PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
15 (2008) | nr 1 (56) | 74--82
Tytuł artykułu

Aktywność przeciwutleniająca nowych odmian fasoli (Phaseolus vulgaris L.)

Warianty tytułu
Antioxidant Activity of the New Bean Cultivars (Phaseolus vulgaris L.)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań było określenie aktywności przeciwutleniającej nasion fasoli, ustalenie wpływu obróbki termicznej na tę aktywność oraz oznaczenie zawartości różnych grup związków polifenolowych w nasionach fasoli. Materiałem badawczym było pięć nowych odmian fasoli, w tym cztery odmiany kolorowe: Augusta, Nigeria, Rawela i Toffi oraz odmiana biała Laponia. Analizowano nasiona surowe i nasiona poddane gotowaniu. Aktywność przeciwutleniającą badanych produktów określono jako efektywność wygaszania syntetycznego rodnika DPPH oraz jako zdolność redukcji kompleksu Fe(III) z odczynnikiem TPTZ (metoda FRAP). Zawartość składników polifenolowych oznaczano metodami spektrofotometrycznymi. Nasiona kolorowych odmian fasoli okazały się bogatym źródłem składników polifenolowych, zawierały w 100 g s.m. od 427 mg ('Toffi') do 760 mg ('Rawela') polifenoli ogółem. Aktywność przeciwutleniająca odmian kolorowych była kilkanaście razy wyższa niż odmiany białej i korelowała z zawartością związków polifenolowych. Obróbka hydrotermiczna spowodowała w większości prób zmniejszenie zawartości składników polifenolowych o ponad 50%, a tym samym obniżenie aktywności przeciwutleniającej. Pomimo tego aktywność kolorowych odmian fasoli pozostała nadal wysoka, co wskazuje na wyższą wartość biologiczną tych odmian w porównaniu z białymi odmianami fasoli. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the investigation was to determine the antioxidant activity of bean seeds, the effect of thermal processing on this activity, and the contents of different groups of polyphenol compounds in those beans. The investigation material consisted of five new cultivars of bean seeds: four coloured cultivars: Augusta, Nigeria, Rawela, and Toffi, and one white: Laponia. The raw and cooked seeds were analyzed. The antioxidant activity of the products investigated was defined as the scavenging capability of synthetic free radical DPPH, as well as the efficiency of reducing TPTZ-complexed Fe(III) ions (FRAP method). Spectrophotometric methods were applied to determine polyphenol compounds. Seeds of the coloured bean varieties turned out to be a rich source of polyphenol compounds, they contained from 427 mg (Toffi) to 760 mg (Rawela) of polyphenols in total per 100 g d.m.. The antioxidant activity of the four bean varieties was 10 to 20 times higher than the antioxidant activity of the white variety, and was correlated with the contents of polyphenol compounds. When the beans were hydro-thermally processed, the contents of polyphenol compounds in them decreased by more than 50%, thus, their antioxidant activity decreased, too. However, the activity of the coloured bean varieties remained high, and this shows that the biological value of those varieties is higher compared with the white bean varieties. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
74--82
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Politechnika Łódzka
  • Politechnika Łódzka
Bibliografia
  • [1] Amarowicz R., Troszyńska A.: Aktywność przeciwutleniająca i zdolność redukcyjna ekstraktu z czerwonej fasoli i jego frakcji. Brom. Chem. Toksykol., 2005, 38 (2), 119-124.
  • [2] Amarowicz R., Troszyńska A., Baryłko- Pikielna N., Shahidi F.: Polyphenolics extracts from legume sedes: correlations between total antioxidant activity, total phenolics content, tannins contentand astringency. J. Food Lipids, 2004, 11, 278-286.
  • [3] Beninger C., Hosfield G.: Antioxidant activity of extracts, condensed tannin fractions and pure flavonoids from Phaseolus vulgaris L. seed coat color genotypes. J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 7879-7883.
  • [4] Bieżanowska-Kopeć R. Pisulewski P.: Wpływ procesów termicznych i biologicznych na pojemność przeciwutleniającą nasion fasoli (Phaseolus vulgaris L.), Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 3 (48), 51-64.
