PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | nr 3 | 144--161
Tytuł artykułu

GMO in the Opinion of Farmers

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
GMO w opinii rolników
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The cultivation of genetically modified plants is controversial. In the Polish society, the opponents of GMOs are strongly lobbying against it, claiming that it is harmful, unnecessary and unethical. Experts in the field of biotechnology, however, state that there is no reason for concern and that genetic modifications provide undisputable benefits. The paper presents the opinions of 128 farmers from the Świętokrzyskie and Opolskie Provinces on GMO crops and food, which were compared with the assessments of experts in the field of biotechnology. On average, the research results showed a negative attitude of the respondents and a low level of knowledge about GMOs. Convinced of its harmfulness, the farmers expressed little interest in the cultivation of genetically modified crops, although being aware of the advantages of the modification (including resistance to pathogens, lower costs, better quality features). The farmers younger in age, better educated, and running larger farms showed greater openness to GMO cultivation. Lack of adequate knowledge and even false perceptions about GMOs in the small sample indicate the need for more extensive surveying of the farming community in Poland, as well as the need for a substantive discussion of the benefits and potential risks. (original abstract)
Uprawa roślin modyfikowanych genetycznie budzi wiele kontrowersji. W polskim społeczeństwie zdecydowanie głośniej słychać przeciwników GMO głoszących, że jest to szkodliwe, niepotrzebne oraz nieetyczne, niż ekspertów w dziedzinie biotechnologii potwierdzających, że nie ma powodu do obaw, a modyfikacje genetyczne służą osiąganiu niekwestionowanych korzyści. W artykule przedstawiono opinie 128 rolników z województw świętokrzyskiego i opolskiego na temat upraw i żywności GMO, które zostały porównane z ocenami ekspertów w dziedzinie biotechnologii. Wyniki badań wskazały na negatywny, przeciętnie, stosunek respondentów i niewielki poziom wiedzy o GMO. Rolnicy wyrazili małe zainteresowanie uprawą roślin genetycznie modyfikowanych, przekonani o jej szkodliwości, jakkolwiek zdając sobie sprawę z zalet modyfikacji (m.in. odporność na patogeny, niższe koszty, lepsze cechy jakościowe). Większą otwartość na uprawy GMO wykazali rolnicy młodsi wiekiem, lepiej wykształceni, prowadzący gospodarstwa obszarowo większe. Brak odpowiedniej wiedzy wśród rolników, a nawet fałszywe wyobrażenia na temat GMO wskazują na potrzebę szerzej zakrojonych badań w społeczności rolników w Polsce, a także potrzebę rzeczowej dyskusji o korzyściach i potencjalnych zagrożeniach. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
144--161
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Acker, R. Van, Rahman, M., Cici, S.Z.H. (2017, October 26). Pros and Cons of GMO Crop Farming. Oxford Research Encyclopedia of Environmental Science. Retrieved from: https:// doi.org/10.1093/ACREFORE/9780199389414.013.217.
  • Bereś, P.K. (2015). Chemiczna ochrona kukurydzy przed omacnicą prosowianką - zalecenia na 2015 rok (pp. 1-2).
  • Cichosz, G., Wiąckowski, S.K. (2012). Żywność genetycznie modyfikowana - wielka niewiadoma. Polski Merkuriusz Lekarski, Vol. 33, No. 194, pp. 59-63.
  • Dębski, A. (2016). Witamina A - źródła, wpływ na organizm, skutki niedoboru i przedawkowania. Medonet. Retrieved from: www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,witamina-a-zrodla- wplyw-na-organizm-skutki-niedoboru-i-przedawkowania,artykul,1721642.html.
  • Dubock, A. (2019). Golden Rice: To Combat Vitamin A Deficiency for Public Health. In: L.Q. Zepka, E. Jacob-Lopes, V.V. De Rosso (ed.), Vitamin A. IntechOpen. Retrieved from: https://doi.org/10.5772/intechopen.84445.
