Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Tendencies in the Global Butter and Cheese Markets and in Poland in the years 2001-2017
Języki publikacji
Abstrakty
Przedstawiono zmiany w produkcji oraz tendencje w niedoborach/nadwyżkach rynkowych masła i sera na świecie w latach 2001-2017 u największych producentów oraz w Polsce. Nadwyżki rynkowe masła zwiększały się w: Nowej Zelandii, UE i Białorusi, a zmniejszały w Australii i na Ukrainie. Niedobory rosły w Chinach, Meksyku, Iranie i Turcji, a zmniejszały się w Rosji i Kanadzie. Względnie zrównoważona produkcja i spożycie występowały w Indiach, Pakistanie, USA i Brazylii. Na rynku sera nadwyżki rosły w: UE, USA, Nowej Zelandii, Argentynie i Białorusi, a zmniejszały się w Australii i na Ukrainie. Niedobory rosły w: Rosji, Brazylii, Meksyku. W Polsce rosły nadwyżki produkcji masła i sera, co skutkowało rosnącym eksportem, kierowanym głównie do krajów UE. Ceny masła i sera w krajach UE i na rynku światowym charakteryzowały się konwergencją. Na początku badanego okresu ceny masła w UE były o 134% wyższe niż na rynku światowym, a sera o 92,6%, a w 2017 r. różnice te wynosiły odpowiednio: 6% i 0,6%. (abstrakt oryginalny)
Changes in production and trends in shortages / market surpluses of butter and cheese in the world and in Poland in 2001-2017 were presented. Market surplus of butter increased in New Zealand, EU and Belarus, and decreased in Australia and Ukraine. Shortages grew in China, Mexico, Iran and Turkey, and decreased in Russia and Canada. Relatively balanced production and consumption occurred in India, Pakistan, the USA and Brazil. On the cheese market, surplus grew in: EU, USA, New Zealand, Argentina and Belarus, and decreased in Australia and Ukraine. The shortages grew in: Russia, Brazil, Mexico. In Poland, there were surpluses in butter and cheese production, which resulted in growing exports, directed mainly to EU countries. Prices of butter and cheese in EU countries and on the world market were characterized by convergence. At the beginning of the analyzed period, butter prices in the EU were 134% higher than on the world market, and cheese prices were higher by 92.6%, and in 2017 these differences were respectively 6% and 0.6%. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
437--450
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
- Aczel, A.D. (2005). Statystyka w zarządzaniu (Statistics in management). PWN Warszawa.
- EU Agricultural outlook for the agricultural markets and income 2017-2030 (18/12/2017). European Commission 2017. Agriculture and Rural Development. Tables Butter market projection for the EU, 2005-2030.
- EU Agricultural outlook for the agricultural markets and income 2017-2030 (18/12/2017). European Commission 2017. Agriculture and Rural Development. Table Cheese market projection for the EU. 2005-2030.
- FAO (2015). Food Outlook. BIANNUAL REPORT ON GLOBAL FOOD MARKETS. October 2015.
- FAO (2016). Food Outlook. BIANNUAL REPORT ON GLOBAL FOOD MARKETS. October 2016.
- FAO (2017). Food Outlook. BIANNUAL REPORT ON GLOBAL FOOD MARKETS. November 2017.
- FAOSTAT (2017). Food and agriculture data (Production, Food Balance, Trade) (www.fao.org/faostat/en/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171554837