PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 1118, t. 2 Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 2 | 559--563
Tytuł artykułu

Polityka ilości i jakości oraz zadłużenia w konkurencyjnym zarządzaniu wybranych przedsiębiorstw przemysłu mięsnego

Autorzy
Warianty tytułu
Policy of Quantity, Quality and Liabilities in Competitive Management of Chosen Meat Enterprises
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Osiąganie wysokiego poziomu rentowności ekonomicznej i finansowej przedsiębiorstw na polipolistycznym rynku mięsnym to przejaw ich skutecznej i efektywnej konkurencji, szczególnie w warunkach naszego kraju, gdzie pod koniec 2004 r. prowadziło działalność 3245 przedsiębiorstw przetwórstwa mięsa czerwonego.
Podstawowymi determinantami rozpatrywanej konkurencji przedsiębiorstw może być ich polityka ilości lub jakości oraz zadłużenia. Celem pracy jest analiza wpływu tych determinant na poziom efektywności konkurowania dwóch przedsiębiorstw przemysłu mięsnego z województwa śląskiego. Efektywność tę wyrażono za pomocą wskaźników rentowności ekonomicznej i finansowej. Podjęte badania mogą poszerzyć teorię i wzbogacić politykę konkurencji przedsiębiorstw przemysłu mięsnego. (fragment tekstu)
EN
An elaboration points at making an impact analysis of basic management determinants: quality, quantity and liabilities on the level of competing effectiveness in two meat enterprises. Competing effectiveness was measured by economic and financial capacity. The survey concerns two noncommercial partnerships within six years. The first enterprise in comparison with the second one gained 3,9 times higher commerce capacity, two times lower assets productivity and 2,6 times lower liabilities coefficient. Taking this information into account this enterprise gained about 74,2% higher economic capacity and about 22,9% higher financial capacity in comparison with the second enterprise. Recapitulating the first enterprise used quality policy in the competition process but the second enterprise used quantity and liabilities policy. (original abstract)
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza w Lublinie
autor
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
Bibliografia
  • Bednarski L., Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 1997.
  • Okrzesik J., Obidzińska E., Sektor mięsny, Agrotrendy, Warszawa 2005.
  • Pazio W., Jak gospodarować finansami. Ekonomiczne podstawy biznesu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1994.
  • Sierpińska M., Jachna T., Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171556225

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.