PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | nr 14 (2) | 195--207
Tytuł artykułu

Consumer Engagement and the Perception of Packaging Information

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Zaangażowanie konsumenta a percepcja informacji na opakowaniu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Packaging is an important factor influencing purchasing decisions, especially in the case of food products. Packaging draws the consumer's attention and communicates with the consumer at a critical time in the purchasing process, providing information, while instructing and educating. The significance of the information varies depending on the product and on the information needs of the consumer stemming from his or her attitude. The level of consumer engagement in the purchase can significantly determine the perception of information - both emotional and factual - on the packaging. The aim of the article was to research the perception of the emotional content and factual information on the packaging of fruit juice, taking into account the level of consumer engagement in the purchase. It was assumed that high consumer engagement would result in greater visual attention to the product information. The tools used achieve the goal included eye-tracking and a questionnaire. The results have indicated that the level of consumer engagement in the purchase of fruit juice (purchase frequency and motivation) does not affect preferences regarding the type of the perceived information. (original abstract)
Opakowanie produktu to ważny czynnik wpływający na decyzje zakupowe, zwłaszcza w odniesieniu do produktów żywnościowych. Opakowanie zwraca uwagę, za jego pomocą producent komunikuje się z konsumentem w momencie procesu zakupowego, przekazuje informacje, instruuje i edukuje. Znaczenie tych informacji jest różne, w zależności od produktu i potrzeb informacyjnych konsumenta wynikających z jego postawy. Poziom zaangażowania konsumenta w zakup może istotnie determinować postrzeganie informacji - emocjonalnych i rzeczowych - na opakowaniu. Celem artykułu było zbadanie percepcji treści emocjonalnych i informacji rzeczowych na opakowaniu soku owocowego, z uwzględnieniem poziomu zaangażowania konsumenta w zakup. Zakładano, że wysokie zaangażowanie konsumenta będzie skutkowało większą uwagą wzrokową na informacjach rzeczowych o produkcie. Do realizacji celu zastosowano okulografię i kwestionariusz ankietowy. Wyniki wskazały, że poziom zaangażowania konsumenta w zakup soku owocowego (częstotliwość i motywacja do zakupu) nie wpływa na preferencje w zakresie rodzaju percepowanej informacji. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
195--207
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznan University of Economics and Business
autor
  • Poznan University of Economics and Business
  • Poznan University of Economics and Business
Bibliografia
  • Ankiel-Homa, M. (2012). Wartość komunikacyjna opakowań jednostkowych. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
  • Ares, G., Deliza, R., Barreiro, C., Gimenza, A., & Gambaro, A. (2010). Comparison of two sensory profiling techniques based on consumer perception. Food Quality and Preference, 2, 417-426.
  • Ariely, D. (2009). Potęga irracjonalności. Wrocław: Wydawnictwo Dolnośląskie.
  • Balon, U., & Dziadkowiec, J.M. (2016). Polski rynek soków, nektarów i napojów. In T. Sikora (Ed.). Jakość z punktu widzenia konsumenta i organizacji. Rynek soków, nektarów i napojów. Kraków: Wydawnictwo Naukowe Akapit.
  • Clement, J. (2007). Visual influence on in-store buying decisions: an eye track experiment on visual influence of packaging design. Journal of Marketing Management, 25(9-10), 917-928. https:// doi.org/10.1362/026725707X250395.
  • Damasio, A. (2002). Błąd Kartezjusza. Emocje, rozum i ludzki mózg. Poznań: Rebis.
  • East, R., Wright, M., & Vanhuele, M. (2014). Zachowania konsumentów. Warszawa: Oficyna Wolters Kluwer.
  • Grzybowska, B. (2012). Innovations in food production - Status and directions of development. Olsztyn Economic Journal, 7(2), 183-193.
  • Heath, R. (2014). Uwieść podświadomość. Sopot: GWP.
  • Jerzyk, E. (2016). Design and communication of ecological content on sustainable packaging in young consumers' opinions. Journal of Food Products Marketing, 22(6), 707-716.
  • Kaczmarek, M. (2016). Użyteczność serwisów internetowych banków. Poznań: PWE.
  • Kahnemann, D. (2012). Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym. Poznań: Media Rodzina.
  • Konsumpcja soków wzrosła w Polsce o 8 procent. (2017). Wiadomości Handlowe, 9 listopada. Retrieved from https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/konsumpcja-sokow-wzrosla-w-pol-sce-o-8-proc,43160 (15.04.2018).
  • Liao, L.X., Corsi, A.M., Chrysochou, P., & Lockshin, L. (2015). Emotional responses towards food packaging: A joint application of self-report and physiological measures of emotion. Food Quality and Preference, 43, 48-55. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2015.01.009.
  • Mondelaers, K., Verbeke, W., & van Huylenbroeck, G. (2009). Importance of health and environment as quality traits in the buying decision of organic products. British Food Journal, 111(10), 1120- 1139. https://doi.org/10.1108/00070700910992952
  • Mruk, H., & Jankowiak-Kaczmarek, A. (2017). Wiedza o konsumentach z perspektywy ekonomii behawioralnej. In M. Bartosik-Purgat (Ed.). Zachowania konsumentów. Warszawa: PWN.
  • Ohme, R. (2017). Emo sapiens, harmonia emocji i rozumu. Wrocław: Wydawnictwo Bukowy Las.
  • Pawlak-Lemańska, K., & Mruk-Tomczak, D. (2018). Ocena postrzegania informacji na etykietach deserków jabłkowych dla dzieci. Handel Wewnętrzny, 2(373), 343-355.
  • Pradeep, A.K. (2011). Mózg na zakupach. Gliwice: Helion.
  • Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce. (2016). Warszawa: KPMG.
  • Saher, M., Lindeman, M., & Koivisto Hursti, U-K. (2006). Attitudes towards genetically modified and organic foods. Appetite, 46(3), 324-331. https://doi.org/10.1016Zj.appet.2006.01.015.
  • Scott, D.M. (2015). Nie przeszkadzaj klientowi w zakupach. Warszawa: PWN.
  • Skalska-Józefowicz, K. (2017). Rynek napojów bezalkoholowych - morze zmian, ocean potrzeb. Warszawa: KPMG.
  • Verhoef, P.C. (2005). Explaining purchases of organic meat by Dutch consumers. European Review of Agricultural Economics, 32(2), 245 -267. https://doi.org/10.1093/eurrag/jbi008.
  • Wąsikowska, B. (2015). Eye Tracking w badaniach marketingowych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia Informatica, 36, 177-192.
  • Weinschenk, S. (2013). 100 rzeczy, które każdy projektant powinien wiedzieć o potencjalnych klientach. Gliwice: Helion.
  • Zajonc, R. (1985). Uczucia a myślenie: nie trzeba się domyślać, by wiedzieć co się woli. Przegląd Psychologiczny, 1, 27-72.
  • Zaltman, G. (2003). Jak myślą klienci. Poznań: Forum.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171561063

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.