Czasopismo
2006
|
nr 1118, t. 1 Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
|
168--172
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Governance Structures in the Family Farms on Main Agricultural Markets in Poland
Języki publikacji
Abstrakty
Procesy integracji kontraktowej warunkują wzrost konkurencyjności sektora rolnego w Polsce. Polegają one na tworzeniu formalnych i nieformalnych powiązań umownych między producentami rolnymi a odbiorcami surowców, które to powiązania koordynują procesy produkcji, dystrybucji i przerobu, transferując jednoczenie część uprawnień własnościowych do zasobów w stronę nabywcy. Takie systemy powiązań kontraktowych stanowią tytułowe struktury zarządzania, które różnią się stopniem zintegrowania działalności gospodarczej dostawców i odbiorców. W teorii kosztów transakcyjnych O. Williamsona stopień ten jest określany mianem "hierarchii" struktur. Stosując metodologię neoinstytucjonalną można sformułować hipotezę, iż wzrost stopnia hierarchii w rolniczych strukturach wytwórczych wpływa dodatnio na tworzoną w nich wartość dodaną, a tym samym zwiększa ich konkurencyjność. W takich warunkach proces intensyfikacji kapitałochłonnej w Polsce będzie postępować. Autor podjął się weryfikacji powyższej hipotezy, przeprowadzając w tym celu ogólnopolskie badania ankietowe. (fragment tekstu)
The contractual integration determines a rise in competitiveness of Polish agricultural sector. According to neo-institutional methodology, the author proposes a typology of governance structures on a milk, hogs and grain market. There is also an attempt to verify the thesis that a higher level of hierarchy in Polish individual farms implies an increase of added value. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
168--172
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Akademia Ekonomiczna w Poznaniu
Bibliografia
- Bogetoft P., Olesen H.B., Ten Rules of Thumb in Contractual Design: Lessons from Danish Agriculture, "European Review of Agricultural Economics" 2002, vol. 29 (2).
- Michna W., Regionalne zróżnicowanie czynników wytwórczych, produkcji rolniczej, źródeł utrzymania ludności wiejskiej oraz infrastruktury obszarów wiejskich, [w:] Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 1998 roku, red. A. Woś, IERiGŻ, Warszawa 1999.
- Milewski L., Powiązania ekonomiczne i marketingowe rolnictwa z przemysłem mięsnym w Polsce na przykładzie rynku żywca wieprzowego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003.
- Szemberg A., Społeczno-ekonomiczna charakterystyka regionów rolniczych (nowa propozycja), [w:] Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 1999 roku, red. A. Woś, IERiGŻ, Warszawa 2000.
- Williamson O.E., Ekonomiczne instytucje kapitalizmu, PWN, Warszawa 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171555063