  • [5] Borowska J.: Owoce i warzywa jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy (1). Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2003, 5, 11-12.
  • [6] Cardador- Martínez A. Loarca- Piňa G, Oomah B. D.: Antioxidant activity in common beans (Phaseolus vulgaris L.). J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 6975-6980.
  • [7] Drużyńska B., Klepacka M.: Charakterystyka preparatów polifenoli otrzymanych z okrywy nasiennej fasoli czerwonej, brązowej i białej i ich właściwości przeciwutleniające. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2005, 4 (2), 119-128.
  • [8] Dueňas M. Hernández T Estrella I.: Assessment of in vitro antioxidant capacity of the seed coat and the cotyledon of legumes in relation to their phenolic contents. Food Chem., 2006, 98, 95-103.
  • [9] Frankel E., Meyer A.: Review. The problems of using one-dimensional methods to evaluate multifunctional food and biological antioxidants. J. Sci. Food Agric., 2000, 80, 1925-1941.
  • [10] Heimler D., Vignolini P., Dini M., Romani A.: Rapid test to assess the antioxidant activity of Phaseolus vulgaris L. dry beans. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 3053-3056.
  • [11] Horubała A.: Pojemność przeciwutleniająca i jej zmiany w procesach przetwarzania owoców i warzyw, Przem. Ferm. Owoc. Warz., 1999, 3, 30-31.
  • [12] Jiratanan T., Liu R.: Antioxidant activity of processed table beets (Beta vulgaris var. conditiva) and green beans (Phaseolus vulgaris L.). J. Agric. Food Chem., 2004, 52, 2659-2670.
  • [13] Korus J., Gumul D., Achremowicz B.: Skład chemiczny pięciu nowych odmian fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45), 81-86.
  • [14] Krupa U., Soral-Śmietana M.: Nasiona fasoli źródłem odżywczych i nieodżywczych makroskładników. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2003, 2 (35), Supl., 98-111.
  • [15] Kusznierewicz B., Wolska L. Bartoszek A., Namieśnik J.: Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I. Brom. Chem. Toksykol., 2006, 39 (3), 251-260.
  • [16] Lipowski J., Jasińska U.: Produkty z nasion mniej znanych roślin strączkowych. Przem. Ferm. Owoc. Warz, 2005, 7, 36-37.
  • [17] Madhujith T., Naczk M., Shahidi F.: Antioxidant activity of common beans (Phaseolus vulgaris L.). J. Food Lipids, 2004, 11, 220-233.
  • [18] Nilsson J., Stegmark R., Ǻkesson B.: Total antioxidant capacity in different pea (Pisum sativum) varietes after blanching and freezing. Food Chem., 2004, 86, 501-507.
  • [19 Oomah B. D., Cardador-Martínez A., Loarca-Piňa G.: Phenolics and antioxidative activities in common beans (Phaseolus vulgaris L). J. Sci Food Agric., 2005, 85, 935-942.
  • [20] Pysz M., Bieżanowska R., Pisulewski P.: Porównanie wpływu zabiegów termicznych i kiełkowania na skład chemiczny, zawartość substancji nieodżywczych oraz wartość odżywczą białka nasion grochu i soi. Żywność . Nauka. Technologia. Jakość, 2001, 1 (26), 85-91.
  • [21] Rösch D. BergmanM. Knorr D. Kroh L.: Structure-antioxidant efficiency relationships of phenolic compounds and their contribution to the antioxidant activity of buckthorn juice. J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 4233-4239.
  • [22] Swain T., Hillis H., Honke J.: The phenolic constituens of Prunus domestica. J. Sci. Food Agric., 1959, 10, 63-68.
  • [23] Troszyńska A., Ciska E.: Phenolic compounds of seed coats of white and coloured varieties of pea (Pisum sativum L.) and their total antioxidant activity. Czech J. Food Sci., 2002, 20, (1), 15-22.
  • [34] Troszyńska A., Estrella J., Lŏpez- Amŏres L., Hernăndez T.: Antioxidant activity of pea (Pisum sativum L.) seed coat acetone extract. Lebensm. Wiss. U. Technol., 2002, 35, 158-164.
  • [25] Vinson J., Hao Y., Su X., Zubik L.: Phenol antioxidant quantity and quality in foods: vegetables. J. Agric. Food Chem., 1998, 46, 3630-3634.
  • [26] Yen G. C., Chen H. Y.: Antioxidant activity of varions tea exstrakts in relation to their antimutagenicity. J. Agric. Food Chem., 1995, 43, 27-32.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171601493

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.