PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2019 | nr 8 | 6--10
Tytuł artykułu

Bóbr - nietypowe źródło mięsa

Warianty tytułu
Beaver - Untypical Source of Meat
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Bóbr - (Castor fiber) jest największym przedstawicielem rodziny gryzoni. W świetle obowiązujących przepisów prawnych w Polsce gatunek ten jest zaliczany do zwierząt objętych częściową ochroną. System prawny precyzuje sposoby pozyskiwania bobrów. Ze względu na dobrą jakość tuszy i mięsa zwierzęta te, po restytucji, mogą być wykorzystane do celów użytkowych. Bobry charakteryzują się zadowalającą wydajnością rzeźną (54,5%) i bardzo dużym udziałem mięsa w tuszy (73%). Mięso bobrowe wyróżnia się dużą zawartością białka (od 21 % do 22,8%), typową dla mięsa zwierząt łownych. Na uwagę zasługuje mały udział kolagenu w ogólnej ilości białek (ok. 4%). Tłuszcz mięśniowy odznacza się dużym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (16,51%). Surowiec ten charakteryzuje się dużą zawartością składników mineralnych, wśród nich żelaza. (abstrakt oryginalny)
EN
Beaver - (Castor fiber) is the largest representative of the rodent family. In the light of the applicable legal regulations in Poland, this species belongs to animals that are partially protected. The legal system specifies the methods of obtaining beavers. Due to the good quality of carcass and meat, these animals, after restitution, can be used for utility purposes. Beavers are characterized by satisfactory slaughtering efficiency (54.5%) and a very large share of meat in the carcass (73%). Beaver meat is characterized by a high content of protein (from 21% to 22.8%), typical for game meat. Noteworthy is the low proportion of collagen in the total amount of proteins (about 4%). Muscle fat is characterized by a high proportion of polyunsaturated acids (16.51%). This raw material is characterized by a high content of minerals, including iron. (original abstract)
Słowa kluczowe
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
6--10
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
Bibliografia
  • [1] Dzierżyńska-Cybulko B., B. Fruziński. 1997. Dziczyzna jako źródło żywności. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Poznań.
  • [2] Podstawy łowiectwa. Podręcznik dla nowo wstępujących do PZŁ. pod red. Biały K. 1994. Wydawnictwo Łowiec Polski, Warszawa.
  • [3] Janiszewski P., W. Misiukiewicz. 2012. Bóbr europejski Castor fiber. BTL Works, Warszawa.
  • [4] Bereszyński A., E. Homan. 2007. Występowanie bobra europejskiego (Castor fiber Linnaeus, 1758) w Poznaniu. Nauka Przyroda Technologie, 1, 2,
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171564257

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.