PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 5 (64) | 136--146
Tytuł artykułu

Sezonowość cen skupu mleka w wybranych krajach Unii Europejskiej w latach 2004-2018

Autorzy
Warianty tytułu
Seasonality of Milk Purchase Prices in Selected Countries of the European Union in the Years 2004-2018
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania jest ocena zmian w sezonowości cen skupu mleka w Polsce na tle wybranych krajów UE. Analizowano zmiany zachodzące w czasie funkcjonowania Polski na wspólnym rynku Unii Europejskiej, a także wpływ zniesienia kwot mlecznych na ceny. Do badań wybrano w sposób celowy dwóch największych producentów mleka w Unii - Niemcy i Francję, a także kraje Europy Środkowej - Czechy i Słowację oraz Polskę. Zakres czasowy badań obejmował lata 2004-2018. Wejście Polski w struktury rynku unijnego spowodowało wzrost cen skupu mleka. Wahały się one w podobnych cyklach jak w pozostałych analizowanych krajach. Podobny był także rytm wahań sezonowych cen w skali roku. Zniesienie kwot mlecznych nie wywołało istotnych perturbacji, jeśli chodzi o ceny skupu. Stało się to jednak okazją do pogłębienia zmian strukturalnych zachodzących stopniowo na tym rynku.
EN
The aim of the study is to assess changes in the seasonality of milk purchase prices in Poland against the background of selected EU countries. The analysis covers changes occurring during the functioning of Poland on the common market of the European Union as well as the impact of the abolition of milk quotas on the prices. The two largest milk producers in the EU - Germany and France as well as 3 Central European countries the Czech Republic, Slovakia and Poland were selected for the research. The time range of the research covered the years 2004-2018. Poland's entry into the structure of the EU market resulted in an increase in prices of milk. They fluctuated in similar cycles as in the other analyzed countries. The rhythm of seasonal price fluctuations was also similar throughout the year. The abolition of milk quotas has not caused significant perturbations in terms of purchase prices. However, it became an opportunity to deepen the structural changes gradually taking place in this market.
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
136--146
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Hodowla zwierząt. (1996).Warszawa: PWRiL.
  • Eurostat. (2019). Pobrano z https://ec.europa.eu/eurostat/data/database
  • Kamiński, W. (1965). Wahania sezonowe w gospodarce żywnościowej. Warszawa: PWRiL.
  • Luszniewicz, A. (1987). Statystyka ogólna. Warszawa: PWE.
  • Olszańska, A. (2012). Rynek żywca w Polsce (1955-2010) - zmiany strukturalne, koncentracja produkcji i wahania podaży. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
  • Pułaska-Turyna, B. (2008). Statystyka dla ekonomistów. Warszawa: Difin.
  • Petry, T. (2002). Market advisor. the hog cycle - revisited. Pobrano z www.ext.nodak.edu/extnews/newsrelease
  • Roosen, J., Hennessy, D. A. i Hennessy, T. C. (2004). Seasonality, capital inflexibility, and the indus-trialization of animal production (Working Paper, 04-WP 35).
  • Shepherd, G. S. (1963). Analiza cen rolnych. Warszawa: PWRiL.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171601335

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.