  • Dubock, A., Potrykus, I., Beyer, P. (2019). We Pioneered a Technology to Save Millions of Poor Children, But a Worldwide Smear Campaign Has Blocked It. Leapsmag. Retrieved from: https://leapsmag.com/we-pioneered-a-technology-to-save-millions-of-poor-children-but-a- -worldwide-smear-campaign-has-blocked-it/.
  • European Parliament. (2014). Wszystko, co musisz wiedzieć o... GMO w Europie. Retrieved from: www.europarl.europa.eu/news/pl/headlines/society/20140902STO57801/wszystko-co-musisz- wiedziec-o-gmo-w-europie.
  • Filipecki, M. (2012). Kontrowersje wokół żywności zmodyfikowanej genetycznie. In: K. Niemirowicz- Szczytt (ed.), GMO w świetle najnowszych badań (pp. 197-215). Wydawnictwo SGGW.
  • GIS (2018). Przydatne informacje i akty prawne dotyczące GMO. Retrieved from: gis.gov.pl/ zywnosc-i-woda/gmo/.
  • GUS (2017). Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r. Warszawa: GUS.
  • IHAR (2017). Uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych. Retrieved from: pw.ihar.edu.pl/blog/ 2017/10/04/uprawy-roslin-genetycznie-zmodyfikowanych/.
  • International Rice Research Institute (2019). Philippines approves Golden Rice For Direct Use as Food and Feed, or For Processing. Retrieved from: www.irri.org/news-and-events/news/ philippines-approves-golden-rice-direct-use-food-and-feed-or-processing.
  • ISAAA (2018). Brief 53: Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2017.
  • Kalinowski, A. (2012). Polacy wobec GMO.
  • Kosicki, J., Kosicka-Gębska, M. (2012). Rośliny GMO i żywność genetycznie zmodyfikowana - nowość wzbudzająca ciekawość, nadzieje i obawy. Acta Scientifica Academiae Ostroviensis. Sectio A, Nauki Humanistyczne, Społeczne i Techniczne, No. 1, pp. 135-163.
  • Kramkowska, M., Grzelak, T., Czyżewska, K. (2012). Żywność genetycznie modyfikowana a postawy konsumentów. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, No. 45(2), pp. 206-211. Retrieved from: https://docplayer.pl/7210172-Zywnosc-genetycznie-modyfikowana-a-postawy- konsumentow.html.
  • Krzysztofik, B. (2018). Ocena wiedzy konsumentów na temat żywności genetycznie modyfikowanej i jej znakowania. Problemy Higieny i Epidemiologii, No. 99(4), pp. 358-363.
  • Kudełka, W., Strzelecki, K. (2018). Ocena wiedzy i postaw rolników na temat upraw genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, No. 105(2), pp. 140-158.
  • Lisowska, K., Gudyka, M. (2012). Wpływ upraw GMO na ekonomikę gospodarstw rolnych, środowisko i stosunki społeczne. Seminarium Studium Generale im. Profesora Jana Mozrzymasa, 17.05.2012, pp. 1-9.
  • Małyska, A., Twardowski, T. (2009). Sposoby kształtowania świadomości społecznej w Internecie na przykładzie GMO. Nauka, No. 1, pp. 135-147.
  • Niemirowicz-Szczytt, K. (2012). Doskonalenie organizmów na potrzeby człowieka. In: K. Niemirowicz- Szczytt (ed.), GMO w świetle najnowszych badań (pp. 9-18). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  • PIORiN (2013). Organizmy genetycznie modyfikowane.
  • PIORiN. Polska Federacja Biotechnologii (2004). Badanie wiedzy i opinii polskich rolników na temat uprawy odmian zmodyfikwoanych genetycznie.
  • Potrykus, I. (2012). "Golden Rice", a GMO-Product for Public Good, and the Consequences of GE-Regulation. Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology, No. 21(1), pp. 68-75.
  • Szlachetko, P. (2014). Opinia społeczna wobec żywności zmodyfikowanej genetycznie. Warszawa: SGGW.
  • Twardowski, T. (2018). Czy powinniśmy uprawiać rośliny GM w UE? Niech kraje Unii same o tym zadecydują! Nauka, No. 1, pp. 157-160.
  • West, K.P.J., Klemm, R.D.W. (2010). Vitamin A Saves Lives. Sound Science, Sound Policy. Journal of World Public Health Nutrition Association, 1(5), pp. 211-229. Retrieved from: https://www.researchgate.net/publication/284314746_Vitamin_A_saves_lives_Sound_ science_sound_policy.
  • Wysoczańska, A. (2019). Pasze GMO można stosować przez kolejne dwa lata. Agropolska. Retrieved from: www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/inne/pasze-gmo-mozna-stosowac- -przez-kolejne-dwa-lata,370.html.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171602071

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.