PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | nr 4, CD 2 | 2774--2781
Tytuł artykułu

Ocena realizacji zasad Umowy ATP w transporcie artykułów żywnościowych szybko psujących się

Warianty tytułu
Transport of Perishable Foodstuffs in Accordance with the ATP Agreement
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Transport produktów żywnościowychjest jednym z głównych etapów w łańcuchu spożywczym. Każdy rodzaj produktu spożywczego wymaga dopasowania warunków transportu do jego specyfiki. Mówiąc o umowie ATP mamy na myśli Umowę o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), sporządzoną w Genewie dnia 1 września 1970 r. Przedmiotem badań był transport artykułów szybko psujących się. Badaniom poddane zostały środki transportu dostarczające omawiane towary. Celem postawionych pytań było uzyskanie niezbędnych informacji, które pozwoliły by na ocenę jakości przewozu artykułów szybko psujących się, ocenę warunków transportu oraz optymalizację tego procesu celem podniesienia jakości świadczonych usług.(abstrakt oryginalny)
EN
Transport of food products is one of the main stages in the food chain.Each type of food product needs to be adjusted to the conditions of transport specifics. Speaking about the agreement we mean ATP Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs and on the Special Equipment to be used for such Carriage (ATP), done in Geneva on 1stSeptember 1970. Subject of the studywas transport of perishable foods. Tests have been focused on means oftransport of goods. The purpose of the questions was to obtain the necessary information to allow for an assessment of the transport quality of perishable goods, the evaluation of transport conditions, and optimization of the process in order to enhance the quality of provided services.(original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
2774--2781
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Politechnika Rzeszowska, student
Bibliografia
  • 1.Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuff s and on the Special Equipment to be Used for such Carriage (ATP), wersje z: 01.09.1970, 06.12.2009, 01.01.2011, 11.11.2012, 23.09. 2013.
  • 2.ChoroszyK., Tereszkiewicz K. "Transport artykułów mięsnych w świetle przepisów prawa". Logistyka 6/2014.
  • 3.Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 4 czerwca 2012 r. w sprawie ograniczeń oraz zakazu ruchu niektórych rodzajów pojazdów na odcinkach dróg krajowych w terminie od dnia 8 czerwca 2012 r. do dnia 29 czerwca 2012 r.
  • 4.Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP) z 1 września 1970 r.
  • 5.Ustawa o transporcie drogowym z dnia 6 września 2001 r. (DzU 2001 nr 125 poz. 1371).
  • 6.http://www.unece.org/.
  • 7.http://www.coch.pl/.
  • 8.http://www.coch.pl/grafiki2/Podstawa%20prawna.pdf.
  • 9.http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/artykuly/222-wydanie-11-2013/2979-transport-szybko-psujacych-sie-artykulow-zywnosciowych-w-swietle-wybranych-wymagan-umowy-atp.html.
  • 10.http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/images/stories/wydania/2013_11/2013-11-62-1d.jpg
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171569489

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.