PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 18(33) | z. 4 | 473--480
Tytuł artykułu

Dynamika światowej produkcji mięsa drobiowego w latach 1965-2016

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Dynamics of World Production of Poultry Meat from 1965-2016
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Produkcja mięsa drobiowego odznacza się wysoką dynamiką wzrostu. Do największych światowych producentów mięsa drobiowego należą: Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia. Produkcja mięsa drobiowego w tych trzech krajach stanowiła ok. 45% produkcji światowej w 2016 roku. Pozostałymi krajami liczącymi się w świecie w produkcji drobiarskiej były: Rosja, Indie, Meksyk, Japonia i Polska. Największy wzrost produkcji drobiu w latach 1965-2016 miał miejsce w Brazylii oraz w Chinach. Natomiast udział Stanów Zjednoczonych oraz krajów obecnej Unii Europejskiej w ujęciu procentowym zmniejszał się. W Polsce wzrost produkcji drobiarskiej w analizowanym okresie był ponad 25-krotny. Od 2014 roku Polska jest największym producentem i eksporterem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. (abstrakt oryginalny)
EN
The production of poultry meat is characterized by high dynamics of growth. The world's largest producers of poultry meat include: USA, China and Brasil. The production of poultry meat in these three countries accounted for around 45% of world production in 2016. The other countries that counted in the world in poultry production were: Russia, India, Mexico, Japan and Poland. The largest increase in poultry production in 1965-2016 took place in Brazil and China. On the other hand, the share of the United States and the countries of the present European Union in percentage terms decreased. In Poland, the increase in poultry production in the analyzed period was over 25 times. Since 2014, Poland is the largest producer and exporter of poultry meat in the European Union. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
473--480
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • Czyżewski, A., Danilczuk, J. (2008). Konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z Unią Europejską (Competitiveness of Polish Poultry Food and Egg Products in Trade with the EU Countries). Roczniki Naukowe SERiA, 10(4), 56-61.
  • FAOSTAT; baza danych. Pobrano czwrwiec 2018 z: http://faostat3.fao.org/home/E (2010-2016).
  • https://www.gov.pl/rolnictwo. Pobrano wrzesień 2018 r.
  • https://www.ierigz.waw.pl/. Pobrano wrzesień 2018 r.
  • Olszańska, A. (2009). Zmiany na rynku żywca drobiowego po wejściu Polski do Unii Europejskiej (Changes on the Poultry Market after Poland's Accession to the European Union). Roczniki Naukowe SERiA, 11(3), 270- 274.
  • Olszańska, A. (2012). Rynek żywca w Polsce (1955-2010) - zmiany strukturalne, koncentracja produkcji i wahania podaży (Animal for slaughter Market in Poland (1955-2010) - Structural changes, concentration of production and shifts in Demand). Monografie i Opracowania, 214. Wydawnictwo UE, Wrocław.
  • Olszańska, A. (2016). Handel zagraniczny Polski produktami mięsnymi w latach 1996-2014 - ocena tendencji na podstawie wybranych wskaźników (Polish Foreign Trade of Meat Products from 1996-2014 - Assessment of Trends on the Basis of Selected Indicator). ZN SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 16, 31(2), 232-241.
  • Stańko, S. (2011). Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu mięsem drobiowym w Polsce w latach 1990-2009 (Tendencies in the foreign trade in poultry meat products in Poland in years 1990-2009). ZN SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 26(11), 1, 161-168.
  • Utnik-Banaś, K., Żmija, J. (2016). Wpływ wybranych czynników na cenę żywca brojlerów w latach 1995-2015 (Influence of Chosen Factors on Broiler Livestock Price in 1995-2015). ZN SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 16, 31(2), 344-352.
  • Utnik-Banaś, K. (2017). Zmienność cen mięsa kurcząt brojlerów w krajach Unii Europejskiej w latach 2007-2016 (Variability of broiler chicken prices in European Union Countries in the period 2007-2016). ZN SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, 17, 32(2), 287-297.
  • Utnik-Banaś, K. (2018). Time series analysis of chicken meat price in European Union in years 2006-2017. Proceedings Agrarian Perspectives XXVII, Food safely - food security. Czech University of Life Sciences Prague, 416-422.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171554863

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.