PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 38 | 48--59
Tytuł artykułu

Znaczenie logistyki w zarządzaniu dystrybucją zagraniczną produktów żywnościowych w zrównoważonym rozwoju przedsiębiorstw

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Importance of Logistics in Foreign Distribution Management in Sustainable Development of Enterprises
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówione zostało szczególne znaczenie logistyki zarówno w procesie obsługi klienta, jak i możliwości pozyskiwania przez niego produktów żywnościowych. Logistyka dystrybucji realizowana w ramach koncepcji zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstw ma na celu dostarczenie produktów do odbiorców z zachowaniem wartości społecznych i biznesowych w oparciu o przepisy unijne. W opracowaniu omówiono działania logistyczne podejmowane w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, szczególnie aspekt dystrybucji zagranicznej polskiej żywności. Dokonano również próby oceny wartości eksportu wybranych wyrobów spożywczych produkowanych w Polsce. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na problematykę związaną z zagraniczną dystrybucją jako elementem procesu działań logistycznych stosowanych w sprzedaży artykułów żywnościowych. W pracy wykorzystano metodę desk research, opierając się na źródłach Głównego Urzędu Statystycznego oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.(abstrakt oryginalny)
EN
The article discusses the special importance of logistics in both the customer service process and the possibilities of obtaining food products by it. Distribution logistics implemented as part of the concept of sustainable development of enterprises is aimed at providing products to recipients while maintaining social and business values based on EU regulations. In the study, logistics activities undertaken in food industry enterprises, and especially the aspect of the distribution of Polish food abroad. An attempt was also made to assess the value of exports of selected food products produced in Poland. The aim of the article is to draw attention to issues related to foreign distribution as part of the process of logistics operations used in the sale of food products. The study uses the desk research method based on sources from the Central Statistical Office and the Ministry of Agriculture and Rural Development.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
48--59
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Politechnika Częstochowska
  • Politechnika Częstochowska
Bibliografia
  • Bednarz P. (2018), Rosyjskie embargo bez szkody dla polskich rolników. Poradziliśmy sobie, businessinsider.com.pl/finanse/rosyjskie-embargo-na-polskie-produkty-podsumowanie-zpp/ 3wtzrfg (dostęp: 05.01.2020).
  • Chodak G. (2014), Wybrane zagadnienia logistyki w sklepach internetowych - Modele badania rynku, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław.
  • Dani S. (2016), Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Encyklopedia Zarządzania, https://mfiles.pl (dostęp: 20.01.2020).
  • Gov.pl (2019a), Polish Food - Summer 2019, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, http://www.gov.pl/web/rolnictwo/polish-food (dostęp: 20.01.2020).
  • Gov.pl (2019b), Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi w 2018 r., Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, www.gov.pl/web/rolnictwo/polski-handel-zagranicznyartykulami-rolno-spozywczymi-w-2018-r (dostęp: 20.02.2020).
  • Gov.pl (2020), Produkty regionalne i tradycyjne, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, http://www.gov.pl/web/rolnictwo/produkty-regionalne-i-tradycyjne1 (dostęp: 20.02.2020).
  • GUS (2019), Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2018 r., Główny Urząd Statystyczny, Warszawa, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawyrolne- i-ogrodnicze/produkcja-i-handel-zagraniczny-produktami-rolnymi-w-2018-roku (dostęp: 20.02.2020).
  • Harrison A., van Hoek R. (2010), Zarządzanie logistyką, PWE, Warszawa.
  • http://www.consilium.europa.eu/pl/policies/cap-introduction (dostęp: 20.02.2020).
  • http://www.logistykawpolsce.pl/artykuly/dystrybucja_produktow_zywnosciowych,36.html (dostęp: 20.02.2020).
  • Kisperska-Moroń D. (2016), Standardy społecznej odpowiedzialności w logistyce, [w:] Kisperska-Moroń D. (red.), Koncepcja społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw w wirtualnych łańcuchach dostaw, Wydawnictwo Uniwersytet Ekonomiczny, Katowice.
  • Kowalczyk S. (2016), Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Michalski E. (2017), Marketing. Podręcznik akademicki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Skowronek C., Sariusz-Wolski Z. (2012), Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa.
  • Szczepaniak I. (2005), Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Warszawa https://depot.ceon.pl (dostęp: 02.02.2020).
  • Zissis D. (2018), Collaboration in Urban Distribution of Online Grocery Orders, "International Journal of Logistics Management", Vol. 29(4), https://doi.org/10.1108/IJLM-11- 2017-0303 (dostęp: 20.01.2020).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171601905

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.