PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 1118, t. 1 Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1 | 237--243
Tytuł artykułu

Jakość żywności - atut konkurencyjności czy niewiadoma?

Warianty tytułu
Foodstuffs Quality - Competitive Strength Or Unknown Factor?
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Prace naukowe oraz badania fachowców jednoznacznie dowodzą, iż jakość żywności jest decydującym, wielowymiarowym elementem. Ekoprodukty mają wyższą jakość zdrowotną i sensoryczną. Odnotowano w nich wyższą zawartość witamin, cukrów, skrobi, białka, składników mineralnych, a także więcej suchej masy w porównaniu z produktami pochodzącymi z uprawy konwencjonalnej. Takie produkty mają też lepsze właściwości przechowalnicze.
Te właściwości to niepodważalny atut konkurencyjny. Dlaczego więc żywność ekologiczna nie cieszy się odpowiednim zainteresowaniem, a jej producenci należytymi zyskami? Badania przeprowadzone wśród obywateli Republiki Czeskiej raźnie wskazują na poważny brak wiedzy, nawet wśród osób z wyższym wykształceniem. Można wnioskować, iż polskie społeczeństwo nie różni się zasadniczo w tej kwestii. Warto zatem pomyśleć o współpracy środowisk rolniczych i ośrodków doradczych na rzecz skutecznej promocji zdrowej żywności ekologicznej. "Wśród wielu zadań doradztwa bardzo ważnym jest upowszechnienie wszelkich form działania zespołu producentów. Współdziałanie rolników daje bowiem możliwość lepszej i efektywniejszej pracy oraz jest warunkiem skutecznej rywalizacji z silną konkurencją". (fragment tekstu)
EN
Safe food is an important issue for the European Community. That is why one from the targets how to create integrated market is not only securing free foodstuffs trade, but also producing qualitatively better food. But the research results show that unfamiliarity with the problems of food quality influence the quality of life presenting the fact that consumers do not properly appreciate high-quality food and therefore it is low competitive. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Śląski w Karwinie, Czechy
Bibliografia
  • Agroglobal, http://www.agro.com.pl/ekojak.htm.
  • Pastusiak L., Strona internetowa konferencji Jakość i bezpieczeństwo żywności wyzwaniem XXI wieku, 25 lutego 2003. http://www.senat.gov.pl/K5/Agenda/SEMINAR/030225.htm.
  • Rutkowska J., Dlaczego żywność ekologiczna? "Optymalnik", czerwiec 2005.
  • Zawisza S., Kentzer K., Doradztwo rolnicze jako wsparcie zarządzania zrównoważonym rozwojem agrobiznesu, [w:] Zarządzanie zrównoważonym rozwojem obszarów wiejskich, red. S. Zawisza, ATR, Bydgoszcz 2004.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171555201

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.