PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | Modelowanie preferencji a ryzyko '99. Cz. 1. | 223--232
Tytuł artykułu

Metoda duration w pomiarze ryzyka stopy procentowej

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dochody z odsetek są w dalszym ciągu jednym z największych źródeł dochodu banku, dlatego konieczne jest zwrócenie uwagi na ryzyko stopy procentowej. Należy tutaj rozróżnić ryzyko związane z pozycjami o stałej stopie procentowej (papiery wartościowe o stałej stopie procentowej) oraz ryzyko związane z pozycjami o zmiennej stopie procentowej. Przez ryzyko stopy procentowej rozumie się niebezpieczeństwo negatywnego wpływu zmian rynkowej stopy procentowej na sytuację finansową banku*. W sytuacji, gdy będzie gwałtownie wzrastał lub malał poziom rynkowych stóp procentowych, zmniejszy się różnica między odsetkami otrzymanymi a odsetkami płaconymi przez bank. Ponadto, gdy rośnie rynkowa stopa procentowa, konieczne jest przewartościowanie i spisanie na straty części papierów wartościowych o stałym oprocentowaniu (spada kurs sprzedaży tych papierów). W przypadku ryzyka związanego z pozycjami o zmiennej stopie oprocentowania sytuacja jest podobna.(fragment tekstu)
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Bibliografia
  • Jackowicz K. (1999). Zarządzanie ryzykiem stopy procentowej". PWN, Warszawa.
  • Jajuga K. (1998). Zmienność (volatility) - prognozowanie i zastosowanie w zarządzaniu ryzykiem. AE, Wrocław.
  • Jajuga K., Jajuga T. (1996). Inwestycje. PWN, Warszawa.
  • Jajuga K., Kuziak K., Markowski P. (1997). Inwestycje finansowe. Wrocław.
  • Klimkowska J. (1999). Średni czas trwania w zarządzaniu ryzykiem. SGH, Warszawa.
  • Kulikowski R., Libura M., Słomiński L. (1998). Wspomaganie decyzji inwestycyjnych. Instytut Badań Systemowych PAN, Warszawa.
  • Zawadzka Z. (1996). Zarządzanie ryzykiem w banku komercyjnym. POLTEXT, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171607115

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.