PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 20 | z. 6 | 262--266
Tytuł artykułu

Children's Food Preferences Included and Offered in the "School Scheme"

Warianty tytułu
Preferencje dzieci dotyczące konsumpcji produktów spożywczych oferowanych w "Programie dla szkół"
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań było poznanie opinii nauczycieli szkół podstawowych dotyczącej zasadności i efektów realizacji "Programu dla szkół", preferencji dzieci w zakresie konsumpcji oferowanych produktów żywnościowych, a także powodów nieuczestniczenia szkół w tym programie. Badania empiryczne zrealizowano w 2017 roku i objęto nimi 6413 nauczycieli szkół podstawowych. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w szkole uczniowie chętniej spożywali owoce niż warzywa. Wśród warzyw częściej zjadane były pomidory, rzodkiewki i marchew niż kalarepa i papryka słodka, a do preferowanych produktów mlecznych należały mleko świeże i serki twarogowe. Wśród głównych powodów nieuczestniczenia szkół podstawowych w programie wskazywano brak odpowiedniego zaplecza do przechowywania dostarczonych produktów owocowo-warzywnych i brak zainteresowania ze strony rodziców.(abstrakt oryginalny)
EN
(original abstract)
Rocznik
Tom
20
Numer
Strony
262--266
Opis fizyczny
Twórcy
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • 1. Bisz Anna, Monika Niewiarowska. 2010. "School Friut Scheme" (Program "Owoce w szkole"). Biuletyn Informacyjny ARR 7: 8-14.
  • 2. ECA (European Court of Auditors). 2011. Are the "School Milk Scheme" and "School Fruit Scheme" at school effective? Special Report No 10. Luxemgourg: European Court of Auditors.
  • 3. Dziwisz Stanisław. 2017. Walka z otyłością i niedożywieniem dzieci. Wdrażanie zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych (Fight against obesity and malnutrition among children. Good eating habits implementation at state schools). Kontrola i Audyt 5: 61-71 ,
  • 4. Fijałkowska Anna. 2017. Eksperci biją na alarm w sprawie otyłości polskich dzieci (The experts warn of obesity among Polish children). GazetaPrawna.pl. 24.05.2017, http://serwisy.gazeta prawna.pl/ zdrowie/artykuły/1045469,otylosc, access: 27.07.2018.
  • 5. Kocon Paweł. 2017. Program dla szkół, czyli jak skutecznie budować zdrowe nawyki żywieniowe dzieci (School scheme, how to shape good eating habits among children). Biuletyn Informacyjny 5: 12-13.
  • 6. KOWR (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa). 2018a. Podsumowanie wyników ankiety dotyczącej realizacji "Programu dla szkół" (Summary of the survey results on "School Scheme"). Warszawa:National Center for Agricultural Support, www.kowr.gov.pl/programy-dla-szkol-program-dla-szkol, access: 25.07.2018.
  • 7. KOWR (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa). 2018b. "Programu dla szkół" (The "school Scheme"). www.kowr.gov.pl/programy-dla-szkol-program-dla-szkol, access: 25.07.2018.
  • 8. KWE (Komisja Wspólnot Europejskich - Commission of the European Communities). 2007. Biała Księga. Strategia dla Europy w sprawie zagadnień zdrowotnych związanych z odżywianiem, nadwagą i otyłością (White Book. A strategy for Europe on Nutrition, overweiht and obesity-related issues), SEK (2007) 706, Bruksela, 30.5.2007 KOM (2007) 279.
  • 9. Pasztaleniec Marzena. 2018. Ogólnoświatowe dane o otyłości wśród dzieci (International data regarding obesity among children), https://dietetycy.org.pl/ogólnoswiatowe-dane-o-otylosci-wsrod-dzieci/, acces: 1.08.2018.
  • 10. Portal spożywczy (Food portal). 2018, "Program dla szkół - zastąpi "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole" ("School Scheme" will replace the "School Milk Scheme" and "School Fruit Scheme" at schools), http://www.portalspozywczy.pl/drukuj/146732.html, access: 25.07.2018..
  • 11. Trajer Marzena, Krystyna Krzyżanowska. 2012. Program "Owoce w szkole" - realizacja i skuteczność w kształtowaniu nawyków żywieniowych u dzieci ("School Fruit Scheme" - implementataion and effectivness in shaping good eating habits among children). Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 99 (2): 114-123.
  • 12. Zgliczyński Wojciech Stefan. 2017. Nadwaga i otyłość w Polsce (Obesity and overweight phenomenon in Poland). Infos. Biuro Analiz Sejmowych 4 (227): 1-4.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171560327

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.