, there are many similarities and différencies pertain mainly the pace of implementation of selected elements of the strategy. (original abstract)
Słowa kluczowe
Czasopismo
---
Strony
316--323
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Boulanger P., Organiser l'entreprise en réseaux, Nathan, Paris 1995.
  • Brilman J., Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE, Warszawa 2002.
  • Kapusta F., Teoria agrobiznesu, AE, Wrocław 2003.
  • Kapusta F., Wybrane problemy cukrownictwa polskiego, AE, Wrocław 2000, "Prace Naukowe AE, "Technologia" 7.
  • Porozumienie branżowe z 13 maja 2004 r., "Burak Cukrowy" 2004 nr 1.
  • Probst G., Gomez P., Vernetztes Denken. Unternehmen ganzheitlichen führen, Wiesbaden 1989.
  • Restrukturyzacja KSC - jak po grudzie, "Boss Rolnictwo" 2004 nr 21.
  • "Rocznik Statystyczny Rolnictwa" 2001, GUS, Warszawa 2001.
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r., "Official Journal" L 178, 30/06/2001.
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 314/2002 z dnia 20 lutego 2002 r., "Official Journal" L 050, 21/02/2002.
  • "Rynek Cukru" 2004 nr 26, MRiGŻ, ARR, IERiGŻ.
  • Ustawa z dnia 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym, DzU 1994 nr 98, poz. 473, znowelizowana: 20 listopada 1996 r. - DzU 1996 nr 152, poz. 724; 21 czerwca 2001 r. - DzU 2001 nr 76, poz. 810; 18 lipca 2002 r. - DzU 2002 nr 127, poz. 1086.
  • Ustawa z 21 czerwca 2001 r. o regulacji rynku cukru. DzU 2001 nr 76, poz. 810.
  • Wiatrak A.P., Organizacje sieciowe - istota ich działania i zarządzania, "Współczesne Zarządzanie" 2003 nr 3.
  • Zimniewicz K., Współczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE, Warszawa 1999.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171545142

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.