PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 1116 Przedsiębiorczość i innowacyjność : wyzwania współczesności | 105--111
Tytuł artykułu

Innowacyjność drobiarstwa warunkiem jego konkurencyjności na europejskim rynku

Warianty tytułu
Innovation in the Poultry Industry as a Condition of Its Competitiveness on the European Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest przedstawienie możliwości wsparcia innowacji w branży drobiarskiej z równoczesnym zwróceniem uwagi na pojawiające się bariery w dalszym postępie w tym zakresie. (fragment tekstu)
EN
The aim of the study is to present the possibility of supporting innovation in the poultry industry while accounting for the possible barriers to continued progress in this area.
In a liberal economy, without outside support, the Polish poultry industry would be unable to introduce innovation that harmonizes the industry with the high EU standards. Thanks to the good use of preferential credits and EU funds (SAPARD, SPO, PROW), a several-fold increase in the export of poultry products to the EU market was observed within the first few months of EU integration. However, the European level of the poultry industry concentration was not attained despite the great progress achieved in this respect. Professional methods of marketing poultry products are still lacking. In the future, in addition to the fluctuating foreign currency exchange rate, these problems may become the greatest barrier to further development of the poultry industry. (original abstract)
Twórcy
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie
  • Uniwersytet Rzeszowski
autor
  • Politechnika Rzeszowska
Bibliografia
  • Autz G., Huijbers P., Research for Innovations and Innovation Management ESOMAR, the Race for Innovation, September 1999, Paris Congres.
  • Dybowski G., Kobuszyńska M., Analiza przekrojowa rynku drobiu i jaj oraz strategia rozwoju do 2005 roku, Wyd. wł. IERiGŻ, "Studia i Monografie", Warszawa 2002.
  • Dybowski G., Kobuszyńska M., Jarecki A., Branżowy program rozwoju polskiego drobiarstwa do 2005 roku, wyd. wł. IERiGŻ, Warszawa 2001.
  • Dybowski G., Opłacalność produkcji drobiarskiej, "Wieś Jutra" 2003, nr 3.
  • Krawczyk J., Organizacyjne i ekonomiczne aspekty przystosowania polskiego drobiarstwa do wymogów Unii Europejskiej, praca doktorska, Kraków 2003.
  • Krawczyk J., Sokołowicz Z., Ruda M., Trends of the Profitability of Broiler Chicken Production Before and After European Integration Using the Example of a Selected Farm, Ann. Anim. Sci. 2005, vol. 5, no 2.
  • Krawczyk J., Wężyk S., Polski rynek mięsa drobiowego w okresie integracji z Unią Europejską, "Postępy Nauk Rolniczych" 2005, nr 1.
  • Krawczyk J., Wężyk S., Cywa-Benko K., Kształtowanie się minimalnych cen produktów drobiowych o podwyższonej jakości, "Rocz. Nauk. Zoot." Suplement, z. 7, wyd. wł. Instytutu Zootechniki, Kraków 2000.
  • Kuckа E., Inwestycje w gospodarstwach drobiarskich - źródła finansowania i ocena efektywności inwestycji, wyd. EPRD, Kielce 2004.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich 2005.
  • Rynek drobiu i jaj, Raporty rynkowe IERiGŻ, nr 28, Warszawa 2005.
  • Shiptsova R., Goodwin H.L., Cost: Benefits of HACCP, "Poultry International" 2001, vol. 40, no 7.
  • Stulich R., Analiza kosztów w przedsiębiorstwach drobiarskich, "Polskie Drobiarstwo" 2002, nr 12.
  • Stulich R., Ocena efektywności gospodarowania przedsiębiorstw drobiarskich z wykorzystaniem wzorcowych układów nierówności, "Zesz. Nauk. Przeglądu Hodowlanego PTZ", 68, z. 4, Warszawa 2003.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171562235

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.