PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 1116 Przedsiębiorczość i innowacyjność : wyzwania współczesności | 614--620
Tytuł artykułu

Przemiany w sektorze przetwórstwa żywca wieprzowego na Podkarpaciu w latach 1999-2005

Warianty tytułu
Changes in Pork Processing Sector in the Podkarpackie Province in the Years 1999-2005
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem badań były zakłady przetwarzające żywiec wieprzowy, zlokalizowane na obszarze województwa podkarpackiego. Podstawę analizy sektora przetwórczego stanowiły dane pochodzące z Wojewódzkiej Inspekcji Weterynaryjnej (WIW), Oddział w Krośnie. Przy gromadzeniu danych korzystano z dokumentów WIW-u (okres 1999-2000) oraz programu SPIWET (okres 2001- 2005). Do analizy brano pod uwagę dane na 31 grudnia każdego roku, oprócz roku 2005, kiedy to zebrano informacje na dzień 13 grudnia. (fragment tekstu)
EN
In the period preceding Poland's accession to the European Union, porkers processing plants had been expected to adapt to the EU standards by introducing i.e. food safety systems (HACCP) and pork carcass classification (EUROP). However, not all of the plants satisfied the requirements concerning introduction of costly procedures and necessary modernization of buildings and equipment. As a result, from 1999 to 2005 there was a decrease of 23% in quantity of meat processing plants in the Podkarpackie Voivodeship. (original abstract)
Twórcy
autor
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
autor
  • Politechnika Rzeszowska
Bibliografia
  • Leonkiewicz J., Procesy dostosowawcze w branży mięsnej, "Mięso i Wędliny" 2003, nr 6.
  • Ruda M., Stec A., Adaptacja zakładów mięsnych do standardów europejskich, "Gospodarka Mięsna" 2004, nr 9.
  • Urban R., Szanse polskich firm mięsnych na wspólnym rynku europejskim, "Gospodarka Mięsna" 2003, nr 1.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171562479

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.