PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | nr 2, cz. 1 | 101--110
Tytuł artykułu

Zwyczaje żywieniowe osób pracujących w systemie zmianowym a stan ich zdrowia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Eating Behavior of Shift Workers and Their Health Condition
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Osoby pracujące w systemie zmianowym napotykają utrudnienia, które uniemożliwiają im prowadzenie zbilansowanej diety. W związku z powyższym pracownicy zmianowi są szczególnie narażeni na zwiększone ryzyko chorób takich, jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby wieńcowe, zaburzenia snu i trawienia. Ponadto osoby te mają znacznie pogorszoną wydolność psychomotoryczną, co wpływa na ich efektywność w pracy. Celem badania była analiza nawyków i preferencji żywieniowych osób zatrudnionych w systemie zmianowym. Na podstawie literatury przedstawiona została korelacja między dietą pracowników a ich wydajnością i efektywnością w pracy. Ponadto zbadano zależność pomiędzy zachowaniami żywieniowymi badanych a ich stanem zdrowia. Badaniem objęto 79 mieszkańców województwa podkarpackiego. Respondentami były osoby pracujące w systemie zmianowym. Do przeprowadzenia badania został wykorzystany autorski kwestionariusz ankiety, składający się z 34 pytań. Dieta respondentów znacznie odbiegała od zasad zdrowego żywienia. W badaniu 32% pracowników zadeklarowało, że odżywia się zdrowo. Częstotliwość i długość odstępów czasowych między posiłkami była zależna od charakteru pracy. Podczas zmian dziennych pracownicy odżywiali się regularniej niż nocą. Wykazano częste występowanie dolegliwości pokarmowych oraz chorób o podłożu sercowo-naczyniowym. (abstrakt oryginalny)
EN
Employees eating irregularly have a significantly reduced psychomotor performance, which affects their work efficiency. Shift workers encounter difficulties that prevent them from having a balanced diet. For this reason, they are particularly exposed to an increased risk of disorders, such as excessive body weight, type 2 diabetes, cardiovascular diseases, sleep and digestion disorders. The aim of the study was to analyze the habits and dietary preferences of shift workers, and to examine the correlation between the eating behaviors of employees and their health condition. Based on a review of the literature the aim of this study was to establish a correlation between employees' nutritional behaviours and their efficiency and effectiveness at work. The study included 79 shift workers, residents of the Podkarpackie Province. The author's questionnaire, consisting of 34 questions, was used to conduct the study. The diet of shift workers differed from the rational principles of nutrition. Regularity of meals was dependent on the nature of the work. During daily shifts, employees were fed more regularly than during the night hours. A high percentage of respondents were employees who consumed meals in fast food bars. A high consumption of red meat and highly processed snacks was found. In own research, 32% of workers declared that they eat healthy. Frequent occurrence of food problems and cardiovascular diseases has been demonstrated. In order to increase the awareness of shift workers, it would be a good undertaking to introduce campaigns and educational programs. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
101--110
Opis fizyczny
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
autor
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Bibliografia
  • Bilski, B., Perz, S. i Perz, K. (2005). Czy egzogenna melatonina może być skuteczna w profilaktyce i leczeniu zaburzeń związanych z pracą zmianową i nocną? Medycyna Pracy, 56(3), 257-261.
  • Bøggild, H. i Knutsson, A. (1999). Shift work, risk factors and cardiovascular disease. Scand J Work Environ Health, 2(2), 85-99, http://dx.doi.org/10.5271/sjweh.410
  • Brzęczek, M., Słonka, K. i Hyla-Klekot, L. (2016). Melatonina - hormon o plejotropowym działaniu. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 12(2), 127-133.
  • Dudzińska, E. (2016). Wpływ mikroflory jelitowej na rozwój zespołu jelita drażliwego. Medycyna Środowiskowa, 19(3), 70-76.
  • Frank, M. i Laura, P. (2001). Effects on Blood Pressure of Reduced Dietary Sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH). Diet N Engl J Med., 4(1), 3-10, http://dx.doi.org/10.1056/NEJM200101043440101.
  • Gersdorf, M., Rączka, K., Skoczyński, J. i Salwa, J. (2004). Praca w porze nocnej. Kodeks pracy. Komentarz. Warszawa: LexisNexis.
  • Gifkins, A., Johnston, J. i Loudoun, R. (2018). The impact of shift work on eating patterns and selfcare strategies utilised by experienced and inexperienced nurses. The Journal of Biological and Medical Rhythm Research, 96(12), 811-820, doi:10.1080/07420528.2018.1466790
  • He, K, Song, Y., Daviglus, M.L., Liu K., Van Horn, L. i Dyer, A.R. (2004). Fish consumption and incidence of stroke: a meta-analysis of cohort studies. Stroke, 35(7), 538-542, http://dx.doi.org/10.1161/01.STR.0000130856.31468.47
  • Hittl, J., Gillespi, S., Zizi, F., Pandi-Perumal, S.R., Myers, A.K., Auguste, E., Jean-Louis, G. i McFarlane, S.I. (2018). Identifying shift worker chronotype: implications for health.). Industrial Health, 3, http://dx.doi.org/10.2486/indhealth.2018-0018
  • Hulsegge, G., Picavet, J., Van der Beek, J., Verschuren, W. i Twisk, J. (2018). Shift work, chronotype and the risk of cardiometabolic risk factors. Eur J. Public Health, http://dx.doi.org/10.1093/eurpub/cky092.
