PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
15 (2008) | nr 3 (58) | 47--56
Tytuł artykułu

Zastosowanie chromatografi cieczowej w badaniach autentyczności masła

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Applying Liquid Chromatography (HPLC) to Study the Genuineness of Butter
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy była ocena masła, sprzedawanego na polskim rynku, pod względem ewentualnego fałszowania jego składu poprzez zastępowanie tłuszczu mlecznego olejami roślinnymi. Stosując chromatografię cieczową, w próbkach masła oznaczono jakościowo oraz ilościowo tokoferole (-T) i tokotrienole-(-T3), charakterystyczne dla tłuszczów roślinnych. W przebadanych, losowo zakupionych w handlu detalicznym, kostkach masła Ekstra, Śmietankowego i Osełkowego stwierdzono, że 33% przebadanych próbek było produkowanych z dodatkiem tłuszczu roślinnego, o czym świadczy obecność tokoferoli, a w szczególności tokotrienoli, które występują jedynie w tłuszczu palmowym lub kokosowym. Udział procentowy tych homologów w sumarycznej zawartości -T i T-3 kształtował się na poziomie od 40 do 82%. Taka ilość oznaczonych tokochromanoli świadczy o różnym dodatku tłuszczu roślinnego do tłuszczu mlecznego i wskazuje na obecność na polskim rynku nierzetelnych producentów, którzy deklarują tylko zawartość tłuszczu mlecznego (82 lub 73,5%) na opakowaniach masła. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the analysis was to assess butter sold at the Polish market from the point of view of its composition that could potentially be adulterated by replacing milk fat with plant oils. Liquid chromatography (HPLC) was applied to qualitatively and quantitatively determine two organic compounds, appearing characteristic for plant oils: Tocopherol (-T) and tocotrienol (-T3) in the samples of butter. At the retail market, slabs of butter were randomly bought called Extra, Śmietankowe, and Osełkowe; those slabs of butter were analysed. It was found that 33% of all the butter samples analysed were manufactured with plant fat added because they contained tocopherols, and, in particular, tocotrienols, which occurred exclusively in palm or in coconut oils. The percent rate of these homologues in the total content of tocochromanols ranged from 40 to 82%. The quantity of tocochromanols identified proved that various amounts of plant oil have been added to milk fat; it also meant that there were unreliable manufacturers on the Polish market who showed solely the content of milk fat (82 or 73.5%) on the packages of their butter. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
47--56
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Gawęcki J., Mossor-Pietruszewska T. (red.): Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa 2004.
  • [2] Stołyhwo A., Rutkowska J.: Tłuszcze obce w wyrobach mlecznych na tle prawa żywnościowego UE (i krajowego). Niezawodność nowych metod wykrywania. Przegl. Mlecz., 2007, (2), 4-8.
  • [3] Budsławski J. (red.): Badanie mleka i jego przetworów. PWRiL, Warszawa 1973.
  • [4] Ulberth F.: Milk and dairy products. In: Food authenticity and traceability. M.Lees Eds. CRC Press, Boca Raton 2003, pp. 357-377.
  • [5] Toppino P.M., Contarini G., Traversi A.L., Amelotti G., Gargano A.: Parametri gascromatografici di valutazione della genuinità del burro. Riv. Ital. Sostanze Grasse, 1982, 59, 592-610.
  • [6] Ulberth F., Rogenhofer M.: Saisonale Variationen der Fettsäurezusammensetzung von österreichischem Butterfett. Ernährung/Nutrition, 1989, 13, 3-9.
  • [7] Destaillats F., Wispelaere M., Joffre F., Golay P-A., Hug B., Giuffrida F., Fauconnot L., Dionisi F.: Authenticity of milk fat by fast analysis of triacylglycerols application to the detection of partially hydrogenated vegetable oils. J. Chromat. A, 2006, 1131, 227-234.
  • [8] International Standard FIL-IDF 32:1965. Detection of vegetable fat in milk fat by the phytosteryl acetate test.
  • [9] International Standard FIL-IDF 54:1970. Detection of vegetable fat in milk fat by the gas-liquid chromatography.
  • [10] Kamm W., Dionisi F., Hischenhuber C., Schmarr H-G., Engel K-H.: Rapid detection of vegetable oils in milk fat by on-line LC-GC analysis of β-sitosterol as marker. European Journal of Lipid Science and Technology, 2002, 104, 756-761.
  • [11] Molkentin, J., Precht, D.: Precision of milk fat quantitation in mixed fats by analysis of butyric acid. Chromatographia, 1998, 48, 758-762.
  • [12] Pocklington, W.D., Hautfenne, A.: Determination of butyric acid in fats containing butterfat; results of a collaborative study and the standardised method. Pure Appl. Chem., 1986, 58, 1419-1428.
  • [13] Ulberth F.: Determination of butanoic acid in milk fat and fat mixtures containing milk fat: A comparison of methods. Int. Dairy J., 1997, 7 , 799-803.
  • [14] Christie W. W., Connor K., Noble R. C., Shand J. H., Wagstaffe P. J.: High-performance liquid chromatographic method for the determination of esterified butyric acid in fats. J. Chrom. A, 1987, 390, 444-447.
  • [15] Chow C.K.: Vitamin E. In: Handbook of vitamins - R.B. Rucker, J.W. Suttie, D.B. McCormick, L.J. Machlin Eds. Marcel Dekker, New York 2001, pp. 165-198.
  • [16] Stołyhwo A., Rutkowska J.: Tłuszcz mleczny: struktura, skład i właściwości prozdrowotne. W: Chemia żywności, odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności - Red. Z.E. Sikorski. WNT, Warszawa 2007, s. 39-89.
  • [17] Ball G.F.M. Vitamins in food. Analysis, bioavailability and stability. CRC Press, Boca Raton 2006, pp. 119-132.
  • [18] Nogala-Kałucka M., Gogolewski M., Lampart-Szczapa E., Jaworek M., Siger A., Szulczewska A.: Determination of vitamin E active compounds as biological antioxidants occurring in oilseeds of the selected rape varieties. Rośliny Oleiste, 2003, 24, 587-596.
  • [19] Nogala-Kałucka M., Szulczewska A., Kupczyk B.: Zmiany zawartości tokotrienoli i tokoferoli w czerwonym oleju palmowym i tłuszczach roślinnych produkowanych z jego udziałem. Brom. Chemia Toksykol., 2003, 36 Supl., 375-380.
  • [20] Gertig H., Przysławski J. (red.): Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa 2006.
  • [21] Delgado Zamarreno M.M., Sanchez Perez A., Bustamante Rangel M., Hernandez Mendez J.: Automated analysis for vitamin E in butter by coupling sample treatment - continuous membrane extration - liquid chromatography with electrochemical detection. Analytica Chimica Acta, 1999, 386, 99-106.
  • [22] Gunstone F.D., Harwood J.L.: Occurrence and characterization of oils and fats. In: The lipid handbook. F.D. Gunstone, J.L. Harwood, A.J. Dijkstra Eds. CRC Press, Boca Raton 2007, pp. 37-142.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171605581

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.