PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 3(27) | 5--14
Tytuł artykułu

Podstawy systemowej umiejętności tworzenia wynalazków urządzeń przetwórstwa spożywczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Basics of Systemic Creation Skills Inventions of Food Processing Equipment
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono metodę wspomagania rozwiązywania problemów wynalazczych w systemowym ujęciu, odzwierciedlającym związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy ich elementami: materią, energią i informacją w procesach przekształcania surowców rolniczych, realizowanych w urządzeniach przetwórstwa spożywczego. Metodę stanowią działania umysłu, świadomie stosowane z możliwością powtórzenia we wszystkich przypadkach tego samego rodzaju. Wykorzystywanie trzeciego rodzaju integracji wiedzy, nazywanego konektywizmem, stanowi podstawę metody nabywania systemowej umiejętności wspomagania tworzenia wynalazków. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents a method of supporting the solving of inventive problems in a systematic approach, reflecting causal relationships between their elements: matter, energy and information in the processes of transformation of agricultural raw materials, carried out in food processing equipment. The method is the actions of the mind, consciously used with the possibility of repeating in all cases the same type. The use of the third kind of knowledge integration, called connectivism, is the basis for the method of acquiring systemic ability to support the creation of inventions. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
5--14
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Koszalińska
  • Politechnika Koszalińska
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Adair, J. (2008). Sztuka twórczego myślenia. Źródła innowacji i świetnych pomysłów. Wyd. Wolters Kluwer, Warszawa.
  • Altszuller, H. (1975). Algorytm wynalazku. Wyd. Wiedza Powszechna, Warszawa.
  • Bloom, B., Englehart, M. Furst, E., Hill, W., Krathwohl, D. (1956). Taxonomy of educational objectives: The classification of educational goals. Handbook I: Cognitive domain. New York, Toronto: Longmans, Green.
  • Buckingham, M, Coffman, C. (2017). Po pierwsze złam wszelkie zasady. Wyd. MT Biznes, Warszawa.
  • Dennett, D. (2015). Dźwignie wyobraźni i inne narzędzia do myślenia. Wyd. Copernicus Center Press, Kraków.
  • Diakun, J. 92018). Zasady projektowania technologicznego zakładów przetwórstwa spożywczego. Wyd. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej.
  • Dutkiewicz, D. (2012). Systemowe i holistyczne aspekty integrowania wiedzy dla potrzeb nauczania inżynierii procesowej przetwórstwa spożywczego. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3(3), 11-14.
  • Dutkiewicz, D., Słowiński, B. (2013). Systemowa integracja zróżnicowania surowców, maszyn i aparatów przemysłu spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 121-125.
  • Dutkiewicz, D., Diakun, J. Słowiński, B. (2018). Poznawcze i aplikacyjne składowe inżynierii produkcji żywności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 89-95.
  • Dutkiewicz, D., Diakun, J. Słowiński, B. (2016). Systemowa struktura urządzeń przetwórstwa spożywczego. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3, 5-13.
  • Gospodarek, T. (2012). Aspekty złożoności i filozofii nauki w zarządzaniu. Wyd. Wałbrzyskiej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości, Wałbrzych.
  • Harari, Y.N. (2011). Sapiens. A brief history of humankind. Penquin Random Hause UK.
  • Hawking, S. (2018). Krótkie odpowiedzi na wielkie pytania. Wyd. Zysk i S-ka, Poznań.
  • Kahneman, D. (2012). Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym. Media Rodzina. Poznań.
  • Laszlo, E. (1978). Systemowa wizja świata Wyd. PIW, War-szawa.
  • Martyniak, Z. (1997). Wstęp do inwentyki. Wyd. Akademia Ekonomiczna, Kraków.
  • Nordegen, K. (2018). Mózg rządzi. Wyd. Marginesy, Warszawa.
  • Poper, K. (2015). Logika odkrycia naukowego. Wyd. Aletheia, Warszawa.
  • Rosnay, J. (1982). Makroskop. Wyd. PIW, Warszawa.
  • Schwartz, E. (2006). Nektar - twórcze paliwo wynalazczości i innowacji. Wyd. Helion, Gliwice.
  • Słowiński, B., Dutkiewicz, D. (2016). Analogia jako systemowe narzędzie inspirowania nowatorskich pomysłów i rozwiązań. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 105-113.
  • Słowiński, B., Dutkiewicz, D. (2016a). Systemowe determinanty wynalazczości w przemyśle produkcji żywności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 112-122.
  • Słowiński, B., Dutkiewicz, D. (2018). Od teorii systemów do wiedzy know-how w inżynierii produkcji żywności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2,71-79.
  • Stefanowicz, B. (2017). Siła informacji statystycznej. Wiadomości statystyczne, 4, 25-33.
  • Tarnowski, W. (1997). Podstawy projektowania technicznego. WNT Warszawa.
  • Wójcicki, R. (1982). Wykłady z metodologii nauk. Wyd. PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171566184

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.