  • Jehan, S., Zizi Ferdinand, R., Pandi-Perumal, S.K., Myers, A., Auguste, E., Jean-Louis, G. i McFarlane, S. (2017). Shift Work and Sleep: Medical Implications and Management. Sleep Med Disord. 1(2), 1-14, doi.org/10.1136/bmjopen-2017-019098
  • Kawachi, I., Colditz, G.A., Stamfer, M.J., Willett, W.C. i Manson, J.E. (1996). Prospective study of shift work and risk of coronary heart disease in women. Circulation, 92(11), 3178-3182.
  • Knauth, P. i Hornberge, S. (2003). Preventive and compensatory measures for shift workers. Occupational Medicine, 53, 109-116, http://dx.doi.org/10.1093/occmed/kqg049
  • Kubo, T., Ozasa, K., Mikami, K., Wakai, Kii Fujino, Y. (2006). Prospective Cohort Study of the Risk of Prostate Cancer among Rotating-Shift Workers: Findings from the Japan Collaborative Cohort Study. American Journal of Epidemiology, 164(6), 549-555, http://dx.doi.org/10.1093/aje/kwj232
  • Kwarecki, K. i Zużewicz, K. (2002). Charakterystyka snu i dobowego wzoru aktywności lokomotorycznej u pracowników zmian nocnych. Medycyna Pracy, 53(1), 79-84.
  • Lavie, P. (1997). Melatonin: role in gating nocturnal rise in sleep propensity. J. Biol. Rhythms. 12(6), 657 - 665, http://dx.doi.org/10.1177/074873049701200622
  • Lemmer, B. i Oster, H. (2018). The Role of Circadian Rhythms in the Hypertension of Diabetes Mellitus and the Metabolic Syndrome. Curr Hypertens Rep., 20(5), 43, http://dx.doi.org/10.1007/s11906-018-0843-5
  • Lim, S.K., Yoo, S.J., Koo, D.L., Park, C.A., Ryu, H.J. i Jung, Y.J. (2017). Stress and sleep quality in doctors working on-call shifts are associated with functional gastrointestinal disorders. World J Gastroenterol., 23(18), 3330-3337, http://dx.doi.org/10.3748/wjg.v23.i18.3330
  • Lipshultz, L.I., Pastuszak, A.W., Deng, N., Kohn, T.P. (2018). The Relationship Between Shift Work and Men's Health. Sex Med Rev., 6(3), 446- 456, http://dx.doi.org/10.1016/j.sxmr.2017.11.009
  • Loader, T.B., Taylor, C.G., Zahradka, P. i Jones, P.J. (2017). Chlorogenic acid from coffee beans: evaluating the evidence for a blood pressure-regulating health claim. Nutr Rev. 75(2), 114-133, http://dx.doi.org/10.1093/nutrit/nuw057
  • Maughan, R.J. i Griffin, J. (2003). Caffeine ingestion and fluid balance: a review. J Hum Nutr Diet., 16(6), 411-420.
  • Pawlak, J. i Pawlak, B. (2013). Praca zmianowa a powstawanie chorób układu sercowo naczyniowego w kontekście regulacji normatywnej. Hygeia Public Health., 48(1), 6-9.
  • Ramin, C., Devore, E.E., Wang, W., Pierre-Paul, J., Węgrzyn, L.R. i Schernhammer, E.S. (2015). Night shift work at specific age ranges and chronic disease risk factors. Occup Environ Med., 72(2), 100-107, http://dx.doi.org/10.1136/oemed-2014-102292
  • Raphaëlle, L., Fabrice, P. i Corpet, D.E. (2008). Processed meat and colorectal cancer: a review of epidemiologic and experimental evidence. Nutr Cancer., 60(2), 131-144, http://dx.doi.org/10.1080/01635580701684872
  • Saksvik, I.B., Bjorvatn, B., Hetland, H., Sandal, G.M. i Pallesen, S. (2011). Individual differencesintolerance to shift work. A systematic review. Sleep Med Rev. 15(4), 221-235, http://10.1016/j.smrv.2010.07.002
  • Strajewski, P.J., Kuczaj, A., Domal-Kwiatkowska, D. i Mazurek, U. (2016). Wpływ pracy nocnej i zmianowej na zdrowie pracowników. Przegląd Lekarski, 73(7), 513-514.
  • Swanson, G.R., Burgess, H.J. i Keshavarzian, A. (2011). Sleep disturbances and inflammatory bowel disease: a potential trigger for disease flare. Expert Rev Clin Immunol. 7(1), 29-36, http://dx.doi.org/10.1586/eci.10.83
  • Van Wormer, J., Boucher, J.L. i Sidebottom, A.C. (2015). Two-year impact of lifestyle changes on workplace productivity loss in the Heart of New Ulm Project. Occup Environ Med., 72, 460-462.
  • Villosio, C., Di Pierro, D, Giordanengo, A., Pasqua, P. i Richiard, M. (2008). LABORatorio Riccardo Revelli (LABOR) Collegio Carlo Alberto. Centre for Employment Studies. Working conditions of an ageing workforce. Dublin: Centre for Employment Studies. European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions.
  • Wołyniec, W., Kurlapski, M., Januszczyk, J. i Renke, M. (2015). Cukrzyca w społeczeństwie 24/7. Związek między pracą zmianową a zaburzeniami metabolicznymi. Diabetologia Kliniczna, 4(1), 22-28, http://dx.doi.org/10.5603/DK.2015.0004
  • World Health Organization. (2014). Italy: World Health Organization. Basic documents. Forty-eighth edition.
  • World Health Organization. (2018). France: IARC Library Cataloguing in Publication Data Red Meat and Processed Meat. Editors IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. International Agency for Research on Cancer.
  • Zużewicz, K., Konarska, M. (2004). Changes in age-related tolerance of physical and mental shift work. Bezpieczeństwo Pracy, 7(8), 28-30.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171564657

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.