PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
15 (2008) | nr 4 (59) | 283--289
Tytuł artykułu

Zanieczyszczenie herbatek owocowych i ziołowych wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Contamination of Fruit and Herbal Teas With Polycyclic Aromatic Hydrocarbons
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie zanieczyszczenia wybranych rodzajów herbatek owocowych i ziołowych przez WWA, w tym 4 związki z grupy tzw. lekkich WWA wg EPA oraz 15 związków wytypowanych do badań przez Komitet Naukowy UE. Materiał badawczy stanowiły popularne gatunki handlowe herbatek owocowych i ziołowych. Metodyka badań obejmowała wyizolowanie WWA z matrycy żywnościowej, oczyszczenie ekstraktu ze związków interferujących poprzez zastosowanie chromatografii żelowej (GPC) oraz jakościowe i ilościowe oznaczenie WWA przy użyciu chromatografii cieczowej z selektywnymi detektorami (HPLC-FLD/DAD). Stwierdzono istotne zróżnicowanie poziomów zanieczyszczenia poszczególnych gatunków handlowych w grupie herbatek owocowych, jak również ziołowych. Zaobserwowano natomiast zbliżone profile jakościowe zawartości WWA z bardzo wysokim udziałem lekkich WWA w sumarycznej zawartości tych związków. W analizowanych herbatkach nie wykryto obecności benzo[a]pirenu oraz najbardziej kancerogennych węglowodorów, a więc dibenzopirenów. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of this research was to determine the contamination of fruit and herbal teas with PAHs, among other things with 4 compounds from the group of light PAHs listed by EPA, and 15 compounds listed by The EU Scientific Committee on Food. The material investigated were popular brands of fruit and herbal teas. The methodology applied to the study consisted of the following: isolation of PAHs from a food matrix, purification of the extract in order to remove interfering compounds by a gel permeation chromatography (GPC), and qualitative-quantitative determination of PAHs by a liquid chromatography with selective detectors (HPLC-FLD/DAD). Significant differences were found in the contamination level of particular commercial brands of teas in all the analyzed kinds of both the fruit and herbal teas. However, similar quality profiles of PAHs were observed, with a very high level of light PAHs in the total content of these compounds. Among all the teas under investigation, no benzo[a]pyrene nor the most carcinogenic polyarenes, i.e. dibenzopyrenes, were detected. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
283--289
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Bishnoi N.R., Mehta U., Sain U., Pandit G.G.: Quantification of polycyclic aromatic hydrocarbons in tea and coffee samples of Mumbai city (India) by high performance liquid chromatography. Environm Monit and Assesm, 2005, 107, 399-406.
  • [2] Bylka W., Witkowska-Banaszczak E.: Zawartość flawonoidów w owocach żurawiny błotnej I wielkoowocowej. Herba Polonica, 2007, 53 (2), 122.
  • [3] Ciemniak A.: Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w herbatach ziołowych i owocowych. Roczn. PZH, 2005, 56 (4), 317-322.
  • [4] European Commission: Opinion of the Scientific Committee on food on the risks to human health of polycyclic aromatic hydrocarbons in food (expressed on 4 December 2002), http://ec.europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/index_en.html
  • [5] Franzaring J., Eerden L.J.: Accumulation of airborne persistent organic pollutants (POPs) in plant. Basic Appl. Ecol., 2000, 1, 25-30.
  • [6] Jánská M., Hajslová J., Tomaniová M., Kocourek V., Vávrová M.: Polycylic aromatic hydrocarbons in fruits and vegetables grown in the Czech Republic. Environm Contam and Toxicol., 2006, 77, 492-499.
  • [7] Kuroda Y., Hara Y.: Antimutagenic and anticarcinogenic activity of tea polyphenols. Mutat. Research, 1999, 436, 69-97.
  • [8] Lin D., Tu Y., Zhu L.: Concentrations and health risk of PAHs in tea. Food Chem Toxicol., 2005, 43, 41-48.
  • [9] Mojska H., Nalewczyńska M., Orłowska K., Szponar L.: Rośliny lecznicze jako składniki żywności. Bromat. Chem. Toksykol., 2003, 36 (Supl.), 5-12.
  • [10] Commission Recommendation 2005/108/EC of 4 February 2005 on the further investigation into the levels of polycyclic aromatic hydrocarbons in certain foods. O.J. EU, L 34/3.
  • [11] Pittler M.H.: Evidence of effectiveness for popular herbal medicines. Herba Polonica, 2005, 51 (1/2), 60-65.
  • [12] Schlemitz S., Pfannhauser W.: Supercritical fluid extraction of mononitrated polycyclic aromatic hydrocarbons from tea correlation with the PAH concentration. Z Lebensm Unters Forsch A, 1997, 205, 305-310.
  • [13] Senderski M.E.: Prawie wszystko o ziołach. Wyd. Senderski, Podkowa Leśna 2004.
  • [14] Vinson J.A., Dabbagh Y.A.: Tea phenols: Antioxidant effectiveness of teas, tea components, tea fractions and their binding with lipoproteins. Nutrit Research, 1998, 18, 1067-1075.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171606379

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.