PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | tom 26, nr 3 | 53--64
Tytuł artykułu

Opinie studentów na temat konsumpcji mięsa i jej konsekwencji dla środowiska naturalnego

Warianty tytułu
Student Opinions on Meat Consumption and its Consequences for the Natural Environment
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Mięso jest jednym z produktów uważanych za luksusowe, a jego jedzenie przez setki lat było oznaką dobrobytu i wyróżnienia. Dopiero uprzemysłowienie produkcji mięsa spowodowało upowszechnienie jego spożycia, na przykład w Wielkiej Brytanii w roku 1830 spożywano statystycznie rocznie 18 kg mięsa na osobę, a w roku 2010 wielkość ta osiągnęła 101,4 kg mięsa na osobę (Urbański, 2016). Wraz z wzrostem spożycia mięsa rośnie jednak świadomość negatywnych zjawisk z nim związanych. Są to z jednej strony konsekwencje zdrowotne, na przykład zagrożenie chorobami nowotworowymi wywołane nadmiernym spożyciem mięsa, z drugiej jednak - kwestie etyczne i moralne, związane z traktowaniem zwierząt hodowlanych, a także negatywnymi skutkami środowiskowymi. Z badań przeprowadzonych w 2018 roku przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych wynika, że 57,8% Polaków planuje ograniczyć konsumpcję produktów mięsnych (Mamzer, 2019)1. Nie bez znaczenia jest, że są dowody naukowe na to, że zbilansowana dieta roślinna może dostarczyć człowiekowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych (Appleby et al., 1999).
EN
The purpose of the paper is to recognize consumers' opinions on the environmental aspects of meat consumption and the intention to limit meat consumption due to the negative influence of meat production on the environment. The objective of the paper was achieved through literature studies, information acquired from industry magazines and direct research. We adopted the research question whether consumers are willing to limit meat consumption due to the awareness of the consequences of meat consumption for the environment. The research was carried out in December 2019 using the online survey technique. The participants of the study were 457 representatives of young consumers - representatives of the generation which is most convinced of the harmful impact of mankind on the natural environment. The results of the research and analysis indicate that a significant proportion of young consumers have already reduced their meat consumption and a relatively significant (approx. 40%) intend to reduce meat consumption for environmental reasons, with the percentage of people who perceive the negative impact of industrial meat production on the environment is even higher and equals about 50%. Slightly less, approx. 35%, believe that limiting meat consumption can improve the state of the natural environment. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
53--64
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Bibliografia
  • Appleby, P.N., Thorogood, M., Mann, J.I., Key, T.J. (1999). The Oxford vegetarian study: An overview. American Journal of Clinical Nutrition, 70 (suppl. 3).
  • Baroni, L., Cenci, L., Tettamanti, M., Berati, M. (2007). Evaluating the environmental impact of various dietary patterns combined with different food production system. European Journal of Clinical Nutrition, 61(2). Data dostępu: 10.06.2020, https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602522.
  • Carlsson-Kanyama, A. (1998). Climate change and dietary choices - how can emissions of green-house gases from food consumption be reduced? Food Policy, 23.
  • Mamzer, H. (2019). Popularyzowanie diet bezmięsnych na podstawie koncepcji krążenia wzorców konsumpcyjnych Thorsteina Veblena. Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 38. Data dostępu: 6.07.2020. Doi:10.31261/ERRGO.2019.38.05.
  • Michalska, G., Bucek, T., Wasilewski, P.D., Kmiecik, M. (2013). Spożycie produktów żywnościowych z udziałem mięsa i jego przetworów. Przegląd Hodowlany, 6, 13.
  • Mroczek, K., Rudy, M., Stanisławczyk, R., Mroczek, J.R. (2018). Produkcja I konsumpcja mięsa w aspekcie zrównoważonego rozwoju. Polish Journal for Sustainable Development, 22(2).
  • Pimentel, D., Pimentel, M. (2003). Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment. The American Journal of Clinical Nutrition, 78.
  • Reijnders, L., Soret, S. (2003). Quantification of the environmental impact of different dietary pro-tein choices. The American Journal of Clinical Nutrition, 78.
  • Romaniuk, W., Domasiewicz, T., Karbowy, A., Wardal, W.J. (2009). Ograniczenie wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko. Inżynieria Rolnicza, 13.
  • Rzymski, P. (19.08.2019). Mięso szkodzi zdrowiu i środowisku. Polacy wciąż jedzą go za dużo. Polityka. Data dostępu: 6.07.2020, https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1919086,1,mieso--szkodzi-zdrowiu-i-srodowisku-polacy-wciaz-jedza-go-za-duzo.read.
  • Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M., De Haan, C. (2006). Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options. Rome: FAO.
  • Tilman, D., Clark, M. (2014). Global diets link environmental sustainability and human health. Nature, 515,518-522. Data dostępu: 6.07.2020, https://doi.org/10.1038/nature13959.
  • Urbański, J. (2016). Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu. Poznań: Wydawnictwo A+.
  • Vries de, M., Boer de, I.J.M. (2010). Comparing environmental impacts for livestock products: Areview of life cycle assessments. Livestock Science, 128.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171606857

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.