PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
15 (2008) | nr 1 (56) | 52--64
Tytuł artykułu

Charakterystyka składu chemicznego przetworów jęczmiennych ze szczególnym uwzględnieniem składu frakcyjnego błonnika pokarmowego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Chemical Composition Profile of Some Selected Barley Products with the Fractional Composition of Dietary Fibre Taken into Consideration
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badaniom poddano jęczmienne produkty spożywcze: trzy sortymenty płatków jęczmiennych błyskawicznych, cztery sortymenty kaszy jęczmiennej perłowej i dwa sortymenty pęczaku jęczmiennego obtaczanego. Jako materiał porównawczy zastosowano płatki owsiane zwykłe oraz płatki kukurydziane. Oznaczano: zawartość wody, popiół surowy, białko, tłuszcz, włókno surowe, skład frakcyjny błonnika pokarmowego metodą detergentową (NDF, ADF, CEL, HCEL, ADL) oraz metodą enzymatyczną (TDF, IDF, SDF). Badane produkty charakteryzowała umiarkowana zawartość białka (8,76-12%), duża zawartość błonnika pokarmowego (12,53-16,57%) oraz mała rozpuszczalność suchej masy, kształtująca się na poziomie 4,34-5,83%. Takie produkty zbożowe spełniają kryteria najnowszych zaleceń żywieniowych i mogą być kwalifikowane do podstawy harwardzkiej piramidy żywienia. (abstrakt oryginalny)
EN
The following food products of barley were analyzed: three types of instant barley flakes, four types of pearl barley groats, and two types of pearl barley grits. Porridge oat and corn flakes were used as a comparison material. The following parameters were measured: content of water, raw ash, protein, fat, and fibre's fractional composition. The analysis was performed using three methods: detergent method (NDF, ADF, CEL, HCEL, ADL), Weende's method, and enzymatic method (TDF, IDF, SDF). The products analysed were characterized by the moderate protein content (8.76-12%), high dietary fibre content (12.53-16.57%), and very low water solubility index (4.34-5.83%). These types of cereal products meet the criteria of the most recent nutritional recommendations and should be qualified for the basis of the Harvard food pyramid. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
52--64
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza w Lublinie
  • Akademia Rolnicza w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Approved methods of the American Association of Cereal Chemists (AACC), 2000.
  • [2] AACC: Raport of the dietary fiber definition. Cereal Food World, 2001, 46 (3), 112-126.
  • [3] Gąsiorowski H.: Jęczmień-chemia i technologia. Wyd. PWRiL, Poznań 1997, s. 124-125.
  • [4] Kawka A.: Jęczmień i jego produkty charakterystyka, otrzymywanie i wykorzystanie w żywieniu człowieka. Roczniki AR w Poznaniu, Rozprawy naukowe 2004, zeszyt 342.
  • [5] Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.,: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa 2005, s. 186-187, 218.
  • [6] Elmadfa I., Muskat E.: Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczej. Warszawa 2004, s. 28.
  • [7] Lia A., Anderson H., Mekki N., Juhel C., Lairon D.: Postprandial lipidemia in relation to sterol and fat excretion in ileostomy subjects given oat bran and wheat test meals, Am. J. Cl. Nutr., 1997, 66, 357-365.
  • [8] Mathers J., Daly M.: Food Polysaccharides, Glucose Absorption and Insulin Sensitivity. In advanced Dietary Fibre Technology, Blackwell Science, UK, 2001, s. 186-196.
  • [9] Poutanen K.: Effect of processing on the properties of dietary fiber. In: Advanced Dietary Fibre Technology, Blackwell Science, U.K., 2001, s. 277-282.
  • [10] Rowland I.: Non-digestible carbohydrates and gut function: implications for carcinogenesis. In Advanced Dietary Fibre Technology, Blackwell Science, U.K., 2001, s. 226-231.
  • [11] Rzedzicki Z., Kozłowska H., Troszyńska A.: Application of pea hulls for extrudate production. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2004, 4, 363-368.
  • [12] Rzedzicki Z., Mysza A., Kasprzak M.: Badania nad metodą oznaczania współczynnika rozpuszczalności suchej masy. Annales UMCS, 2004, s.E, 59 (1), 2004, 323-328.
  • [13] Rzedzicki Z.: Badania składu chemicznego wybranych błyskawicznych zbóż śniadaniowych. Bromat. Chem. Toksykol., 2005, 38, 141-146.
  • [14] Rzedzicki Z., Wirkijowska A.: Badania składu chemicznego wybranych kukurydzianych zbóż śniadaniowych ze szczególnym uwzględnieniem składu frakcyjnego błonnika pokarmowego. Bromat. Chem. Toksykol., 2006, 39S, 97-102.
  • [15] Van Soest P.: Use of detergents in the analysis of fibrous Leeds. II. A rapid method for the determination of fiber and lignin. J. AOAC., 1963, 43, 829-835.
  • [16] Van Soest P. J., Wine R. H.: Use of detergents in the analysis of fibrous Leeds. IV: Determination of plant cell-wall constituents. J. AOAC., 1967, 50, 50-51.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171601185

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.