PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2020 | nr 7-8 | 9--12
Tytuł artykułu

Produkty pszczele w ochronie zdrowia i suplementacji żywienia człowieka

Warianty tytułu
Use of Bee Products in Healthcare and Nutritional Supplements for Humans
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W zagrożeniach, jakie niesie rozwój cywilizacji, wzrasta zainteresowanie wykorzystaniem produktów pszczelich w ochronie zdrowia i suplementacji żywienia człowieka, gdyż są one kojarzone z ekologią i naturalnym środowiskiem, z którego pochodzą. Zbierane i wytwarzane przez pszczoły pełnią rolę stymulatorów prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz są cennym uzupełnieniem diety człowieka. Miód pszczeli to jeden z bardziej wartościowych pokarmów. Jest on bogatym źródłem bioaktywnych związków, z których większość ma silne właściwości przeciwutleniające i bakteriostatyczne, wykorzystywanych w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Również inne produkty pszczele, jak: pyłek kwiatowy, mleczko pszczele czy propolis są bardzo cennymi preparatami prozdrowotnymi wykorzystywanymi w suplementacji żywienia człowieka. (abstrakt oryginalny)
EN
In the time of hazards linked with the civilisational development, there is growing interest in the use of bee products in healthcare and dietary supplements for people, because they are associated with ecology and natural environment in which they originate. Collected and produced by bees, they stimulate effective functioning of the human body and they provide valuable nutrients. Honey made by bees ranks among the most valuable nutritional products. It is a good source of bioactive substances majority of which have strong antioxidant and bacteriostatic properties needed in prevention and treatment of various disorders. Other bee products, such as pollen, royal jelly and propolis are highly valuable, health-promoting substances used as dietary supplements for humans. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
9--12
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet Rzeszowski, studentka
Bibliografia
  • [1] Basista K., Sodzawiczny K. 2011. Pyłek kwiatowy - nowy surowiec naturalny, możliwości wykorzystania w lecznictwie i kosmetologii. Gazeta Farmaceutyczna. 12: 30-32.
  • [2] Basista K. 2013. Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność. Gazeta Farmaceutyczna. 3: 26-28.
  • [3] Bąk B., Wilde J. 2002. Mleczko pszczele jako produkt dietetyczny i leczniczy. Biuletyn Naukowy. 18: 201-214.
  • [4] Bąkowska M., Janda K. 2018. Właściwości prozdrowotne wybranych miodów. Pomeranian Journal of Life Sciences. 64 (3): 147-151.
  • [5] Boniakowska I., Burzyńska M., Jeleń J., Magnuszewska M. 2016. Produkty naturalne dobroczynne i cenne dla kosmetologii: miód i produkty pszczele, czekolada, owoce granatu i winogron oraz aloes. Studenckie Zeszyty Naukowe. Kosmetologia. 1: 6-27.
  • [6] Bratkowski J., Wilde J., Grabowski P. 2002. Pozyskiwanie, zagospodarowanie i zastosowanie mleczka pszczelego w marketingu produktów pszczelich. Biuletyn Naukowy. 18: 169-175.
  • [7] Czajkowski M., Czajkowska K., Sokołowska-Wojdyło M., Matuszewski M., Połom W., Nowicki R. 2017. Miód manuka i jego zastosowanie w medycynie. Farmacja Współczesna. 10: 36-41.
  • [8] Garczyńska M., Kostecka J. 2015. Pszczoły ważne dla zdrowia ekosystemów i człowieka - wybrane argumenty. Polish Journal for Sustainable Development. 19: 21-30.
  • [9] Godlewska M., Świsłocka R. 2001. Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia. Kosmos. 64 (2): 347-352.
  • [10] Habryka C. 2016. Pyłek pszczeli produktem pracy pszczół, [w:]. Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności. Red. G. Lewandowicz, J. Le Thanh-Blicharz. Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu: 13-20.
  • [11] Hainbuch F. 2017. Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z. Wyd. Vital - Białystok: 91-97.
  • [12] Jagiełło J., Kołeczek E., Horochowska M., Zdrojewicz Z., Głowaczewska A. 2018. Bursztynowe źródło zdrowia - zastosowanie miodu we współczesnej medycynie. Medycyna Rodzinna. 21 (1): 64-69.
  • [13] Jasicka-Misiak I., Kafarski P. 2011. Chemiczne markery miodów odmianowych. Wiadomości Chemiczne. 65 (9-10): 821-837.
  • [14] Jędrzejko K., Malcher J. 2008. Propolis, mleczko, wosk - część czwarta. Panacea Leki Ziołowe. 3 (24): 20-21.
  • [15] Kędzia B. 2008. Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego. Cz. I. Skład chemiczny. Postępy Fitoterapii. 1: 47-58.
  • [16] Kędzia B. 2008. Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego. Cz. II. Działanie adaptogenne. Postępy Fitoterapii. 2: 115-124.
  • [17] Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. 2012. Nowe badania nad biologicznymi właściwościami pyłku kwiatowego. Postępy Fitoterapii. 1: 48-54.
  • [18] Kędzia B., Kmieć E., Hołderna-Kędzia E. 2019. Nukleotydy w mleczku pszczelim i ich właściwości biologiczne. Postępy Fitoterapii. 20 (4): 277-283.
  • [19] Krauze-Baranowska M. 2007. Badania aktywności biologicznej propolisu. Leki Ziołowe Panacea. 20 (3): 24-25.
  • [20] Kruszewski M.A., Naumowicz M. 2017. Znaczenie pszczoły miodnej (Apis mellifera) i produktów pszczelich w życiu człowieka. Edukacja Biologiczna i Środowiskowa. 4: 48-53.
  • [21] Kurek-Górecka A., Balwierz R., Dzierżewicz Z. 2017. Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 50 (3): 191-200.
  • [22] Majewska E., Trzanek J. 2009. Właściwości przeciwutleniające miodów wielokwiatowych i innych produktów pszczelich. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 42 (4): 1089-1094.
  • [23] Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K. 2014. Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii. Kosmetologia Estetyczna. 2 (3): 107-110.
  • [24] Mroczek J.R. 2007. Właściwości lecznicze produktów pszczelich. Panacea Leki Ziołowe. 3 (20): 21-23.
  • [25] Siemionow K., Miltyk W. 2016. Propolis - charakterystyka i zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Gazeta Farmaceutyczna. 3: 22-24.
  • [26] Szeleszczuk Ł., Zielińska-Pisklak M., Goś P. 2013. Propolis - panaceum prosto z ula. Lek w Polsce. 23 (6-7): 32-39.
  • [27] Wilczyńska A. 2013. Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka. Problemy Higieny i Epidemiologii. 94 (4): 873-875.
  • [28] Wilde J. 2009. Systematyka pszczoły, [w:] Hodowla pszczół. Red. J. Wilde, J. Prabucki. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne: 4-18.
  • [29] Woyke H. 2010. Nie tylko Apis mellifera. Pasieka. 4: 42-43.
  • [30] Zembala J. 2020. Cud miód manuka. Moda na Zdrowie. 4: 84-85.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171599691

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.